Υλικά:
6 αβγά (4 κρόκοι, 6 ασπράδια) ~ 100 γραμ. κρέμα γάλακτος ~ 1 κουτ. γλυκού βούτυρο ~ 200 γραμ. απάκι ~ 1 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι ~ 1 κουτ. σούπας σχοινόπρασο ψιλοκομμένο ~ Αλάτι ~ Πιπέρι μαύρο ~ 1 κύβος ζωμού κότας.
Εκτέλεση
01
Σπάζουμε τα αβγά μέσα σ’ ένα μπολ και προσθέτουμε την κρέμα και τον κύβο ζωμού κότας.
02
Βάζουμε ένα κατσαρολάκι με δύο ποτήρια νερό σε μέτρια φωτιά και εφαρμόζουμε το μπολ από πάνω, χωρίς όμως αυτό να έρχεται σε επαφή με το νερό (φτιάχνουμε, δηλαδή, ένα μπεν μαρί).
03
Με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής ανακατεύουμε συνέχεια τα αβγά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί μια βελούδινη κρέμα.
04
Προσθέτουμε το απάκι αρκετά ψιλοκομμένο, τον χυμό λεμονιού, το βούτυρο και το σχοινόπρασο. Ανακατεύουμε καλά και, αν θέλουμε, απλώνουμε πάνω σε φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί.
Τι είναι το απάκι
Προέλευση. Το απάκι είναι ένα αλλαντικό που, κατά παράδοση, παρασκευάζεται στα Ανώγεια της Κρήτης από άπαχο χοιρινό κρέας (πλέον, εξαιρετικής ποιότητας και γευστικής απόλαυσης απάκι φτιάχνεται στην Πελοπόννησο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Μία επίσκεψη σε ένα καλό ντελικατέσεν θα σας επιτρέψει να δοκιμάσετε αυτό που ταιριάζει περισσότερο στις γευστικές σας προτιμήσεις).
Η διαδικασία. Το απάκι μαρινάρεται για δύο με τρεις ημέρες σε ξύδι φτιαγμένο από κρασί. Εν συνεχεία κρεμιέται σε ειδικό χώρο, όπου καπνίζεται με αρωματικά φυτά και τυλίγεται σε ένα στρώμα από μπαχαρικά και μυρωδικά, αποκτώντας έτσι χαρακτηριστική υπόξινη και αρωματική γεύση. Μπορεί να καταναλωθεί όπως είναι ή να ζεσταθεί για μερικά λεπτά στο τηγάνι, στον φούρνο ή στα κάρβουνα. Μπορεί, ακόμη, να προστεθεί σε κάποιο λαδερό φαγητό (όπως τα φασολάκια ή η φασολάδα), να αποτελέσει τη βάση για διάφορες σάλτσες ζυμαρικών ή να χρησιμοποιηθεί στην πίτσα αντί για άλλα αλλαντικά, προσφέροντάς της εξαιρετικό άρωμα.
Διατροφική αξία. Μία λεπτή φέτα απάκι (28-30 γραμ.) αποδίδει 34 θερμίδες. Περιέχει βιταμίνες Β1, Β12 και νιασίνη, ψευδάργυρο, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο, αρκετή πρωτεΐνη αλλά και νάτριο (αλάτι).