ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ υπάρχουν μετρημένοι χώροι που μπορείς να τους αισθάνεσαι προσιτούς και οικείους οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Το «Beyond the Walls» ανήκει σ’ αυτήν την πολύ ιδιαίτερη κατηγορία. Στα κρύα, κάθεσαι στον υπέροχο εσωτερικό χώρο με το ξύλινο δάπεδο, τις διακριτές γωνιές και τις απίστευτα καλαίσθητες διακοσμητικές λεπτομέρειες. Με το που ζεσταίνει ο καιρός, θα βγεις στην υπέροχη αυλή, που οριοθετείται από τμήμα του οχυρωματικού τείχους της πόλης, από λουλούδια και θάμνους. Κάθεσαι στα ηλιόλουστα τραπεζάκια κι έχεις την αίσθηση ότι δεν βρίσκεσαι στη Θεσσαλονίκη, αλλά κάπου αλλού. Ο χώρος πραγματικά σε ταξιδεύει.
ΑΠΟ ΤΙΣ 8 ΤΟ ΠΡΩΙ θα μπορέσεις να απολαύσεις τον πρώτο καφέ της ημέρας. Πρόκειται για blend από 100% Arabica από Αιθιοπία και Κόστα Ρίκα, με ήπια αρώματα και οξύτητες, που ψήνεται αποκλειστικά για τον συγκεκριμένο χώρο και μπορεί να τον απολαύσει κάποιος κάθε στιγμή της ημέρας.
Όσον αφορά στο brunch, πέρα από τις γνωστές επιλογές, αυτό που ξεχωρίζει είναι ο θεματικός κατάλογος που σε ταξιδεύει νοητά και γευστικά σε διάφορες περιοχές του κόσμου – μεταξύ αυτών, το Μεξικό, η Μέση Ανατολή και η Κορέα. Το πιάτο της τελευταίας ονομάζεται «bibimbap»: σε ένα μπολ υπάρχει λευκό ρύζι με σοταρισμένα λαχανικά, μοσχαρίσιο κρέας με μπαχαρικά, στραγγιστό γιαούρτι και από πάνω ένα τηγανητό αβγό. Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.


ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ είναι η ώρα του aperitivo, των signature cocktails ή ενός κρασιού, που δένουν αρμονικά με τα πιάτα της ζεστής κουζίνας. Θέλεις κάτι ελαφρύ, ειδικά αν πρόκειται να κάνεις το επαγγελματικό ραντεβού σου; Ένα Spritz από το ξεχωριστό section του καταλόγου που αφιερώνεται στην ιταλική κουλτούρα των aperitivo και των cicchetti (μικρά, σε μέγεθος μπουκιάς σνακ, που σερβίρονται παραδοσιακά σε aperitivo bars στην Ιταλία) είναι η κατάλληλη επιλογή για τις μεσημεριανές ώρες. Φυσικά, υπάρχει η επιλογή σε κρασί (φιάλη ή ποτήρι), με τα ανάλογα πιάτα. Νομίζω ότι θα επέλεγα το ραβιόλι (με χειροποίητη ζύμη) με σπανάκι και ανθότυρο. Ή, ίσως, το φρέσκο φιλέτο σολομού ψημένο στη σχάρα. Συνοδεύε- ται από σαλάτα ταμπουλέ με ντρέσινγκ. Η μουσική είναι άκρως ατμοσφαιρική και οι επιλογές πολυπολιτισμικές. Ακόμη τριγυρίζει στο μυαλό μου το «Un año de amor» από τη Λουθ Κασάλ και το «Et si tu n’existais pas» από τον Τζο Ντασέν.
ΑΠΟ ΤΙΣ 8, o χώρος μεταμορφώνεται σε κοκτέιλ μπαρ. Ο νέος, signature κατάλογος cocktails είναι θεματικός και αφορά ένα νοητό ταξίδι σε 8 χώρες του κόσμου, όπου διάφορα στοιχεία της κουλτούρας ή της γαστρονομίας της εκάστοτε χώρας εντοπίζονται σε καθένα από τα κοκτέιλ.
Ειλικρινά, θα έγραφα και τις οκτώ προτάσεις αλλά, λόγω χώρου, θα αναφερθώ μόνο στην Ισπανία και το κοκτέιλ που εμπνέεται από τους θαλασσοπόρους της, οι οποίοι έφτασαν και στο Μεξικό. Το κοκτέιλ έχει βάση το απόσταγμα μεσκάλ (από ψημένη αγαύη), αλλά και στοιχεία από άλλες κουλτούρες. Η πολυπλοκότητα της γεύσης είναι όμοια με την πολυπλοκότητα της κουλτούρας. Θα αναφέρω μόνο ότι το rim βασίζεται σε πέντε βασικά μπαχαρικά της ισπανικής κουζίνας: αλάτι, σαφράν, κανέλα, πάπρικα και πιπέρι καγιέν. Δεν σας κρύβω ότι θα θελήσετε να τα δοκιμάσετε όλα…