Συνταγή/φωτογραφίες: Αντώνης Σελέκος
Η αγάπη που δείξατε στα μπισκότα μας στο προηγούμενο τεύχος ήταν η αφορμή για να δοκιμάσουμε μιαν ιδιαίτερη συνταγή μπισκότων, όπου πρωταγωνιστεί η ακαταμάχητη, χαρακτηριστική γεύση τής καραμέλας.
ΥΛΙΚΑ
220 γρ. λιωμένο βούτυρο
15 γρ. εκχύλισμα βανίλιας
220 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
60 γρ. αβγά (1 μεγάλο αβγό)
15 γρ. μπέικιν πάουντερ
4 γρ. ανθός αλατιού
200 γρ. σπασμένα φουντούκια για επικάλυψη
Ζάχαρη καστανή.
Για την καραμέλα:
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
180 γρ. κρέμα γάλακτος
40 γρ. σοκολάτα γάλακτος
60 γρ. βούτυρο
20 γρ. νερό
1 πρέζα ανθό αλατιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ανακατεύουμε το βούτυρο, τη βανίλια και τη ζάχαρη στο μίξερ, μέχρι το μείγμα να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε τα αβγά, μέχρι να ενσωματωθούν. Ανακατεύουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε στο μείγμα μέχρι να αναμειχθούν πλήρως.
- Κόβουμε τη ζύμη σε τρία κομμάτια, καλύπτοντας κάθε κομμάτι (και τις δύο πλευρές του) με μεμβράνη και πιέζοντάς τες μέχρι να γίνουν λεπτές. Κόβουμε σε μερίδες τη ζύμη και σχηματίζουμε τα cookies που θα ψήσουμε στο μέγεθος που επιθυμούμε (αν περισσέψει ζύμη, μπορούμε να τη διατηρήσουμε στην κατάψυξη).
- Πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη και ψήνουμε για 6-8 λεπτά στους 160 βαθμούς Κελσίου. Για την επικάλυψη προσθέτουμε την καραμέλα, τα φουντούκια και το άνθος αλατιού.
- Για την καραμέλα: σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Αφήνουμε την κατσαρόλα εκτός φωτιάς για 5 λεπτά και προσθέτουμε το βούτυρο και τη σοκολάτα γάλακτος. Τοποθετούμε σε γυάλινο βαζάκι (η καραμέλα διατηρείται εκτός ψυγείου).