fbpx

Citymagthess.gr

Maestranza: Ενα resto στην Πτολεμαίων επεκτείνει τους ορίζοντές μας

Μοιραστείτε το

Κείμενο, φωτογραφίες πιάτων: Αλέξανδρος Καραμανλής.

 

Το συγκεκριμένο εστιατόριο το έχω επισκεφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, μια και ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τη μαγειρική διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ορισμένων πιάτων με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Γι’ αυτό κι εγώ, μετά από πολύν καιρό, αποφάσισα να το επισκεφθώ ξανά, με δεδομένο ότι οι προηγούμενες εμπειρίες μου ήταν αρκούντως ικανοποιητικές.

Η εμπειρία μας

Είναι μεσημέρι Κυριακής και ο καιρός είναι ακόμη αρκετά καλός, για να καθίσει κάποιος έξω. Παρατηρώντας το (όπως πάντοτε –και καλώς–, σχετικά μικρό) μενού του εστιατορίου, μπορώ να πω ότι βρήκα πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις, αλλά και αρκετές άγνωστες λέξεις.

Ορισμένες από αυτές, στις περιγραφές των πιάτων: άγρια μανιτάρια με κρέμα μαύρης τρούφας, γλάσο ταμάρι* και πίκλα καρύδι. Μπόλια αρνίσια με καραβίδα, γαρίδα, αρμπαρόριζα, φρέσκο κρεμμυδάκι, κρέμα ροδάκινο και λάδι τσορίθο. Κεφτεδάκι ελάφι με πουρέ πατάτας, Refosco**, εσαλότ, καρότο και κολοκυθάκι. Αρνί γιακιτόρι με γλυκό τσίλι, αχλάδι, tare sauce*** και pulled noodles****. Χταπόδι με mbongo sauce*****, καραμελωμένο λεμόνι, σταφυλέλαιο και μπέιμπι καρότα. Πικάνια με χειροποίητο πρόβειο βούτυρο, ροζ πιπέρι και αγριοράπανο.

Η άποψή μας

Ομολογώ ότι τα περισσότερα από τα προαναφερθέντα πιάτα ήταν εύγευστα, ευπαρουσίαστα και φτιαγμένα με υλικά που σίγουρα δεν υπάρχουν στα ντουλάπια και στα ψυγεία του μέσου ελληνικού νοικοκυριού. Αυτός είναι όμως και ο λόγος για τον οποίο επισκέπτομαι ανά διαστήματα τη Maestranza: επειδή με βοηθάει να επεκτείνω τις γευστικές μου εμπειρίες.

Αν, λοιπόν, έχετε βαρεθεί να τρώτε τα ίδια και τα ίδια, ήρθε η ώρα να επισκεφθείτε τη Maestranza. Συμβάλλει στην ανάδειξη νέων γαστριμαργικών αντιλήψεων και ιδεών…

* Ταμάρι σος: μια γιαπωνέζικη σόγια σος.
** Refosco: μια πολύ παλιά οικογένεια σκουρόχρωμων ποικιλιών σταφυλιού, εγγενής της ενετικής ζώνης.
*** Tare sauce: παρασκευάζεται παραδοσιακά με ανάμειξη σάλτσας σόγιας, σάκε και/ή μίριν και ζάχαρης και/ή μελιού.
**** Pulled noodles: χειροποίητα ζυμαρικά.
***** Mbongo sauce: δημοφιλής σος της αφρικανικής ηπείρου, η οποία φτιάχνεται παραδοσιακά με ψάρια, αλλά μπορεί να γίνει και με κρέας – συγκεκριμένα, κυνήγι.
Το κουβέρ.
Άγρια μανιτάρια με κρέμα μαύρης τρούφας, γλάσο ταμάρι και πίκλα καρύδι.
Μπόλια αρνίσια με καραβίδα, γαρίδα, αρμπαρόριζα, φρέσκο κρεμμυδάκι, κρέμα ροδάκινο και λάδι τσορίθο.
Κεφτεδάκι ελάφι με πουρέ πατάτας, Refosco, εσαλότ, καρότο και κολοκυθάκι.
Αρνί γιακιτόρι με γλυκό τσίλι, αχλάδι, tare sauce και pulled noodles.
Χταπόδι με mbongo sauce, καραμελωμένο λεμόνι, σταφυλέλαιο και μπέιμπι καρότα.
Πικάνια με χειροποίητο πρόβειο βούτυρο, ροζ πιπέρι και αγριοράπανο.

Ξέρατε ότι…

Το στήσιμο του μενού βασίζεται σε άριστες πρώτες ύλες, πολλές από τις οποίες είναι εποχικές και προέρχονται από τη μονάδα microfarming της Maestranza, σε συνεργασία με το τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ.

Το ψωμί παρασκευάζεται καθημερινά με δωδεκαετές προζύμι, ενώ ακόμη και τα τυριά φτιάχνονται από γάλα φάρμας.

Η wine list, επιμελημένη από τον σομελιέ Μιχάλη Λιάκο, περιλαμβάνει εκλεκτά κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα.

Το ψήσιμο του κρέατος γίνεται σε φωτιά από ξύλα (όχι σε κάρβουνα), αποκτώντας έτσι μια πιο «καπνιστή» τελική αίσθηση, παραμένοντας ζουμερό και διατηρώντας, παράλληλα, την οσμή και τη «γεύση» του ξύλου στην τελική γαστριμαργική εμπειρία.


Μου άρεσε:

Tο ευγενικό και πρόθυμο προσωπικό.

∆εν μου άρεσε:

H απουσία μουσική υπόκρουσης.

Check, please!

Με τις τιμές των πιάτων να ξεκινούν από τα 9 ευρώ, το συγκεκριμένο εστιατόριο απευθύνεται σε όλα τα βαλάντια.


Info: Maestranza, Πτολεμαίων 29Β, Θεσσαλονίκη. Τ. 231 055 5150. Στο Facebook: Maestranza.skg
To κείμενο δημοσιεύτηκε στο έντυπο Citymag της 10.12.2024.

Μοιραστείτε το

Κύλιση στην κορυφή

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες