fbpx

Citymagthess.gr

Ομελέτα φούρνου

Μοιραστείτε το

Υλικά:

6 αβγά  ~  4 ασπράδια αβγών  ~  1 κολοκύθι  ~  1 φρέσκο κρεμμύδι  ~  1/2 πιπεριά Φλωρίνης  ~  2 κούπες μανιτάρια λευκά  ~  4 κουτ. σούπας κεφαλογραβιέρα τριμμένη  ~  2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο  ~  1/2 κούπας γάλα φρέσκο πλήρες  ~  Ελαιόλαδο  ~  Πιπέρι φρεσκοτριμμένο.

 

Εκτέλεση

01

Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά. Κόβουμε τα «φιλέτα» από τα κολοκύθια και βγάζουμε το κέντρο με τους σπόρους. Ψιλοκόβουμε σε μικρά μπαστουνάκια. Ψιλοκόβουμε, επίσης, την πιπεριά και το φρέσκο κρεμμύδι. Βγάζουμε τις ουρές από τα μανιτάρια και κόβουμε στα τέσσερα (αν είναι μικρά) ή σε λωρίδες (αν είναι μεγάλα).

02

Σε ένα μπολ σπάζουμε τα αβγά και προσθέτουμε το ασπράδι από άλλα τέσσερα αβγά (χωρίς τους κρόκους, για να γίνει η ομελέτα μας πιο ελαφριά).

03

Ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά, το τυρί και το γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να σπάσουν οι κρόκοι (όχι να γίνουν ένα με τα ασπράδια).

04

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 30 λεπτά (ή μέχρι η ομελέτα μας να φουσκώσει). Δοκιμάζουμε καρφώνοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο της: αν, όταν το βγάλουμε, δεν είναι υγρό, η ομελέτα μας είναι έτοιμη.

 


 

Τα μυστικά τής τέλειας ομελέτας

Όχι: μακάρι να έφτανε να ρίξουμε μερικά αβγά σ’ ένα μπολ, να τα χτυπήσουμε με έναν αβγοδάρτη ή με ένα πιρούνι και να ρίξουμε και μερικά επιπλέον υλικά τής αρεσκείας μας, για να έχουμε την τέλεια ομελέτα. Τι πρέπει να κάνετε; Ιδού ορισμένα μικρά μυστικά, για να πετυχαίνετε πάντα την τέλεια ομελέτα:

«Must» το γάλα. Αν θέλετε την ομελέτα σας βελούδινη και αφράτη, τότε φροντίστε να προσθέσετε λίγο γάλα στα αβγά που ρίξατε στο μπολ για χτύπημα. Δεν υπάρχει καλύτερη συνταγή.

Ζουμερή, όχι νερουλή. Αν σας αρέσει να προσθέτετε στην ομελέτα σας πρώτες ύλες που περιέχουν πολύ νερό (όπως η ντομάτα, τα μανιτάρια ή το καλαμπόκι – ειδικά εκείνο της κονσέρβας), καλό είναι να έχετε κατά νου ότι τα υλικά αυτά δεν μπορούν να χάσουν όλα τα υγρά τους στη διάρκεια του (σύντομου) μαγειρέματος μιας ομελέτας. Έτσι, θα καταλήξετε με μιαν ομελέτα μάλλον υδαρή και όχι ιδιαίτερα ελκυστική για το στόμα ή για το στομάχι. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι, προηγουμένως, να πιέσετε τα υλικά αυτά ελαφρά με το χέρι σας ή να τα αφήσετε για κάποιαν ώρα να στραγγίξουν, ώστε να χάσουν μεγάλο μέρος από τα υγρά τους.

Πρώτα τα σκληρά. Σε μιαν ομελέτα μπορούμε να βάλουμε κυριολεκτικά σχεδόν τα πάντα. Ο μόνος κανόνας που οφείλουμε να έχουμε στον νου μας είναι ένας: κάθε υλικό έχει τον δικό του χρόνο μαγειρέματος. Έτσι, καλό είναι τα πολύ σκληρά υλικά να σοτάρονται σε λιπαρή ουσία στο τηγάνι μέχρι σχεδόν να μαγειρευτούν, πριν πέσουν εν συνεχεία επάνω τους τα αβγά, αλλά και τυχόν πρώτες ύλες που μαγειρεύονται σε σύντομο χρόνο.

Αλάτι και πιπέρι. Αλατοπιπερώντας μιαν ομελέτα καθώς τη χτυπάμε στο μπολ ή μόλις πέσει στο τηγάνι διασφαλίζουμε ότι τα δύο υλικά που θα της δώσουν γεύση (αλάτι και πιπέρι) κατανέμονται ομοιογενώς.

Η λιπαρή ουσία. Αν αφήσουμε στην άκρη το ζήτημα «υγιεινή διατροφή», οφείλουμε να συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα: δεν υπάρχει πιο νόστιμη (αλλά και πιο θερμιδικά επιβαρυμένη) ομελέτα από αυτήν που έχει τηγανιστεί σε ζωικό λίπος. Ακολουθεί (με κριτήριο τη νοστιμιά) εκείνη που τηγανίστηκε σε βούτυρο, ακολουθούν ελαιόλαδο και σπορέλαιο και ο κατάλογος κλείνει με την ομελέτα που τηγανίστηκε χωρίς λάδι, σε αντικολλητικό τηγάνι. Για το μαγείρεμα σε νερό, ούτε λόγος…


Μοιραστείτε το

Κύλιση στην κορυφή

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες