Κείμενο/Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Καραμανλής
Το εστιατόριο-μεζεδοπωλείο στο οποίο θα αναφερθούμε σήμερα έχει γράψει ήδη τη δική του ιστορία στα γαστρονομικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης, μια που η «Μασσαλία» άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες της στο κοινό τής πόλης πριν από περίπου μία δεκαετία. Την είχα επισκεφθεί στο παρελθόν, θεώρησα ότι ήρθε η ώρα να επανέλθω, ορμώμενος από τις καλές εντυπώσεις τής προηγούμενης επίσκεψής μου.
Η εμπειρία
Είναι Κυριακή μεσημεράκι, με τον καιρό καλό για τα δεδομένα τής εποχής. Ο χώρος, φωτεινός και ζεστός, αποπνέει μιαν αίσθηση χαλαρής και ευχάριστης ατμόσφαιρας. Αφού βολευτήκαμε στο τραπέζι μας, ένας ευγενικός κύριος στο σέρβις έφερε το μενού, ενημερώνοντάς μας και για τα πιάτα ημέρας.
Ο κατάλογος, παρότι σχετικά περιορισμένος, προσφέρει πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές. Αποφασίσαμε να κινηθούμε μάλλον συντηρητικά, παραγγέλνοντας για αρχή σαλάτα με γαλομυζήθρα, πολύχρωμα ντοματίνια, χαρουποπαξίμαδα, βασιλικό και σουσάμι, ενώ από τα ορεκτικά επιλέξαμε τους καροτοκεφτέδες με γιαούρτι και σουμάκ και τα πιτάκια με παστουρμά, κασέρι, γιαούρτι και ντομάτα. Προχωρώντας στα κυρίως, προτιμήσαμε το κοτόπουλο φιλέτο από μπούτι με πατάτες baby, σάλτσα σιναπόσπορου, φρέσκο κρεμμύδι και τσίλι, όπως επίσης και το ψαρονέφρι κοντοσούβλι με πολύχρωμες πιπεριές, γιαούρτι, σουμάκ, ψητή πίτα και γκρεμολάτα. Για να κλείσουμε γλυκά το γεύμα μας, μας πρόσφεραν μους σοκολάτας (κερασμένη από το εστιατόριο).
Η γνώμη μας
Ομολογώ ότι όλα τα εδέσματα ήταν νόστιμα και οι πρώτες ύλες πολύ καλές. Αυτά που ερέθισαν, ωστόσο, περισσότερο τις προτιμήσεις των γευστικών μας καλύκων ήταν τα παστουρμαδοπιτάκια και οι καροτοκεφτέδες – τα απολαύσαμε με την ψυχή μας.
Η συνολική εμπειρία μας από τη «Μασσαλία» ήταν, σε γενικές γραμμές, αρκετά καλή. Προσωπικά, την επόμενη φορά που θα την επισκεφθώ έχω σκοπό να δοκιμάσω τα πιάτα με τα θαλασσινά.






ID
Περί το 600 π.Χ., οι αρχαίοι Φωκαείς ιδρύουν στο δυτικό άκρο τής Μεσογείου μια πόλη που ονομάζουν «Μασσαλία». Το 2010 δημιουργείται στη Νέα Φώκαια το τσιπουράδικο-μεζεδοπωλείο «Μασσαλία», το 2014 το «αδελφάκι» του στη Θεσσαλονίκη, μόλις πέρσι το τρίτο μέλος τής παρέας, στην Καλλικράτεια.
Σήμα του είναι μια ανεμοδούρα-πετεινός, από αρχαίο ανάγλυφο των Φωκαέων (ο «πετεινός τής νίκης» των Γάλλων έλκει την καταγωγή του από την αρχαία Φώκαια).
Η «Μασσαλία» προσφέρει στον επισκέπτη πιάτα ελληνικής δημιουργικής κουζίνας αποκλειστικά με παραδοσιακά υλικά που επιλέγονται βάσει εποχικότητας.
Η κάβα φιλοξενεί μια προσεκτικά επιλεγμένη ποικιλία σε ούζο, τσίπουρο, ρακή και κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα.
Μου άρεσε:
Το εξαιρετικά ευγενικό προσωπικό.
∆εν μου άρεσε:
Που οι μερίδες ήταν λίγο μικρότερες απ’ ό,τι θα ήθελα.
Check, please!
Με τις τιμές των πιάτων από 4,5 ώς 27 ευρώ, θα έλεγα ότι το εστιατόριο απευθύνεται σε όλα τα βαλάντια.
INFO: «Μασσαλία», Μανουσογιαννάκη 6 & Φιλικής Εταιρείας. Τ. 2314-003.714. W. www.massalia.gr