Μέρη με ιστορία και εστιατορικοί θρύλοι μεγάλοι: η Δέσποινα Μαυρομάτη (του «Ζύθος Ντορέ»), η Ισμήνη Τορνιβούκα (του «Όλυμπος Νάουσα»), ο Νίκος Νυφούδης (του «Τίφαννυς x 1905») και η Ντίνα Τέρτση (του «Mαϊάμι»), κουμαντάρουν γαστρονομικά τοπόσημα που δεν είναι παίξε γέλασε, αφού εντός τους, από τον περασμένο αιώνα μέχρι και σήμερα, γράφτηκαν και γράφονται οι πιο λαμπρές στιγμές της θεσσαλονικιώτικης αστικής κουζίνας.
Δίπλα τους οι σεφ Δημήτρης Τασιούλας, Σοφία Τεφτσή, Πρόδρομος Ασημάκης και, φυσικά, η Δέσποινα Μαυρομάτη, θα φανερώσουν τα ιδιαίτερα γευστικά μυστικά που συνηγόρησαν, ώστε τα εστιατόριά τους να θεωρούνται εμβληματικά, όπως και το ρίσκο, την τρέλα, τη γνώση, το μεράκι και την επιχειρηματική ενόραση που απαιτούνται, ώστε ο θρύλος να μη χάσει τη μαγεία του.
Μαζί τους η Χαρισία Βλάχου, καθηγήτρια Γαστρονομικού Τουρισμού-Αγροδιατροφής του ΑΠΘ, και ο διευθυντής του περιοδικού Citymag, Άγγελος Ν. Βάσσος, μιλούν για την ύψιστη σημασία τού να μπορεί μια πόλη να κρατά αλώβητα από τον χρόνο τα μέρη που στα τραπέζια τους δείπνησε η ιστορία.
Την εκδήλωση παρουσιάζει και συντονίζει ο εξειδικευμένος σε θέματα γεύσης δημοσιογράφος Κώστας Γιάντσιος (από το biscotto.gr). Στην παρέα θα βρεθεί και η σχολή La Chef Levi.