
Όταν ένα εστιατόριο είναι συνέχεια μιας γευστικής παράδοσης που κρατάει ήδη τρεις γενιές, ξέρεις ότι κάτι πρέπει να κάνει καλά. Πολύ καλά.
Αυτή ακριβώς είναι η περίπτωση του εστιατορίου Οινομαγειρέματα, στη Νάουσα. Μια ιστορία που ξεκίνησε από τον παππού Νίκο Ταβουλάρη στη Σμύρνη (εκεί όπου λειτουργούσε πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή το οινομαγειρείο Ταβουλάρης), συνεχίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 στη Νάουσα (σε μια πρόχειρη εγκατάσταση κοντά στο Ρολόι, όπου σερβίρονταν 2-3 φαγητά) και συνεχίζεται από το 1998 στην οδό Βενιζέλου, από τον εγγονό πλέον Δημήτρη Ταβουλάρη.
Το μαγείρεμα είναι ακόμη και σήμερα οικογενειακή υπόθεση – άλλωστε, το καλό χέρι και το ταλέντο στη μαγειρική τέχνη περνάει από γενιά σε γενιά. «Παίζει» πάντοτε η εποχικότητα, με πιάτα που εξαρτώνται από την περίοδο του χρόνου και τη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών. Αδιαμφισβήτητη σταθερά είναι και η άριστη ποιότητα των υλικών, τα οποία προέρχονται αυστηρά από περιοχές όχι περισσότερο από 100 χλμ. από τη Νάουσα (εξαίρεση είναι μόνο το ελαιόλαδο, που το φέρνουν από Κρήτη και Καλαμάτα). Και επειδή Οινομαγειρέματα χωρίς οίνο δεν γίνονται, ένα πέρασμα από το κελάρι του εστιατορίου επιβάλλεται, για να επιλέξετε –τι άλλο;– έξοχα Ξινόμαυρα από τη Νάουσα, όπως επίσης και ορισμένες ετικέτες από την υπόλοιπη Ελλάδα (καθαρά και μόνο για λόγους αντιπροσωπευτικότητας). Αν είστε οπαδός των ξένων κρασιών, τα Οινομαγειρέματα δεν είναι για εσάς – αν σκέφτεστε όμως να πάτε σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια για να δοκιμάσετε φίνα ναουσαίικη κουζίνα και να τη συνδυάσετε με κάποιο ξένο κρασί, το πρόβλημα δεν το έχει το εστιατόριο…
Info: Εστιατόριο Οινομαγειρέματα, Στεφάνου Δραγούμη 1. Τ. 233 202 3576. Δείτε τις κριτικές του εστιατορίου στο Tripadvisor εδώ: https://www.tripadvisor.com.gr/Restaurant_Review-g608864-d7793880-Reviews-Oinomageiremata-Naousa_Imathia_Region_Central_Macedonia.html
