Μια λαχταριστή συνταγή μοιράζεται μαζί μας ο σεφ Μανώλης Παπουτσάκης, μέσα από το προφίλ του στο Facebook (https://www.facebook.com/chefpapoutsakis/), στο πλαίσιο του #menoumespiti: «Σήμερα κουνέλι στον φούρνο τής ξυλόσομπας με πατάτες, κολοκυθάκια και γραβιέρα! Το κουνέλι είναι από τα πιο νόστιμα και υγιεινά κρέατα που υπάρχουν. Στην Κρήτη το αγαπάμε πολύ. Εδώ μια πολύ απλή και πεντανόστιμη συνταγή, γεμάτη αρώματα. Το συνόδευσα με τον ‘Άφρονα Χρόνο’ τού φίλου κισσαμίτη οινοποιού Αντώνη Πνευματικάκη (Pnevmatikaki Winery, Drapanias) και πήγε γάντι!».
Υλικά
1/2 κουνέλι σε μερίδες ~ 4-5 πατάτες ~ 3 κολοκυθάκια ~ 2 σκελίδες σκόρδο ~ 250 γρ. γραβιέρα σε κυβάκια ~ Χυμός και λίγο ξύσμα από 2 πορτοκάλια ~ Χυμός και λίγο ξύσμα από 1 λεμόν ~ Φρέσκο δεντρολίβανο ~ Άγρια ξερή ρίγανη ~ 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί ~ 150 ml ελαιόλαδο ~ 1 κουταλάκι τού γλυκού μουστάρδα (προαιρετικά) ~ Αλάτι ~ Πιπέρι.
Εκτέλεση
Σε ένα ταψί ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε στον φούρνο στους 160 βαθμούς για 1,5 ώρα στις αντιστάσεις και ροδίζουμε στο τέλος στο γκριλ (εγώ χρησιμοποίησα, βέβαια, την ξυλόσομπα, σωτάροντας και στην πάνω επιφάνειά της, εκτός από το φούρνισμα).