Υλικά
3 κολοκυθάκια κομμένα διαγωνίως ~ 3 κρεμμύδια κομμένα κατακόρυφα ~ 4 πιπεριές διαφόρων χρωμάτων ~ 4 μικρές πατάτες κομμένες στα τέσσερα ~ 4 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα τέσσερα ~ 3 μελιτζάνες κομμένες σε φέτες ~ 4 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες ~ 200 ml ελαιόλαδο ~ 1 κ.γ. ζάχαρη ~ Αλάτι και πιπέρι ~ 300 γραμ. φέτα ~ Μαϊντανός.
Εκτέλεση
01
Κόβουμε τις ντομάτες σε ένα μπολ, στο οποίο ρίχνουμε το μισό λάδι, αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη. Ανακατεύουμε. Το αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
02
Βάζουμε ένα ένα τα λαχανικά στο ταψί (οι μελιτζάνες δεν χρειάζονται ξεπίκρισμα), με τη ντομάτα από πάνω. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά.
03
Διακόπτουμε το ψήσιμο, για να προσθέσουμε το υπόλοιπο λάδι. Ξαναβάζουμε το ταψί μας στον φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά.
04
Σβήνουμε τον φούρνο μας και ρίχνουμε από πάνω τη φέτα τριμμένη, αφήνοντας τη λίγη ώρα, ώσπου να λιώσει. Εν συνεχεία ρίχνουμε και τον μαϊντανό (προαιρετικά). Προσοχή: αν επιλέξουμε να ρίξουμε μαϊντανό, καλό θα ήταν να τον ρίξουμε την τελευταία στιγμή, έτσι ώστε να μην έχει ξεραθεί ώς την ώρα του σερβιρίσματος.
Μυστικά για τέλειο μπριάμ
Προσέχουμε να κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια τα λαχανικά που θέλουν περισσότερο χρόνο να ψηθούν και σε μεγαλύτερα αυτά που ψήνονται πιο γρήγορα. Έτσι, στο τέλος τού μαγειρέματος το φαγάκι μας θα είναι ομοιόμορφα ψημένο.
Επιβάλλεται προσοχή στην επιλογή των λαχανικών που θα χρησιμοποιήσουμε. Οι «κλασικές» επιλογές περιλαμβάνουν, ασφαλώς, την πατάτα, τη μελιτζάνα, το κολοκυθάκι, το κρεμμύδι και τη ντομάτα. Μπορούμε ωστόσο να διανθίσουμε αυτήν τη γευστική παλέτα με καρότο, πράσο, ακόμη και κουνουπίδι (μη μένετε αναγκαστικά στα λαχανικά εποχής, καθώς σήμερα οι επιλογές μας έχουν διευρυνθεί σημαντικά χάρη στα κατεψυγμένα), δημιουργώντας ένα κοντράστ γεύσεων και υφών, το οποίο θα δώσει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα στο πιάτο μας.
Χρησιμοποιήστε λίγη καυτερή πιπεριά ή μερικούς σπόρους πιπεριού: με τον τρόπο αυτό θα δώσετε μοναδική γεύση, ένταση και άρωμα στο φαγητό σας, χωρίς να το κάνετε ιδιαίτερα καυτερό.
Προτιμήστε λευκό κρασί και ελαιόλαδο στο ταψί σας αντί νερού. Τα λαχανικά σας έχουν ήδη αρκετό νερό – έτσι, προσθέτοντας κι εσείς επιπλέον νεράκι το μόνο που θα καταφέρετε να κάνετε είναι να αλλοιώσετε την υφή και τη γεύση τους. Το κρασί, ως όξινο θερμαντικό υγρό, έχει την ιδιότητα να περιορίζει την απώλεια του νερού από τα λαχανικά, τα οποία έχει διατηρούν πολύ καλύτερα τη γεύση και την υφή τους.