fbpx

Citymagthess.gr

Στην κουζίνα: τραχανάς με σπιτικό ζωμό

Μοιραστείτε το

Food styling, φωτογραφίες, κείμενο: WWW.MAJERIKO.GR – ΕΛΕΝΗ ΠΕΤΑΛΙΔΟΥ.

Με τον χειμώνα να κρατά, όπως φαίνεται, για το τέλος τις ψυχρότερες ημέρες του, το σπίτι αναδεικνύεται και πάλι στο τέλειο καταφύγιό μας. Τι καλύτερο, λοιπόν, από μια μυρωδάτη σούπα ως πρώτο πιάτο για το μεσημεριανό μας ή ως ένα ελαφρύ βραδινό; Και όχι μια οποιαδήποτε σούπα, αλλά μία από τις πλέον ελληνοπρεπείς: τραχανάς λαχταριστός και μυρωδάτος σε ζωμό βοδινού φτιαγμένο από τα χεράκια μας.

Υλικά

7 φλ. σπιτικός ζωμός βοδινού | 1 φλ. τραχανάς | 100 γρ. πικάντικο λουκάνικο | 4 φέτες ψωμιού | Λάδι | Αλάτι | Πιπέρι | Ρίγανη.

Εκτέλεση

  1. Για τον ζωμό βοδινού: πλένουμε καλά τα κόκαλα κάτω από άφθονο νερό και τα τοποθετούμε σε στενή κατσαρόλα με ψηλά τοιχώματα, για να έχουμε τη μικρότερη δυνατή εξάτμιση νερού. Τα σκεπάζουμε με νερό, χωρίς υπερβολές (το νερό πρέπει να είναι αρκετό, ώστε τα κόκαλα να βράσουν, όχι όμως υπερβολικά πολύ, επειδή σε μια τέτοια περίπτωση ο ζωμός μας θα είναι άγευστος). Φέρνουμε το νερό σε θερμοκρασία βρασμού, όχι όμως κοχλασμού. Όποτε χρειαστεί στη διάρκεια της διαδικασίας, ξαφρίζουμε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα ή σήτα, ενώ με μια βαθιά κουτάλα απομακρύνουμε το λίπος που ανεβαίνει στην επιφάνεια, ώστε ο τελικός ζωμός μας να είναι διαφανής και φίνος. Μία ώρα πριν ολοκληρώσουμε τον βρασμό (υπολογίστε, ανάλογα με το μέγεθος των κοκάλων, από τρεις έως οκτώ ώρες) προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας τα αρωματικά και τα λαχανικά τής επιλογής μας. Σουρώνουμε προσεκτικά και αποθηκεύουμε πολύ γρήγορα σε ψυχρό μέρος. Στη συντήρηση του ψυγείου ο ζωμός μας αντέχει για τρεις ημέρες, ενώ στην κατάψυξη μπορούμε να τον διατηρήσουμε έως και τρεις μήνες.
  2. Για τη σούπα μας: σε βαθύ σκεύος και πάνω σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε 7 φλιτζάνια από τον ζωμό μας. Μόλις βράσει ο ζωμός, ρίχνουμε τον τραχανά και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να βράσει για περίπου 15 λεπτά.
  3. Ψήνουμε στον φούρνο τις φέτες τού ψωμιού, αφού τις ραντίσουμε με λάδι και τις πασπαλίσουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ρίγανη.
  4. Πριν από το σερβίρισμα, στολίζουμε τις φέτες ψωμιού με το λουκάνικο κομμένο σε λεπτές φέτες και συνοδεύουμε τη σούπα μας.

 


Μοιραστείτε το

Scroll to Top

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες