Είναι ένας οργανισμός ιδιαίτερα «ανήσυχος», με όλα τα γνωρίσματα ενός ολοκληρωμένου πολυχώρου, ενός φιλοσοφημένου bar restaurant, ενός μοναδικού εργαστηρίου προϊόντων – κι όμως, δεν θέλει να οριοθετείται δεσμευτικά σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιγραφές.
«Ο ‘Τσαλαπετεινός’ είναι σπάνιος, καινοτόμος, ίσως και εσωστρεφής. Αλλά, παραδόξως, γνωστός και αγαπημένος. Με το δικό του ύφος» λένε οι άνθρωποι πίσω από το αγαπημένο στέκι της Καβάλας. Και σίγουρα κάτι περισσότερο θα γνωρίζουν.
Αυτό που γνωρίζουμε εμείς, ως επισκέπτες του, είναι ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικά καλαίσθητο, ζεστό και οικείο χώρο, ο οποίος έχει όλες τις προδιαγραφές ώστε να αποτελέσει το στέκι σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Κρατήστε σημειώσεις.
- Κρασί: Στο υγρό, τοξωτό κελάρι του Τσαλαπετεινού «ξεκουράζονται» εκατοντάδες επιλεγμένες ετικέτες. Έχοντας διαμορφώσει μια εξαιρετική κάβα κρασιού (τόσο σε ποικιλία όσο και σε προέλευση), ο Τσαλαπετεινός την ενημερώνει δύο φορές τον χρόνο, διαμορφώνοντας έναν ολοκληρωμένο χάρτη γεύσεων του ελληνικού αμπελώνα. Οι πρόσθετες κάρτες του φυσικού οίνου, αλλά και των rare vintage wines συνθέτουν ένα ωραίο ταξίδι στον κόσμο του κρασιού.
- Πολιτισμός: Ο Τσαλαπετεινός φιλοξενεί στους χώρους του live events, εικαστικές εκθέσεις, παρουσιάσεις έργων, workshops κ.ά. Μάλιστα, η ομάδα του έχει κάνει και δικές της παραγωγές, όπως το μεσοπολεμικό cd του Γιώργου Κωστογιώργη «Το καλοκαίρι πέρασε σαν ρίγος» και ο θεατρικός «Μονόλογος» του Αργύρη Μπακιρτζή, σε γραφή Σταύρου Τσιώλη.
- Fine drinking: Εδώ θα βρείτε μια ξεχωριστή «βιβλιοθήκη» 110 σπάνιων αποσταγμάτων. Χάρη στα καλαίσθητα The Speakeasy Black Books, τα οποία δημιούργησε ο Τσαλαπετεινός, θα ενημερωθείτε για τα χαρακτηριστικά κάθε ετικέτας. Και, είτε πρόκειται για κάποιο σπάνιο Japanese gin είτε για μια άγνωστη παλαίωση της Σκωτίας, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτά τα ιδιαίτερα ποτά και σε shots των 25ml.
- Cocktail theory: Κάθε εξάμηνο, η ομάδα του μπαρ προετοιμάζεται ώστε να δημιουργήσει τις νέες signature cocktail proposals της. Συλλέγουν πληροφορίες, πειραματίζονται και δοκιμάζουν, παρακολουθούν και προγραμματίζουν workshops, επιλέγουν υλικά, ενημερώνονται και συμμετέχουν σε σεμινάρια, σκέφτονται και γράφουν συνταγές. Από 50 προτάσεις επιλέγονται 7-8 και κάπως έτσι (μαζί με τα όποια updated twists γίνουν στα κλασσικά κοκτέιλ) διαμορφώνεται η κάρτα κάθε εξαμήνου.
- Μπίρες: Η Τ7 neipa (η μπίρα του Τσαλαπετεινού) έχει γίνει ένα αξιοσημείωτο case study. Μια όχι και τόσο mainstream, όχι ιδιαίτερα φθηνή, αλλά με μοναδική γεύση, θολή στην όψη και αρωματική στον ουρανίσκο μπίρα έχει κερδίσει ένα ευρύ κοινό. Αυτό το καλοκαίρι, ο Τσαλαπετεινός, σε συνεργασία με τους ζυθοποιούς της Μαρμίτας, θα παρουσιάσει (μετά από πολύμηνους πειραματισμούς) μια νέα παραγωγή: μια δική του lager, που όμοιά της –όπως υποστηρίζουν οι άνθρωποί του– δύσκολα θα βρείτε.
- Cuisine de bird: Η φιλοσοφία του χειροποίητου βάσει εποχικών υλικών χαρακτηρίζει κάθε κάρτα της ομάδας στην κουζίνα του Τσαλαπετεινού – από τα homemade bao, τα φρέσκα ζυμαρικά και τις ιδιαίτερες κοπές μέχρι κάθε ζωμό και βινεγκρέτ στα πιάτα, είτε αφορούν το casual brunch είτε κάποια πιο εξεζητημένα κυρίως. Τα μενού του Τσαλαπετεινού εμπνέονται κυρίως από τη διεθνή κουζίνα και ανανεώνονται τρεις φορές τον χρόνο, ενώ κατά καιρούς μπορείτε να βρείτε και εμπνεύσεις της ομάδας του, τα αυτοαποκαλούμενα «limited editions».
Info: Τσαλαπετεινός The Urban Farm, πλατεία Καραολή και Δημητρίου 36, Καβάλα. Τ. 2511 111 073. Ε. info@tsalapeteinos.gr. Στο Ίντερνετ: https://tsalapeteinos.gr. Στο Facebook: tsalapeteinos.gr. Ακολουθήστε στο Instagram, εδώ: https://www.instagram.com/tsalapeteinos_urbanfarm/





