Υλικά
5 αβγά ~ 450 γραμ. γάλα φρέσκo ~ 150 γραμ. ξίδι λευκό ~ 125 γραμ. κρυσταλλική ζάχαρη ~ 15 γραμ. αλάτι ~ 10 γραμ. μπέικιν πάουντερ ~ 10 γραμ. μαγειρική σόδα ~ 600 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ~ 150 γραμ. βούτυρο.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΛΙΝΑ:
3 κουτάκια ζαχαρούχο γάλα εβαπορέ ~ 400 γραμ. κουβερτούρα ~ 30 γραμ. βούτυρο ~ 80 γραμ. αλεσμένα φουντούκια.
Εκτέλεση
01
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και το αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να γίνει χλιαρό.
02
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε καλά τα αβγά, προσθέτοντας στη συνέχεια το γάλα, το ξύδι, το αλάτι, το μπέικιν και τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, προσθέτοντας τη σόδα και στο τέλος το αλεύρι κοσκινισμένο. Ολοκληρώνουμε ρίχνοντας το χλιαρό βούτυρο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, έως ότου το μείγμα μας ομογενοποιηθεί.
03
Παίρνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε από δύο-τρεις κουταλιές μείγματος, για να φτιάξουμε τα πάνκέικς.
04
Για την πραλίνα, λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί. Εν συνεχεία βγάζουμε την κατσαρολίτσα από τη φωτιά και, αφού κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το γάλα και τα φουντούκια. Ανακατεύουμε. Μπορούμε να συντηρήσουμε την πραλίνα στο ψυγείο.
Οδηγός κουζίνας
Για λαχταριστές μακαρονάδες. Για να ετοιμάσετε μια σωστά μαγειρεμένη και πεντανόστιμη μακαρονάδα, βράστε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό στα 2/3 τού συνολικού χρόνου που χρειάζονται για να μαγειρευτούν και συνεχίστε τον βρασμό μέχρι το τέλος τού χρόνου μέσα στη σάλτσα, με την οποία θέλετε να τα συνοδεύσετε. Πριν τα σερβίρετε, προσθέστε 1-2 κουταλιές τής σούπας ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Επενδύστε στην… επένδυση. Κάθε φορά που βουτυρώνετε ένα ταψί ή μια φόρμα, για να ψήσετε κέικ, μπράουνις ή σουφλέ, περάστε τα και μια στρώση ζάχαρης: όπως θα ψήνεται το γλυκό, η ζάχαρη όχι μόνο θα το προστατεύσει, ώστε να μην κολλήσει, αλλά θα του δώσει και μιαν έξτρα τραγανότητα.
Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας! Μια γρήγορη μαρινάδα, για να ετοιμάσετε παντσέτα νόστιμη και τραγανή, είναι η εξής: για περίπου μισό κιλό παντσέτας θα χρειαστείτε 1 ποτήρι του νερού μπίρα ξανθιά, 1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκάλι, μισό ποτήρι του νερού σόγια σος, 2 κουταλιές της σούπας μέλι και 2 κλωναράκια δεντρολίβανο. Αφήνουμε τα παντσετάκια μέσα στη μαρινάδα μας για τέσσερις ώρες πριν τα ψήσουμε – και απολαμβάνουμε το αποτέλεσμα.
Για ριζότο-εξπρές. Για να μπορέσουμε να ετοιμάσουμε ριζότο σε χρόνο που δεν θα υπερβαίνει τα 4 λεπτά (ναι, καλά διαβάσατε), μία είναι η συνταγή: σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε κρεμμύδι με ριζότο σε ελαιόλαδο. Το σβήνουμε με λευκό κρασί και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 8 λεπτά, προσθέτοντας ζωμό λαχανικών. Στη συνέχεια σταματάμε τον βρασμό, βάζοντας το ριζότο σε ένα ταψί και απλώνοντάς το, έτσι ώστε να κρυώσει γρήγορα. Μόλις κρυώσει, το διατηρούμε στο ψυγείο. Με τον τρόπο αυτόν έχουμε μια βάση για ριζότο, χάρη στην οποία σε ελάχιστο χρόνο μπορούμε να μαγειρέψουμε ό,τι ριζότο λαχταρήσουμε.