Η ιστορία είναι, πια, γνωστή: το καλοκαίρι του 2011 άνοιξε στη Στρατηγού Καλλάρη ένα ουζομεζεδοπωλείο που έφερε κοντά μας ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η ελληνική παραγωγή σε ούζο και τσίπουρο. Και δεν υπερβάλλουμε… Η κάβα του καταστήματος είναι ένα μάθημα πατριδογνωσίας. Περισσότερες από 100 ετικέτες μάς ταξιδεύουν σε κάθε γωνιά της χώρας. Κάθε παραγωγός και μία ιδιαίτερη γεύση που αναδεικνύει την περιοχή του. Ό,τι δεν μάθαμε στη γεωγραφία το μαθαίνουμε μέσα από ένα ποτηράκι…
Εννοείται ότι θα βρείτε μεγάλη ποικιλία και σε εμφιαλωμένα κρασιά, προτείνουμε όμως να δοκιμάσετε τα χύμα από τους συνεταιρισμούς της Νεμέας και της Λήμνου.
Περνάμε στα πιάτα: ανάλογα με το ποτό που θα επιλέξετε, θα βρείτε τα απαραίτητα συνοδευτικά – από ουζομεζέδες με αλίπαστα και αλοιφές μέχρι νοστιμιές θαλασσινών και κρεα- τικών. Από ορεκτικά, προτείνουμε τα κεφτεδάκια με σάλτσα, το ρολό μελιτζάνας, το παστουρμαλί και τα σογάνια (καρδιά κρεμμυδιού γεμισμένη με κιμά από μοσχάρι και αρνί και κουκουνάρι). Δοκιμάστε οπωσδήποτε, επίσης, το αρσενικό Νάξου και το ταλαγάνι σχάρας.
Και ήρθε η ώρα της μεγάλης απόφασης: ψαράκι, κρεατικά ή και τα δύο; Σε ό,τι έχει να κάνει με το ψάρι, θα βρείτε φρεσκότατες επιλογές ανάλογα με την εποχή. Εξαιρετική επιλογή με άρωμα θάλασσας αποτελούν τα λινγκουίνι και το κριθαρότο θαλασσινών. Στα κρεατικά λατρέψαμε το παραδοσιακό κεφτεδάκι, το κεμπάπ, αλλά και το θεσπέσιο χουνκιάρ μπεγιεντί.
Ως επιδόρπιο, δοκιμάστε αρμενοβίλ ή σιροπιαστά (γαλακτομπούρεκο μπακλαβάς, γιαννιώτικο). Η κουζίνα είναι ανοιχτή από τις 12 το μεσημέρι ώς τα μεσάνυχτα. B