Υλικά
500 γραμ. αλεύρι ~ 100 γραμ. ζάχαρη ~ 180 γραμ. γάλα χλιαρό ~ 2 αβγά ~ 80 γραμ. βούτυρο λιωμένο ~ 30 γραμ. μαγιά νωπή ~ Λίγο αλάτι ~ Λίγο άρωμα βανίλιας.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
1/2 κούπα ζάχαρη ~ 1/2 κούπα κανέλα ~ 100 γραμ. βούτυρο λιωμένο.
Εκτέλεση
01
Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο μισό χλιαρό γάλα και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε 5 κουτ. σούπας αλεύρι και 2 κουτ. σούπας ζάχαρη και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 15 λεπτά.
02
Μεταφέρουμε το μείγμα στο μίξερ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε για 5 λεπτά, έως ότου η ζύμη απομακρύνεται από τα τοιχώματα του μπολ. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μία ώρα, έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.
03
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και το αλείφουμε με το βούτυρο. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα και πασπαλίζουμε με το μείγμα αυτό το φύλλο. Το τυλίγουμε σε ρολό και το κόβουμε κατά μήκος, σε μικρά ρολάκια πάχους περίπου 3 εκατοστών. Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι αφήνοντας λίγο περιθώριο ανάμεσά τους και τα αφήνουμε για 30 λεπτά σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
04
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά. Αφού κρυώσουν, ανακατεύουμε μισή κούπα χυμό πορτοκάλι με μισή κούπα ζάχαρη άχνη, μέχρι να έχουμε ένα ρευστό γλάσο. Περιχύνουμε με αυτό τα ρολά μας και σερβίρουμε.
Οδηγός κουζίνας
Tasty tip. Για να δώσουμε έξτρα γεύση σε ζυμαρικά, πίτσες και ριζότα, αρκεί να ετοιμάσουμε μια πάστα μυρωδικών, την οποία θα πασπαλίσουμε από πάνω τους. Για να φτιάξουμε την πάστα αυτή καβουρδίζουμε σιγά σιγά σε ένα τηγάνι με 50ml ελαιόλαδο περίπου 100 γραμ. γαλέτας με τρεις ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο, 5-6 φιλέτα αντσούγιας ψιλοκομμένα και 1/2 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι. Τα ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα η γαλέτα και να δημιουργηθεί έτσι μια μπισκοτένια υφή. Το μείγμα μας είναι έτοιμο, για να το πασπαλίσουμε πάνω από το φαγητό που επιθυμούμε.
Πυρ… ασφαλώς. Όταν κάνουμε φλαμπέ (ανάβουμε, δηλαδή, φωτιά σε τηγάνι με αλκοόλ), προσέχουμε πάντα πριν ανάψουμε τη φωτιά να έχουμε σβήσει τον απορροφητήρα.
Σούπερ τραγανά chicken wings… Μια συνταγή για νόστιμες και τραγανές φτερούγες κοτόπουλου είναι να τις μαρινάρουμε σε μπάρμπεκιου σος, να τις σκουπίσουμε με απορροφητικό χαρτί και να τις πανάρουμε σε καλαμποκάλευρο ή αλεύρι αναμειγμένο με ψιλό σιμιγδάλι.
…αλλά και πατατάκια. Για να κάνουμε τραγανά τσιπς πατάτας, αφού κόψουμε τις πατάτες στο μαντολίνο (το ειδικό σκεύος), τις διατηρούμε για δύο ώρες πριν τις τηγανίσουμε σε νερό με παγάκια.