Υλικά
(για περίπου 16-20 κεφτεδάκια)
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς ~ 250 γρ. χοιρινός κιμάς ~ 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ~ 1 σκελίδα σκόρδο κομμένη ή τριμμένη ~ 100 γρ. ψωμιού ~ 1 αβγό ~ 5 κ.σ. πλήρες γάλα ~ Αλάτι ~ Πιπέρι.
ΓΙΑ ΤHN CREAM SAUCE:
Μία δόση λάδι ~ 40 γρ. βούτυρο ~ 40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ~ 150 ml ζωμός λαχανικών ~ 150 ml ζωμός βοδινού ~ 150 ml κρέμα γάλακτος ~ 2 κ.γ. σάλτσα σόγιας ~ 1 κ.γ. μουστάρδα Ντιζόν.
Εκτέλεση
01
Ενώστε τους δύο κιμάδες και ζυμώστε πολύ καλά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το ψωμί σε ψίχουλα, το αβγό και ζυμώστε. Προσθέστε το γάλα και αλατοπιπερώστε καλά.
02
Πλάστε τα κεφτεδάκια και τοποθετήστε τα σε ένα πιάτο ή σε μια πιατέλα. Βάλτε τα στο ψυγείο για 2 ώρες (για να κρατήσουν το σχήμα τους, ενώ μαγειρεύονται).
03
Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Όταν κάψει, προσθέστε απαλά τα κεφτεδάκια σας, μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
04
Όταν ροδίσουν, τοποθετήστε τα σε ένα πυρέξ για φούρνο. Βάλτε τα στον φούρνο (στον αέρα, στους 180 ή στους 160 βαθμούς Κελσίου) και μαγειρέψτε για άλλα 30 λεπτά.
05
Για τη σουηδική cream sauce, λιώνουμε 40 γρ. βούτυρο σε ένα τηγάνι. Ρίχνουμε τα 40 γρ. αλευριού και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τους ζωμούς και συνεχίζουμε με το ανακάτεμα. Συνεχίζουμε με την κρέμα γάλακτος, τα δύο κουταλάκια σόγιας και τη μουστάρδα. Αφήνουμε να σιγοβράσει, ώσπου να πήξει η σάλτσα μας. Συνεχίζουμε με το ανακάτεμα.
06
Όταν τα κεφτεδάκια μας είναι έτοιμα, σερβίρουμε με πατατούλες ή με πουρέ.