Ο Ιανουάριος (τουλάχιστον…) είναι στην Ελλάδα μήνας κοπής της βασιλόπιτας – από εταιρείες, από φορείς, από συλλόγους ή, πολύ απλά, από ωραίες παρέες. Κι εμείς ανακαλύψαμε τον ιδανικό χώρο για να φιλοξενήσει την κοπή της δικής σας βασιλόπιτας.
Η αλήθεια είναι ότι η ανακάλυψη ήταν μάλλον συμπτωματική… Βρεθήκαμε στον «Στάβλο» (επειδή περί του «Στάβλου», του αγαπημένου εστιατορίου που έγινε τον τελευταίο χρόνο το talk-of-the-town στην off-the-grid περιοχή της Μελενίκου, σε κοντινή απόσταση από τη Ροτόντα), για να δοκιμάσουμε τις νέες προσθήκες στο μενού από το μαγικό χέρι του Γιώργου Κώστογλου: πιάτα plant-based, vegan και νηστίσιμα, που ομνύουν στην υγιεινή διατροφή. Ο Γιώργος μάς είχε προετοιμάσει για τη νοστιμιά τους, η πραγματικότητα ωστόσο ήταν ακόμη καλύτερη.
Από το healthy-eating menu δοκιμάσαμε χούμους ψητού καρότου με κρίταμα και λαδολέμονο, σπαράγγια πάνω σε σάλτσα αγριοράπανου με κροκάν αμυγδάλου, λινγκουίνι με ψητά λαχανικά και σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης και ντομάτας, όπως επίσης και αυτό που λατρέψαμε περισσότερο απ’ όλα τα άλλα: κουνουπίδι ψητό πάνω σε κρέμα φασολάδας με αμύγδαλο βούτυρο και σάλτσα γκρεμολάτα. Μαγεία!
Από κοντά, δεν παραλείψαμε να τιμήσουμε τις νέες προσθήκες στην κάρτα του «Στάβλου», όπως η σαλάτα του Καίσαρα με ψητές γαρίδες, τσιπς μπέικον και παρμεζάνα, τον κόκορα ψητό με σάλτσα λαγωτό Κεφαλονιάς bianco (μαγική νοστιμιά!) πάνω σέ αρωματικό ρύζι, αλλά και τις παπαρδέλες με κιμά Black Angus και μανιτάρια πορτσίνι. Σταθερές αξίες παραμένουν, ασφαλώς, πιάτα όπως ο γλυκός, τηγανητός τραχανάς με γαρίδες και γκουανσιάλε και η πιο νόστιμη, τρυφερή πανσέτα, σιγοψημένη με ρούμι και φρέγκολα (ένα μικρό ζυμαρικά, τυπικό της περιοχής της Σαρδηνίας, που μοιάζει με μεγάλο κους κους).
Τα συνοδεύσαμε με φυσικές μπίρες, αφιλτράριστες και απαστερίωτες, που γέμισαν το τραπέζι μας γεύσεις και μοσχοβολιές από τη Χίο και την Κέρκυρα, αλλά και με φυσικά, βιολογικά κρασιά και orange wines – ένα αντικείμενο που στον «Στάβλο» το κατέχουν καλά και το υπηρετούν με συνέπεια, «χτίζοντας» κάθε φορά το μενού πάνω σ’ αυτές τις μοναδικές γεύσεις.
Απαραίτητη σημείωση: η χαρούμενη παρέα που έκοψε τη βασιλόπιτά της στο διπλανό τραπέζι μάλλον κάτι παραπάνω ήξερε, καθώς διάλεξε σοφά τη μέρα. Βλέπετε, κάθε Πέμπτη ο Άκης Αρχοντής με το βιολί του κάνει ακόμη πιο ατμοσφαιρικό το ούτως ή άλλως ενδιαφέρον περιβάλλον του «Στάβλου», δημιουργώντας ακόμη μία αφορμή για μία επίσκεψη στο αγαπημένο resto – όχι ότι χρειαζόμασταν αφορμές για να το επισκεφθούμε, εδώ που τα λέμε…