Αν κάποιος ρωτούσε έναν επισκέπτη της Θεσσαλονίκης ποιο είναι το γλυκό που είναι ταυτισμένο με την πόλη, η απάντησή του θα ήταν αρκούντως προβλέψιμη. Αλλά και απολύτως λανθασμένη… Επειδή, πράγματι, υπάρχει ένα γλυκό εξεζητημένο, περίτεχνο και πεντανόστιμο, το οποίο κουβαλάει όσο κανένα άλλο το «DNA» της πόλης.
Κυρίες και κύριοι, ας δοξάσουμε όλοι μαζί το αρμενοβίλ, ένα γλυκό-σταθμό μεταξύ πολίτικης και γαλλικής γαστρονομίας, αποτελούμενο από αφράτη κρέμα, μέσα στην οποία θα βρείτε κομμάτια μαρέγκας που δίνουν στο σύνολο μαστιχωτή υφή. Υφές και γεύσεις προσθέτουν τα καβουρντισμένα, καραμελωμένα αμύγδαλα, αλλά και η γαρνιτούρα από φρούτα, καραμέλα ή σοκολάτα. Ανεπιτήδευτα κομψό, ασύλληπτα νόστιμο! Είναι βελούδινο και, ταυτόχρονα, μαλακό σαν μια παγωμένη μους – στην πραγματικότητα, πρόκειται για την ελληνική εκδοχή του σεμιφρέντο.
Αστικός μύθος. Οι εκδοχές για το πώς βαφτίστηκε το αρμενοβίλ ποικίλλουν. Σύμφωνα με μία εξ αυτών, το γλυκό συνδέεται με την παραμονή των γαλλικών στρατευμάτων στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου (εξ ου και η γαλλική κατάληξη). Κατ’ άλλους, πρόκειται για ένα επιδόρπιο που ήρθε στην πόλη από την Ανατολή (και, συγκεκριμένα, από την Αρμενία) στις αρχές του 20ού αιώνα.
Πριν από αρκετές δεκαετίες, το αρμενοβίλ ήταν ο πρωταγωνιστής στα θεσσαλονικιώτικα ζαχαροπλαστεία. Στην πορεία των χρόνων, ωστόσο, παραμερίστηκε χάριν νεότερων τάσεων στη ζαχαροπλαστική, αλλά και λόγω της αντικειμενικής δυσκολίας στην παρασκευή του. Όλα αυτά μέχρι και πριν από μερικά χρόνια…
Τι άλλαξε; Πολύ απλά, το άνοιγμα new age ζαχαροπλαστείων, όπως το «Armenonville»: ένα εργαστήρι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το οποίο, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, μπήκε μπροστάρης στην προσπάθεια η Θεσσαλονίκη να ανακαλύψει εκ νέου ένα από τα γαστρονομικά της σύμβολα, αλλά και να διαδώσει αυτό το σύμβολο πολύ πέρα από τα όρια της πόλης.
Τι μπορείτε να απολαύσετε στο «Armenonville»; Προφανώς, το κλασικό, αυθεντικό αρμενοβίλ (σε άψογη εκτέλεση, που «υπόσχεται» να μυήσει και τον πλέον ανίδεο σ’ αυτόν τον γλυκό πειρασμό), αλλά και διάφορες δημιουργικές παραλλαγές, όπως το αρμενοβίλ με σοκολάτα, το Lemonville (με κρέμα λεμονιού, μαρέγκα και την κλασική βάση), το Chios Mastic (φτιαγμένο με μαστίχα Χίου αναμεμειγμένη στην κρέμα του και με μία στρώση κανταΐφι), αλλά και αρμενοβίλ με πορτοκάλι, με γλυκιά καραμέλα και αλάτι Ιμαλαΐων, με αλμυρή καραμέλα και σος σοκολάτας, αλλά και σε διάφορες άλλες παραλλαγές. Ξεκινήσατε για το «Armenonville» ή όχι ακόμη;