
Κάποια μαγαζιά είναι τοπόσημα για έναν τόπο. Αυτή είναι η περίπτωση του εστιατορίου Γαλαξίας, που αποτελεί σταθερά για Μετσοβίτες και επισκέπτες στην ηπειρώτικη πόλη ήδη από το 1960.
Οι οικογενειακές επιχειρήσεις κουβαλάνε μέσα τους μια θαλπωρή και μια ζεστασιά – η ταβέρνα της Γιολάντας Μπαρμπαγιάννη στην πλατεία του Μετσόβου δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο λόγος; Αυτό το στέκι συμπυκνώνει εδώ και δεκαετίες γύρω από τα τραπέζια του τη γαστρονομική (και όχι μόνον) ιστορία, τη συλλογική συνείδηση του Μετσόβου.
Το εργαλείο γι’ αυτήν τη μαγειρική πατριδογνωσία; Το καλύτερο! Πιάτα ταυτισμένα με τις ηπειρώτικες γεύσεις, όπως η σούπα από γίδα βραστή, οι κεφτέδες μαγειρεμένοι με πράσα, οι γίγαντες στον ταβά με κρεμμύδι, σέλινο και σάλτσα ντομάτας, η τοπική χορτόπιτα πισπιλίτα με φύλλο από αλεύρι καλαμποκιού και το μοσχαράκι στάμνας με χυλοπίτες Μετσόβου ανακαλούν στους ντόπιους το φαγητό της μαμάς και της γιαγιάς (και σε όλους εμάς, τους επισκέπτες, γεύσεις με τις οποίες μεγαλώσαμε). Πρωταγωνιστές, ασφαλώς, τα ντόπια κρέατα (οι άνθρωποι του εστιατορίου, πέραν του άψογου σέρβις, προσέχουν πολύ τις πρώτες ύλες τους, τις οποίες προμηθεύονται από μικρούς παραγωγούς), στα οποία ο Γαλαξίας έχει κάνει όνομα. Λατρέψαμε τα προσεγμένα ψητά (από παϊδάκια μέχρι μοσχαρίσιες κοπές), το κοκορέτσι, το αρνάκι, τον μαύρο χοίρο, αλλά και το σιγομαγειρεμένο κυνήγι – το ζαρκάδι τους είναι ένα όνειρο.
Και επειδή το καλό φαγητό χρειάζεται και καλό κρασί ως συνοδευτικό, η κάβα του Γαλαξία περιλαμβάνει περισσότερες από 100 ετικέτες, τόσο από τοπικούς παραγωγούς όσο και από επιλεγμένα αμπελοτόπια από ολόκληρη την Ελλάδα.
Info: Εστιατόριο Γαλαξίας, στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου. Τ. 265 604 1202. Στο ίντερνετ: https://www.hotel-galaxias-metsovo.gr/the-tavern/ Στο Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063754711704 Στο Instagram: https://www.instagram.com/galaxias.metsovo/



