Υλικά
200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ~ 250 γρ. ζάχαρη ~ 2 αβγά ~ 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ~ 1 κρόκος με λίγο νερό (περίπου 1 κουταλιά τής σούπας) για το άλειμμα των μπισκότων πριν από το ψήσιμο.
Εκτέλεση
01
Σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη, ώσπου να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αβγά και συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ, έως ότου πάρουν ένα απαλό κίτρινο χρώμα.
02
Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε το μείγμα με τα χέρια μας ή με το εξάρτημα για τη ζύμη τού μίξερ, ώσπου να ομογενοποιηθεί.
03
Πλάθουμε τη ζύμη σε δύο μπάλες, τυλίγουμε καθεμία σε διαφανή μεμβράνη και τις βάζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο.
04
Στη συνέχεια, σε αλευρωμένη επιφάνεια, απλώνουμε τη ζύμη σε πάχος περίπου 6 χιλιοστών και την κόβουμε στα σχήματα που θέλουμε (συμβουλή: αν θέλετε να κάνετε πολλά διαφορετικά σχήματα με τα κουπ πατ, διαλέξτε σχήματα παρόμοιου μεγέθους, ώστε τα μπισκότα σας να ψηθούν στον ίδιο χρόνο).
05
Τα απλώνουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα σε απόσταση 2-3 εκατοστών το ένα από το άλλο, αλείφουμε την επιφάνειά τους με τον αραιωμένο με νερό κρόκο και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 15-18 λεπτά. Συμβουλή: να θυμάστε ότι τα μπισκότα μας δεν έχουν άλλο υγρό, παρά μόνον αβγό. Προσέξτε, λοιπόν, να τα βγάλετε μόλις ροδοκοκκινίσουν, φροντίζοντας ωστόσο να είναι ακόμη ελάχιστα μαλακά όταν τα ακουμπάτε, επειδή το αβγό θα εξακολουθήσει να ψήνεται –άρα και να σκληραίνει– ακόμη και αφού θα τα έχετε βγάλει από τον φούρνο.
Extra tip
Τα συγκεκριμένα μπισκότα συνδυάζονται τέλεια με σπιτική λεμονάδα. Διατηρούνται σε μεταλλικό κουτί ή σε άλλου τύπου δοχείο, αεροστεγώς κλεισμένο.