fbpx

Citymagthess.gr

Ταξιδεύουμε στη Μεσόγειο με «πλοηγό» τις γεύσεις

Μοιραστείτε το

Στην κεντρική εικόνα: η δημιουργική φαντασία τού σεφ Κωνσταντίνου Μάρκου (φωτό) δημιουργεί στην κουζίνα τής «Ακαδημίας» πιάτα που ακροβατούν μεταξύ οικειότητας (πάντοτε έχεις την αίσθηση ότι δοκιμάζεις ένα υλικό που σε παραπέμπει σε κάτι αγαπημένο) και καινοτομίας (όλα μοιάζουν γνωστά – κι όμως, η νοστιμιά είναι πρωτόγνωρη).

 

Είθισται να λέγεται ότι ένα πιάτο μπορεί να σε «ταξιδέψει». Να σε πάει πίσω σε αγαπημένες αναμνήσεις ή να σου «γνωρίσει» έναν τόπο μέσα από ένα υλικό. Το μόνο που χρειάζεται είναι άριστες πρώτες ύλες και, κυρίως, η δημιουργική φαντασία ενός ταλαντούχου σεφ.

Ο Κωνσταντίνος Μάρκου, ο σεφ και συνιδιοκτήτης (μαζί με τον Κωνσταντίνο Γαργάνη) του γνωστού και αγαπημένου εστιατορίου «Ακαδημία», στα Άνω Λαδάδικα τής Θεσσαλονίκης, είναι μια τέτοια περίπτωση: ενός δημιουργικού σεφ, ο οποίος, χρησιμοποιώντας αυστηρά επιλεγμένες πρώτες ύλες από διάφορα μέρη τής Ελλάδας, δημιουργεί γαστρονομικά «υβρίδια» που με το ένα πόδι πατούν σε αγαπημένες συνταγές και τεχνικές τής μεσογειακής κουζίνας και με το άλλο ακροβατούν δημιουργικά, χάρη στο μαγειρικό ταλέντο τού Κωνσταντίνου, σε νόρμες ικανές να σε ταξιδέψουν.

Επειδή έτσι ακριβώς λειτουργεί η «Ακαδημία» και αυτό το καλοκαίρι: επιβεβαιώνοντας τη ρήση «διακοπές είναι εκεί όπου περνάς καλά», η φιλόξενη πίσω αυλή τού αγαπημένου εστιατορίου, η σάλα, αλλά και ο χώρος μπροστά, με θέα στην πολύβουη και πολύχρωμη περαντζάδα τής οδού Αγίου Μηνά, μπορούν να αποτελέσουν την ιδανική (και την πιο νόστιμη) απόδραση από τη θερινή καθημερινότητα. Τα χέρια τού Κωνσταντίνου κάνουν για ακόμη ένα καλοκαίρι θαύματα, δημιουργώντας πιάτα-διαβατήρια για τις ομορφότερες ελληνικές γωνιές, για μια ηλιόλουστη παραλία τής Ιταλίας ή της Γαλλίας, για ένα μεσημέρι στην καρδιά μιας ισπανικής πόλης με την ώχρα να κυριαρχεί παντού, για ένα βορειοαφρικανικό σουκ στις αποχρώσεις τού μπλε. Γεύσεις και μυρωδιές σε τέλεια αρμονία, για ένα ταξίδι που υπόσχεται να μας αφήσει ικανοποιημένους. Σίγουρα γαστρονομικά…

INFO: «Ακαδημία» – Ελληνική μεσογειακή κουζίνα με υλικά και πρώτες ύλες από παραγωγούς της χώρας μας. Διεύθυνση: Αγίου Μηνά 3, πλατεία Εμπορίου, Θεσσαλονίκη, Τ. 2310-521.803. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 12:00 μ.μ.-02:00 π.μ. Δευτέρες κλειστά (εκτός εορτών ή κάποιας εκδήλωσης).

 


 

Τα πιάτα που αγαπήσαμε

Και έχουμε κάνει πολλές δοκιμές…

 

Τυριά

Χαλλούμι

με καραμελωμένο αχλάδι, φρυγανισμένο τσουρέκι, καβουρντισμένο κουκουνάρι και ντρέσινγκ σύκο.

Ανόστρου κάσιου

Τυράκι με σουσάμι και πάπρικα από την Πρέβεζα.

Μανούρι

τυλιγμένο σε φύλλο κρούστας με θυμάρι, ξύσμα πορτοκαλιού και μέλι.

Ορεκτικά

Λαχανοσαρμάδες

παραδοσιακοί, αρωματισμένοι με λεμόνι.

Μελιτζάνα

τυλιχτή με ντομάτα, πέστο μυρωδικών, σος γιαουρτιού και κουκουνάρι.

Φάβα

Σερβίρεται με καπνιστή πέστροφα και παξιμάδι Λήμνου.

Ζυμαρικά

Κριθαρότο

μαγειρεμένο με ποικιλία άγριων μανιταριών, βούτυρο τρούφας και παρμεζάνα.

Θαλασσινά

Μυλοκόπι φιλέτο

με χόρτα φρικασέ.

Κρεατικά

Συκώτι

σοτέ με καπνιστή πάπρικα. Σερβίρεται με πουρέ πατάτας.

Χοιρινός λαιμός

Καραμελωμένα φιλετάκια στη σχάρα, γλασαρισμένα με σάλτσα πράσινου πιπεριού και πουρέ σελινόριζας.

Κεφτεδάκια

με σάλτσα «μακάλο» (ξύδι, σκόρδο, θρούμπι) και μους τραχανά (συνταγή τής γιαγιάς τού Κωνσταντίνου).

Μοιραστείτε το

Scroll to Top

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες