Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
175 γραμ. αλεύρι σκληρό No1 ~ 175 γραμ. αλεύρι μαλακό No2 ~ 175 γραμ. βούτυρο αγελαδινό ~ 2 κρόκοι αβγών ~ 75 γραμ. νερό ~ 7 γραμ. αλάτι ~ 7 γραμ. ζάχαρη.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
200 γραμ. σολομού ~ 200 γραμ. τυρί κρέμα ~ 150 γραμ. κρέμα γάλακτος ~ 2 αβγά ~ 1/3 ματσάκι άνηθο ~ Αλάτι και πιπέρι.
Εκτέλεση
01
Ξεκινάμε με τη ζύμη, κοσκινίζοντας τα δύο είδη αλευριού. Εν συνεχεία τα βάζουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να σβολιάσουν.
02
Ρίχνουμε τα αβγά ένα ένα. Προσθέτουμε το νερό, το αλάτι και τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.
03
Ανοίγουμε τη ζύμη, τοποθετώντας την σε καλά βουτυρωμένη ταρτιέρα. Βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά και στη συνέχεια την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου (αφού προηγουμένως έχουμε τρυπήσει όλη την επιφάνειά της με ένα πιρούνι), μέχρι να ροδίσει.
04
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με την κρέμα γάλακτος, τον μισό σολομό ψιλοκομμένο και τον άνηθο ψιλοκομμένο, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε το μείγμα στην προψημένη τάρτα και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για άλλα 30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε απλώνοντας τον υπόλοιπο σολομό στην επιφάνεια της τάρτας.
Οδηγός κουζίνας
Safety tip. Ποτέ μη δοκιμάζετε μια καινούργια συνταγή ή ένα νέο υλικό, όταν μαγειρεύετε για ένα σημαντικό γεγονός. Κακό timing για εκπλήξεις…
Σίγουρη επιτυχία. Αναμείξτε δύο κιλά χοντρό αλάτι με ένα ασπράδι αβγού και καλύψτε μ’ αυτό όλη την επιφάνεια ενός ψαριού, χωρίς να το καθαρίσετε από τα λέπια (απλώς φροντίστε να έχετε γεμίσει την κοιλιά του με αρωματικά). Ψήστε το στον φούρνο, υπολογίζοντας 25 λεπτά ψησίματος για κάθε κιλό ψαριού. Βγάλτε το ψάρι από τον φούρνο, σπάστε το αλάτι, αφαιρέστε την πέτσα και απολαύστε το ψαράκι σας όπως δεν το δοκιμάσατε ποτέ ξανά στη ζωή σας.
Χωρίς ίχνη. Σπάστε τις σκελίδες του σκόρδου με τη βοήθεια του μαχαιριού σας, αφού πρώτα τις βάλετε σε μια μικρή πλαστική σακούλα. Με τον τρόπο αυτό, τόσο το ξύλο κοπής όσο και το μαχαίρι σας δεν θα πάρουν τη μυρωδιά του.
Η συνταγή τής επιτυχίας. Για να φτιάξετε τα τέλεια κεφτεδάκια, αναμείξτε 600 γραμ. μοσχαρίσιο κιμά, 200 γραμ. χοιρινό και 200 γραμ. αρνίσιο. Ετοιμάστε το μείγμα προσθέτοντας τα υπόλοιπα υλικά μία ημέρα πριν τα τηγανίσετε, διατηρώντας το στο ψυγείο.
Για «δεμένη» σούπα. Καβουρδίστε για τρία λεπτά σε μια κατσαρόλα 200 γραμ. βούτυρο με 200 γραμ. αλεύρι και κρατήστε το σε ξηρό μέρος, μέσα σε ένα βαζάκι. Κάθε φορά που θέλετε να «δέσετε» μια σούπα, μια σάλτσα ή ένα μαγειρευτό φαγητό, ρίξτε λίγο από αυτό το μείγμα κατά τον βρασμό και θα έχετε ένα τέλειο, βελούδινο αποτέλεσμα, κάθε φορά.
Τραγανό και νόστιμο. Για ένα ιδιαίτερο πανάρισμα κοτόπουλου ή κρέατος, αναμείξτε στην «κλασική» γαλέτα καλαμποκάλευρο, τριμμένη παρμεζάνα και καπνιστή πάπρικα. Θα λατρέψετε τη γεύση.