Στην κεντρική εικόνα: η δημιουργική φαντασία τού σεφ Κωνσταντίνου Μάρκου (φωτό) δημιουργεί στην κουζίνα τής «Ακαδημίας» πιάτα που ακροβατούν μεταξύ οικειότητας (πάντοτε έχεις την αίσθηση ότι δοκιμάζεις ένα υλικό που σε παραπέμπει σε κάτι αγαπημένο) και καινοτομίας (όλα μοιάζουν γνωστά – κι όμως, η νοστιμιά είναι πρωτόγνωρη).
Είθισται να λέγεται ότι ένα πιάτο μπορεί να σε «ταξιδέψει». Να σε πάει πίσω σε αγαπημένες αναμνήσεις ή να σου «γνωρίσει» έναν τόπο μέσα από ένα υλικό. Το μόνο που χρειάζεται είναι άριστες πρώτες ύλες και, κυρίως, η δημιουργική φαντασία ενός ταλαντούχου σεφ.
Ο Κωνσταντίνος Μάρκου, ο σεφ και συνιδιοκτήτης (μαζί με τον Κωνσταντίνο Γαργάνη) του γνωστού και αγαπημένου εστιατορίου «Ακαδημία», στα Άνω Λαδάδικα τής Θεσσαλονίκης, είναι μια τέτοια περίπτωση: ενός δημιουργικού σεφ, ο οποίος, χρησιμοποιώντας αυστηρά επιλεγμένες πρώτες ύλες από διάφορα μέρη τής Ελλάδας, δημιουργεί γαστρονομικά «υβρίδια» που με το ένα πόδι πατούν σε αγαπημένες συνταγές και τεχνικές τής μεσογειακής κουζίνας και με το άλλο ακροβατούν δημιουργικά, χάρη στο μαγειρικό ταλέντο τού Κωνσταντίνου, σε νόρμες ικανές να σε ταξιδέψουν.
Επειδή έτσι ακριβώς λειτουργεί η «Ακαδημία» και αυτό το καλοκαίρι: επιβεβαιώνοντας τη ρήση «διακοπές είναι εκεί όπου περνάς καλά», η φιλόξενη πίσω αυλή τού αγαπημένου εστιατορίου, η σάλα, αλλά και ο χώρος μπροστά, με θέα στην πολύβουη και πολύχρωμη περαντζάδα τής οδού Αγίου Μηνά, μπορούν να αποτελέσουν την ιδανική (και την πιο νόστιμη) απόδραση από τη θερινή καθημερινότητα. Τα χέρια τού Κωνσταντίνου κάνουν για ακόμη ένα καλοκαίρι θαύματα, δημιουργώντας πιάτα-διαβατήρια για τις ομορφότερες ελληνικές γωνιές, για μια ηλιόλουστη παραλία τής Ιταλίας ή της Γαλλίας, για ένα μεσημέρι στην καρδιά μιας ισπανικής πόλης με την ώχρα να κυριαρχεί παντού, για ένα βορειοαφρικανικό σουκ στις αποχρώσεις τού μπλε. Γεύσεις και μυρωδιές σε τέλεια αρμονία, για ένα ταξίδι που υπόσχεται να μας αφήσει ικανοποιημένους. Σίγουρα γαστρονομικά…
INFO: «Ακαδημία» – Ελληνική μεσογειακή κουζίνα με υλικά και πρώτες ύλες από παραγωγούς της χώρας μας. Διεύθυνση: Αγίου Μηνά 3, πλατεία Εμπορίου, Θεσσαλονίκη, Τ. 2310-521.803. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 12:00 μ.μ.-02:00 π.μ. Δευτέρες κλειστά (εκτός εορτών ή κάποιας εκδήλωσης).
Τα πιάτα που αγαπήσαμε
Και έχουμε κάνει πολλές δοκιμές…