Δύο νέοι άνθρωποι, που δημιούργησαν έναν χώρο πραγματικά καλόγουστο, με άποψη και υψηλή αισθητική, ο οποίος καλωσορίζει τους επισκέπτες του από νωρίς το πρωί ώς αργά το βράδυ προσφέροντάς τους ό,τι καλύτερο – κυρίως όμως μια φιλοξενία ειλικρινή και ζεστή.
Η καλή εντύπωση ξεκινά από τον ίδιο τον χώρο: ένα παραδοσιακό διατηρητέο, χτισμένο στα τέλη της δεκαετίας του 1890, απέναντι από το τζαμί του Χαλήλ μπέη, στην παλιά πόλη της Καβάλας. Η ιστορία του κτηρίου ήταν τουλάχιστον περιπετειώδης – στην πορεία των χρόνων έγινε σπίτι για επτά προσφυγικές οικογένειες που εγκαταστάθηκαν σε αυτό το 1923, για να εγκαταλειφθεί ολοκληρωτικά στη φθορά το 1980. Χρειάστηκε να περάσουν 27 ολόκληρα χρόνια ώς τη στιγμή που παρενέβη –σαν από μηχανής Θεός– η οικογένεια Ζαρκάδα, η οποία το αγόρασε το 2007, κυριολεκτικά την ενδεκάτη ώρα (το κτήριο ήταν πλέον ετοιμόρροπο, καθώς φωτιά που κατέκαψε τη σκεπή του το άφησε έρμαιο των στοιχείων της φύσης).
Η αποκατάσταση έγινε με βαθιά γνώση και αγάπη από την αρχιτέκτονα Σαπφώ Αγγελούδη, μητέρα του Αλέξανδρου και της Ηλέκτρας, η οποία, ακολουθώντας πιστά την τεχνική της ξυλόπηκτης κατασκευής, έδωσε σε αυτό το υπέροχο διατηρητέο παράταση ζωής. Και κάπως έτσι, αναμορφωμένο, λαμπερό και πεντάμορφο, ήρθε η ώρα να βρει τη νέα του χρήση.
Οι ιδιοκτήτες της Ώχρας την περιγράφουν ως καθαρόαιμο κοκτέιλ μπαρ – και όχι άδικα, μια που στην κάρτα της θα βρείτε αρκετά ιδιαίτερα κοκτέιλ με χειροποίητες παρασκευές, τα οποία έχουν γίνει σήμα κατατεθέν του καταστήματος, αποτελώντας πόλο έλξης για Καβαλιώτες και επισκέπτες στην πόλη, που την επισκέπτονται για να απολαύσουν το ποτό τους ατενίζοντας την ωραιότερη, ίσως, θέα της πόλης.
Υπάρχουν, ωστόσο, πολύ περισσότερα που μπορείτε να δοκιμάσετε στην Ώχρα. Ξεκινώντας από το πρωί, θα βρείτε φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ από εξαιρετικής ποιότητας ποικιλίες από Βραζιλία, Γουατεμάλα και Αιθιοπία, τον οποίο οι άνθρωποι του καφέ-μπαρ προμηθεύονται από το τοπικό καφεκοπτείο Καφετοπίο. Προχωρώντας η μέρα, μπορείτε να απολαύσετε τη μπίρα σας (υπάρχει μια μεγάλη επιλογή, πάντοτε από μικροζυθοποιίες) ή ένα ποτήρι κρασί (κυρίως από οινοποιεία της περιοχής), συνοδεύοντάς τα με κάποιο λαχταριστό σάντουιτς που παρασκευάζεται στο κατάστημα ή με πολύ γευστικά γλυκά, τα οποία φτιάχνονται ειδικά για την Ώχρα. Θα τα λατρέψετε!
Όσο προχωράει η μέρα και ο ήλιος χαμηλώνει, θα ρεμβάσετε ατενίζοντας την Καβάλα να λούζεται στο πορτοκαλί του ηλιοβασιλέματος απολαμβάνοντας τη δροσιά κάποιου από τα σπιτικά ροφήματα που φτιάχνουν στην Ώχρα (δοκιμάστε τη λεβαντάδα ή τη γκρεϊπφρουτάδα και θα μας θυμηθείτε). Κι όταν αρχίσει να σκοτεινιάζει, τα κοκτέιλ γίνονται οι απόλυτοι πρωταγωνιστές, συνοδεία κάποιας πιατέλας με τυριά και αλλαντικά – και εδώ, η προσοχή που έχει δοθεί ώστε αυτό που θα φτάσει στο τραπέζι σας να είναι κορυφαίας ποιότητας είναι αδιαπραγμάτευτη.
Τα στέκια τα φτιάχνουν οι άνθρωποι. Και στην περίπτωση της Ώχρας, οι άνθρωποι έκαναν πάρα πολύ καλή δουλειά.
Info: Ώχρα Coffee’n’Drinks, Μεχμέτ Αλή 24, Καβάλα. Τ. 697 396 6526. Στο Facebook: ochrecoffeendrinks. Ακολουθήστε στο Instagram, εδώ: https://www.instagram.com/ochrecoffeendrinks/





