Υλικά
120 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ~ 180 γραμ. ζάχαρη ~ 50 γραμ. κουβερτούρα ~ 90 γραμ. αμύγδαλα ολόκληρα ~ 150 γραμ. βούτυρο αγελαδινό ~ 6 αβγά.
Εκτέλεση
01
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια σε μια σφιχτή μαρέγκα (στο μίξερ ή με ένα μίξερ χειρός).
02
Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
03
Σε ένα μπεν μαρί (ή σε αντικολλητικό τηγάνι) λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο, ρίχνοντας εν συνεχεία το μείγμα στους κρόκους. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε. Βάζουμε τη μαρέγκα σταδιακά, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
04
Μεταφέρουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος ή σε ένα ταψί, στο οποίο έχουμε απλώσει λαδόκολλα. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, αφήνοντας να κρυώσει ελαφρά πριν σερβίρουμε.
Πώς θα φτιάξω το τέλειο κέικ;
Για να γίνει το κέικ μας αφράτο δεν χτυπάμε τα υλικά μας πολλή ώρα στο μίξερ: τη ζάχαρη με το βούτυρο για 5 λεπτά στη δυνατότερη ταχύτητα του μίξερ, ενώ το αλεύρι το ρίχνουμε λίγο λίγο, χτυπώντας στη μεσαία ταχύτητα. Όταν έχει πέσει όλο, χτυπάμε για άλλα 2 λεπτά.
Μέσα στη φόρμα απλώνουμε λαδόκολλα κομμένη όσο και ο πάτος τής φόρμας, αφήνοντας άκοπες δύο άκρες (να προεξέχουν του ταψιού). Θα μας βοηθήσουν να τραβήξουμε το κέικ, ώστε να ξεφορμαριστεί ευκολότερα.
Προσέχουμε το μείγμα μας να καταλαμβάνει χώρο από το μισό προς τα 2/3 του ταψιού ή της φόρμας μας. Αν το μείγμα είναι λιγότερο απ’ ό,τι χρειάζεται, θα φουσκώσει πολύ στη μέση και μετά θα «κάτσει» και δεν θα γίνει αφράτο. Αν είναι περισσότερο, θα απλώσει και δεν θα φουσκώσει.
Δεν ανοίγουμε τον φούρνο συνέχεια: μόνον όταν το κέικ μας έχει ροδοψηθεί πολύ καλά και χρειάζεται σκέπασμα με αλουμινόχαρτο – και πάντα όταν πλησιάζει η ώρα να το βγάλουμε.
Κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, γι’ αυτό και, όταν πλησιάζει η ώρα που υπολογίζουμε ότι το κέικ μας πρέπει να έχει ψηθεί, ανοίγουμε γρήγορα τον φούρνο και το τρυπάμε με μιαν οδοντογλυφίδα, για να δούμε αν ψήθηκε. Η οδοντογλυφίδα πρέπει να βγει στεγνή. Δεν τρυπάμε συνέχεια με μαχαίρι και δεν ταλαιπωρούμε το γλυκό μας κατά το ψήσιμο.
Όταν βγάλουμε το κέικ μας από τον φούρνο, το αφήνουμε για 5-10 λεπτά να κρυώσει και μετά το βγάζουμε από το ταψί ή από τη φόρμα. Το κόβουμε μόνον εφόσον κρυώσει εντελώς.