Στην κεντρική φωτογραφία: εσωτερική άποψη του resto.
Κείμενο-φωτογραφίες: Αλέξανδρος Καραμανλής.
Περίμενα πολύν καιρό να μου δοθεί η αφορμή να βρεθώ στο συγκεκριμένο εστιατόριο. Είχα εντυπωσιαστεί από τα νόστιμα πιάτα του, όταν το είχα επισκεφθεί στην προ-Covid εποχή, και ανυπομονούσα για την επανάληψη μιας εξαίσιας γαστρονομικής εμπειρίας.
Κυριακή μεσημέρι, λοιπόν, και φτάνουμε στο resto, σε ένα από τα πιο ελκυστικά σημεία τής Θεσσαλονίκης. Στην υποδοχή μάς καλωσόρισε ευγενικά ο μετρ, ο οποίος μας οδήγησε στο τραπέζι μας (σημειωτέον ότι λατρεύω τα εστιατόρια που έχουν ανοιχτή κουζίνα, πολλώ δε μάλλον όταν έχουν θέα ολόκληρο τον Θερμαϊκό). Η casual chic διακόσμηση συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία μιας ευχάριστης και χαλαρής ατμόσφαιρας, με την ευγενική ομάδα τού σέρβις στη διάθεσή μας, για να μας ενημερώσει και να μας βοηθήσει στις επιλογές μας.






Η εμπειρία
Αφού μελετήσαμε (ως συνήθως…) διεξοδικά το μενού, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε σαλάτα με ψητά βιολογικά πολύχρωμα παντζάρια, αντίβ, καρύδια, γιαούρτι και βινεγκρέτ εσπεριδοειδών, σπιτική μελιτζανοσαλάτα καπνιστή στα κάρβουνα με αρωματικά βότανα και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, κοτόπουλο τανζίν με ρύζι πιλάφι με σαφράν, κουκουνάρι και σταφίδες, καθώς και μοσχαρίσια μάγουλα, συνοδευόμενα από χειροποίητες παπαρδέλες με μανιτάρια και τρούφα. Χωρίς ίχνος υπερβολής, τα πιάτα ήταν εξαιρετικά – ανεξαιρέτως. Μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα παρασκευάστηκε μπρος στα μάτια μας, αλλά και ότι η σαλάτα ήταν τόσο περίτεχνα σερβιρισμένη, σαν να ξεπήδησε από πίνακα ζωγραφικής.
Για το κλείσιμο, πήραμε προφιτερόλ τζιαντούγια με φρεσκοψημένα σουδάκια γεμισμένα με κρέμα πατισερί και σάλτσα σοκολάτας τζιαντούγια – μια πραγματική αποκάλυψη.
Στην περίπτωση του «Salonica Restaurant & Bar», δεν χρειάζεται να πω πολλά. Μπορεί να «ξεφεύγει» λίγο στην τιμή σε σχέση με τον μέσο όρο των εστιατορίων τής πόλης, δείτε το όμως σαν ένα δώρο στον εαυτό σας και στην παρέα σας – αξίζει.
INFO: «Salonica Restaurant & Bar» στο ξενοδοχείο «Makedonia Palace», λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου 2. Τ. 2310-897.197.
Μου άρεσε
Που δεν θυμίζει σε τίποτα τα «κλισέ» εστιατόρια που βρίσκονται συνήθως εντός ξενοδοχείων.
Δεν μου άρεσε
Που δεν είχα άλλο χώρο στο στομάχι μου, για να δοκιμάσω κι άλλα πιάτα…
Check, please!
Να υπολογίζετε περίπου 50-60 ευρώ το άτομο. Τα αξίζει.
ID
1Την κουζίνα διευθύνει ο πολυβραβευμένος executive chef Σωτήρης Ευαγγέλου, δημιουργώντας με επιλεγμένες πρώτες ύλες απ’ όλη τη χώρα και ειδικά από τη Μακεδονία.
2
Είναι το μοναδικό εστιατόριο της πόλης που βραβεύτηκε με Χρυσό Σκούφο για το 2021.
3
Η σάλα προσφέρει πανοραμική θέα στον Θερμαϊκό και τον Όλυμπο. Τα καλοκαίρια, η δράση μεταφέρεται στο «Salonica Garden», που θυμίζει κομψό κήπο πάνω στη θάλασσα.
4