Η ιδέα είναι απλή, αλλά εξ ορισμού επιτυχημένη, επειδή βασίζεται σε πραγματικές ανάγκες: ένα εστιατόριο το οποίο θα προσφέρει stress-free απόλαυση σε τιμές που δεν θα «δαγκώνουν».
Τι σημαίνει stress-free απόλαυση; Ό,τι θα βρεθείς σε έναν υπέροχο, comfort χώρο, «ζεστό» και εξαιρετικά καλαίσθητο, όπου θα απολαύσεις φαγητό νόστιμο, φτιαγμένο με εγγυημένα ποιοτικές πρώτες ύλες, με έμπνευση στη σύλληψη του πιάτου και μαγειρική δεξιοτεχνία στην εκτέλεσή του. Ότι θα βρεις μια κάρτα που δίνει αρκετές επιλογές, ώστε να υπάρχει κάτι και για τον πλέον απαιτητικό, όχι ωστόσο υπερβολικά πολλές, ώστε να αναρωτιέσαι (δικαίως) πώς είναι δυνατόν μια κουζίνα να αντεπεξέρχεται επιτυχημένα σε τόσο πολλές και διαφορετικές μαγειρικές προκλήσεις (μην το σκέφτεστε: δεν είναι δυνατόν). Ότι θα έχεις στη διάθεσή σου μια επιλογή από εξαιρετικά κρασιά κυρίως του ελληνικού αμπελώνα, αρκετά ώστε να διαλέξεις αυτό που σου ταιριάζει (εννοείται ότι θα έχεις πάντοτε στο πλευρό σου βοήθεια, αν δεν είσαι σίγουρος για την επιλογή σου), όχι όμως τόσο πολλά, ώστε να χρειάζεται να είσαι… σομελιέ, για να διαλέξεις τι θα βάλεις στο ποτήρι σου. Και το καλύτερο: όλη αυτή η εμπειρία ποιότητας και αισθητικής να σου προσφέρεται σε τιμές που δεν «δαγκώνουν» – κοινώς, θα φας φαγητό που δεν θα σε «φάει».
Ένα νέο concept
Μήπως ένα τέτοιο εστιατόριο σας ακούγεται πολύ καλό, για να είναι αληθινό; Κι όμως. Αυτό το νέο concept stress-free απόλαυσης λειτουργεί εδώ και μερικές εβδομάδες στον «Στάβλο», έναν νέο χώρο εστίασης που δημιούργησε σε μία από τις πιο ζωντανές γειτονιές της πόλης, στις παρυφές του κέντρου (στην οδό Μελενίκου, μεταξύ Αρμενοπούλου και Δ. Γούναρη) ο Γιώργος Κώστογλου. Ένας από τους πλέον εμβληματικούς restaurateurs στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος, στη διάρκεια μιας πορείας δεκαετιών, έχει συνδέσει το όνομά του με χώρους όπου λατρεύαμε να απολαμβάνουμε κορυφαίες γαστρονομικές δημιουργίες (όπως το «Αγιολί» στο ισόγειο του Electra Palace ή, πιο πρόσφατα, η «Brizola», στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης). Στη διαμόρφωση του (όντως εξαιρετικά καλαίσθητου) χώρου, στον οποίο ξεχωρίζει ένας αρχαίος φούρνος που διασώζεται κάτω από το γυάλινο δάπεδο, συνέπραξε ο γνωστός θεσσαλονικιός εικαστικός Λάζαρος Πάντος.
Γιατί, όμως, «Στάβλος»; «Δημιουργήσαμε έναν χώρο γεύσης και τέχνης με την ονομασία ‘Στάβλος’, επειδή ο στάβλος περιέχει την έννοια της φροντίδας και της ασφάλειας που θα θέλαμε όλοι μας» εξηγεί ο Γιώργος Κώστογλου. «Η νοστιμιά είναι απλή, λιτή, ουσιαστική και οικεία. Φροντίδα και χαμόγελο είναι δεδομένα. Η τέχνη είναι κλασική και ομορφαίνει τον χώρο. Και όλο αυτό το προσφέρουμε σε πραγματικά πολύ φιλική τιμή».
Βαθιά νοστιμιά
Η κουζίνα του «Στάβλου» είναι ό,τι ακριβώς θα περίμενες από τον Γιώργο Κώστογλου. Υπό τη δική του «μπαγκέτα», σε σύμπραξη με τον Τάσο Βασιλειάδη στο στήσιμο του μενού και με τον Γιώργο Κολίτση στην εκτέλεση, οι εκλεκτές πρώτες ύλες μετασχηματίζονται σε αριστουργηματικά ορεκτικά (όπως το αρωματικό χούμους πάνω σε ψητή μελιτζάνα, η παστή, σπιτική παλαμίδα με κρέμα φασολάδας, οι λαχανοντολμάδες με γαρίδες και καλαμάρι ή ο γλυκός, τηγανητός τραχανάς με γαρίδα, μανιτάρι και γκουανσιάλε) και βιρτουόζικα κυρίως (δοκιμάσαμε μοσχαρίσια μάγουλα με πουρέ μανιταριών, αργοψημένη πανσέτα, ένα θεσπέσιο κεμπάπ από αρνίσιο κιμά συνοδεία σάλτσας πιπεριάς Φλωρίνης, αλλά και ένα λαβράκι στον αχνό με χαβιάρι χελιδονόψαρου).
Κι αν όλες αυτές οι νοστιμιές σάς ακούγονται πολύ καλές για να είναι… φθηνές, ισχύει το αντίθετο: τα ορεκτικά κυμαίνονται από 4,5 ώς 9 ευρώ, ενώ τα κυρίως παίζουν στη ζώνη των 10-12 ευρώ (πάνω κάτω, ανάλογα και με την πρώτη ύλη), με μερίδες πραγματικά γενναιόδωρες.
Προσθέστε σε όλα αυτά τις σχεδόν εξωπραγματικές τιμές για μια σειρά από εξαιρετικά κρασιά (είναι δύσκολο, λόγω ποιότητας και τιμής, να αντισταθείς στο να ανοίξεις ένα δεύτερο μπουκάλι) και θα καταλάβετε γιατί έχουμε βρει το νέο μας στέκι αυτόν τον χειμώνα. Πάντα τέτοια!