Το Voukakrato είναι ένα new age μεζεδοπωλείο, το οποίο άνοιξε πρόσφατα, αλλά ήδη έχει κάνει εντύπωση με τις γνήσιες ελληνικές και μεσογειακές του γεύσεις. Το όνομά του προέρχεται από τη βυζαντινή κουζίνα – «βουκάκρατο» ήταν το γεύμα που έπαιρναν πριν από το πρωινό και σήμαινε «ψωμί βουτηγμένο στο κρασί». Μάλιστα, με αυτόν τον τρόπο σε υποδέχεται, μόλις καθίσεις.
Στην κουζίνα, η μαγειρική προσέγγιση είναι αυτή της απλότητας. Άριστες, ελληνικές πρώτες ύλες και ελαφρώς πειραγμένες παραδοσιακές συνταγές μεταφράζονται σε αυθεντικά πιάτα, στα οποία δεν θέλεις να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις οτιδήποτε. Εκείνο που δίνει χαρακτήρα στη γεύση είναι ο ξυλόφουρνος, ενώ όλες οι παρασκευές σε ζύμες, πίτες, γλυκά και αλίπαστα δημιουργούνται από τους ίδιους. Απολαυστικά πιάτα που φτιάχνονται με μεράκι, όπως παραδοσιακά τηγανητά κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας, ρεβυθάδα στη γάστρα με κρίταμο και γαρίδες, αλλά και φρέσκα ψάρια και θαλασσινά που μυρίζουν Αιγαίο, όπως το χταπόδι στον ξυλόφουρνο.
Το Voukakrato, όμως, δεν δίνει έμφαση μόνο στη γεύση, αλλά και στους ανθρώπους. Εκεί κρύβεται η μυστική συνταγή που «δένει» το νόστιμο φαγητό. Είναι ένα σύγχρονο στέκι, που σε προσκαλεί να γίνεις μέλος μίας μεγάλης παρέας. Η εντυπωσιακή μπάρα δίπλα στην ανοιχτή κουζίνα με τον ξυλόφουρνο σε υποδέχεται όπως είσαι – είτε έχεις φορέσει τον κοινωνικό είτε τον μοναχικό σου εαυτό, βρίσκεις τη ζεστασιά που ψάχνεις. Διαθέτει και εξωτερικό χώρο, επί της Καλαποθάκη, μία από τις πιο ελκυστικές οδούς της πόλης.
Voukakrato is a new-school meze restaurant that may have opened its doors recently but it’s already created a buzz with its authentic Greek and Mediterranean food. The name comes from Byzantine cuisine: “voukakrato” refers to bread dipped in wine, which was a meal taken before breakfast. And that’s exactly how they welcome you once you take a seat at your table.
The back-of-the-house team’s approach to cooking is simplicity. First-rate Greek ingredients and slightly adapted traditional recipes translate into authentic dishes you would change nothing about – they’re perfect as they are. The wood-fired oven gives character to the food, while all the baked goods, pies, desserts, and pickles are made in-store. The delicious dishes made with gusto include the Traditional Fried Meatballs in tomato sauce, the Chickpea Casserole with samphire and shrimp, as well as fresh fish and seafood to bring an air of the Aegean to the table, such as the Wood-Fired Octopus.
But Voukakrato is not just about taste; it’s also about people. That’s the secret ingredient that makes for flavorsome food. It’s a modern space that invites you to join a big group of friends. Next to the open kitchen with its wood-fired oven, the impressive bar welcomes you exactly as you are – whether you’re sociable or your solitary self today, you’ll still find the comfort you’re looking for. There’s also an outdoor space for al fresco dining on Kalapothaki, one of the city’s most appealing streets.