Η στήλη Business Stories παρουσιάζει «από μέσα» τις ιστορίες επιτυχίας των ανθρώπων που εμπιστεύθηκαν και συνεργάστηκαν με την εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, αξιοποίησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις χρηματοδοτικές δράσεις στις οποίες εντάχθηκαν και, με τις ικανότητες, το ταλέντο και τη θέλησή τους, κάνουν το επιχειρηματικό όραμά τους πραγματικότητα.
Η 7η Business Story ανοίγει την πόρτα στην τοπική γαστρονομία και τη θρακιώτικη παράδοση και καλωσορίζει την επιχείρηση Σοφίας Γεύσεις, σε μια ιστορία γεμάτη μεράκι και εκλεκτές νοστιμιές.
Στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης, στο γραφικό Σούνιο Ξάνθης, η οικογένεια Κωνσταντινίδη φέρνει στο φως την αυθεντική γαστρονομική κληρονομιά της Θράκης. Η επιχείρηση Σοφίας Γεύσεις, υπό την καθοδήγηση της Σοφίας Σεβαστού και της οικογένειάς της, του Κώστα και του Δημήτρη Κωνσταντινίδη, έχει καταφέρει από το 2012 να αναδείξει τις παραδοσιακές γεύσεις με την παραγωγή χειροποίητων ζυμαρικών. Σήμερα τα προϊόντα της προσφέρονται για οικιακή κατανάλωση, αλλά και για επαγγελματική χρήση σε χώρους εστίασης και φιλοξενίας, απαντώντας στην αναζήτηση του σύγχρονου καταναλωτή και επαγγελματία για ποιότητα και αυθεντικότητα.
Το ξεκίνημα
Το 2011 η Σοφία και ο Κώστας πήραν την τολμηρή απόφαση να αφήσουν τις δουλειές τους σε άλλους επαγγελματικούς χώρους και να επενδύσουν στην αγάπη τους για τις παραδοσιακές θρακιώτικες γεύσεις. Με τη Σοφία επικεφαλής, το όραμα ήταν ξεκάθαρο: η αναβίωση των αυθεντικών γεύσεων και αρωμάτων «όπως παλιά», με προϊόντα υψηλής ποιότητας, ικανά να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες. Η αρχική παραγωγή περιλάμβανε μόλις εννέα κωδικούς προϊόντων και ένα μικρό δίκτυο διανομής στην περιοχή της Ξάνθης.
![](https://citymagthess.gr/wp-content/uploads/2024/09/Sofia-dimitris-3.jpeg)
Το παρόν και το μέλλον
Από τότε, η εταιρεία Σοφίας Γεύσεις έχει εξελιχθεί, προσφέροντας πλέον 21 διαφορετικούς τύπους ζυμαρικών. Χειροποίητα ζυμαρικά με γάλα και αβγά ή χωρίς, από απλό ή δίκοκκο σιτάρι και βρώμη. Από τις παραδοσιακές χυλοπίτες, τις παπαρδέλες, το κους κους, το μακαρονάκι, το κριθαράκι και τις βίδες μέχρι καινοτόμα προϊόντα όπως ο θρακιώτικος τραχανάς με ταχίνι και οι ταλιατέλες βρώμης, προϊόντα 100% χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά. Επιβάλλεται να επισημάνουμε ότι τα χρώματα στα ζυμαρικά προκύπτουν από τη χρήση λαχανικών, όπως το σπανάκι, το καρότο και το παντζάρι, ή από άλλα φυσικά υλικά, όπως το μελάνι σουπιάς, χωρίς οποιαδήποτε χρήση τεχνητών χρωστικών ουσιών.
Παράλληλα, η Σοφία (εξαιρετική μαγείρισσα και η ίδια) μοιράζεται μέσα από το site της τις συνταγές της, δίνοντας ιδέες και προτάσεις για τον καλύτερο τρόπο μαγειρέματος των προϊόντων της, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να φέρνει στο τραπέζι γεύσεις «όπως παλιά».
![](https://citymagthess.gr/wp-content/uploads/2024/09/papardeles.jpg)
Συνεχής εξέλιξη και ανάπτυξη
Η επιχείρηση δεν σταματά να εξελίσσεται: ήδη, έχει πενταπλασιάσει την παραγωγική της δυνατότητα, έχει μειώσει τον χρόνο παρασκευής και έχει επεκτείνει το δίκτυο διανομής της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το πάθος για την παράδοση συνδυάζεται με τη διαρκή καινοτομία, με την οικογένεια Κωνσταντινίδη να παραμένει αφοσιωμένη στη δημιουργία προϊόντων που τιμούν τη γαστρονομική κληρονομιά της Θράκης.
![](https://citymagthess.gr/wp-content/uploads/2024/09/IMG_0921.png)
![](https://citymagthess.gr/wp-content/uploads/2024/09/IMG_0873.png)
![](https://citymagthess.gr/wp-content/uploads/2024/09/IMG_0871.png)
Η παρουσία στην αγορά
Τα προϊόντα της επιχείρησης είναι διαθέσιμα σε επιλεγμένα ντελικατέσεν, μίνι μάρκετ και παντοπωλεία σε όλη την Ελλάδα – από την Ξάνθη και τη Χαλκιδική μέχρι τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Παράλληλα, η εταιρεία είναι ιδιαίτερα περήφανη για το γεγονός ότι η θρακιώτικη παράδοση φτάνει, μέσω των εξαγωγών, σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και μέχρι την Αμερική.