Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι ~ 1 φλιτζάνι βούτυρο ~ 1 κουταλάκι ζάχαρη ~ 1 κρόκος αβγού ~ 1/4 φλιτζανιού νερό.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:
2 φλιτζάνια ζάχαρη ~ 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ ~ 1 φλιτζάνι νερό ~ 2 λεμόνια ~ 4 κρόκοι αβγού.
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΕΓΚΑ:
1 φλιτζάνι ζάχαρη ~ 4 ασπράδια αβγού.
Εκτέλεση
01
Βάζουμε το αλεύρι και το βούτυρο στο μίξερ και τα χτυπάμε για περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αβγό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για άλλα τρία λεπτά. Αμέσως μετά προσθέτουμε το νερό.
02
Παίρνουμε τη ζύμη και την τοποθετούμε σε μια ταρτιέρα, έτσι ώστε το πάχος της να είναι παντού ομοιόμορφο. Τοποθετούμε πάνω από τη ζύμη αντικολλητικό χαρτί και ρίχνουμε από πάνω φασόλια, ώστε να μη φουσκώσει στο ψήσιμο. Βάζουμε την ταρτιέρα στον φούρνο και την ψήνουμε για 40 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη, τη βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε το χαρτί και την αφήνουμε να κρυώσει.
03
Βάζουμε το κορν φλάουρ μαζί με τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι με ένα φλιτζάνι νερό και ζεσταίνουμε ανακατεύοντας καλά, μέχρι να πήξει. Στη συνέχεια χτυπάμε τους κρόκους, τους οποίους προσθέτουμε στο μείγμα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Συνεχίζουμε με τον χυμό λεμονιού. Αφού το μείγμα μας πήξει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
04
Φτιάχνουμε μαρέγκα χτυπώντας τέσσερα ασπράδια αβγών στο μίξερ μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα πλούσιο και αφράτο. Ολοκληρώνουμε βάζοντας πάνω στη ζύμη την κρέμα και εν συνεχεία τη μαρέγκα, δημιουργώντας σχήματα, κορυφές και μυτούλες. Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Οδηγός κουζίνας
Για την τέλεια μαρέγκα. Για να έχουμε πάντα μια σωστή μαρέγκα, ο κάδος που τη χτυπάμε πρέπει να είναι τελείως στεγνός και καθαρός και τα ασπράδια να μην έχουν κανένα υπόλειμμα κρόκου.
Το μυστικό στον κιμά. Όταν αγοράζουμε κιμά για burgers, καλό είναι να ζητάμε από τον χασάπη μας ο κιμάς αυτός να έχει τουλάχιστον 12% λίπος.
Ο άρτος ο περιούσιος. Για να φτιάξουμε ένα καλό ψωμί, χρειάζεται πρώτον να χρησιμοποιήσουμε ένα άριστης ποιότητας αλεύρι, δεύτερον να ζυμώσουμε το ψωμί μας για τουλάχιστον 15-20 λεπτά και τρίτον, αφού φουσκώσει, να το ψήσουμε σε φούρνο, στον οποίο έχουμε προηγουμένως βάλει ένα μεταλλικό μπολ με νερό, για να δημιουργήσουμε υγρασία.
Δεν πετάμε τίποτα. Αν μας περίσσεψε ρύζι από την προηγουμένη, μπορούμε να το ανακατέψουμε με τριμμένα τυριά ή με κιμά (ο οποίος επίσης μπορεί να έχει περισσέψει από το γεύμα τής προηγούμενης ημέρας), προσθέτοντας 2-3 αβγά (για ποσότητα περίπου μισού κιλού). Πλάθουμε το μείγμα σε αχλαδάκια, τα πανάρουμε και τα τηγανίζουμε. Μικροί και μεγάλοι θα ξετρελαθούν.
Για καλό σοτάρισμα. Πριν σοτάρετε ένα κρέας, σκουπίστε την επιφάνειά του με χαρτί κουζίνας: έτσι, το κρέας δεν θα αφήσει υγρασία, όταν μπει στο ζεστό λάδι.
Για να κολλάει το ντρέσινγκ. Για να έχετε μια νόστιμη σαλάτα όταν χρησιμοποιείτε πράσινα λαχανικά, στεγνώστε τα πολύ καλά πριν τους ρίξετε σάλτσα, επειδή έχει θα επιτρέψετε στο ντρέσινγκ να κολλήσει καλύτερα πάνω στα φύλλα.