Η Ειρήνη Τζώρτζογλου είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Όχι απλώς επειδή είναι η (ελληνίδα) νικήτρια του βρετανικού διαγωνισμού μαγειρικής MasterChef για το 2019 – κάτι που ούτως ή άλλως αρκεί, για να μας κάνει υπερήφανους ως Έλληνες. Αλλά και διότι η Ειρήνη ολοκλήρωσε την επαγγελματική πορεία της (ως τραπεζικής υπαλλήλου), έχοντας ελάχιστη εμπειρία στη μαγειρική – «τις περισσότερες φορές παίρναμε φαγητό από τα ‘Marks and Spencer’ για το γεύμα ή το δείπνο μας» εξομολογείται, μιλώντας στη Citymag.
Κι όμως… Η Ειρήνη δεν έμαθε απλώς να μαγειρεύει. Αναλογιζόμενη ποιο θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα της μετά την ολοκλήρωση της επαγγελματικής της διαδρομής, αποφάσισε να επιχειρήσει το μεγάλο άλμα: να συμμετάσχει στο βρετανικό MasterChef. «Επί έναν χρόνο προετοιμαζόμουν ψυχολογικά, αλλά και σωματικά, για να μπορέσω να ανταποκριθώ στις τεράστιες απαιτήσεις τού διαγωνισμού, για να μπορέσω να τα καταφέρω». Και τα κατάφερε. Δεν έφτασε απλώς στον τελικό, αλλά κέρδισε και την πρώτη θέση σε μία από τις πλέον απαιτητικές διαγωνιστικές διαδικασίες παγκοσμίως.
Η Citymag συνάντησε την Ειρήνη Τζώρτζογλου πριν από μερικές ημέρες στο νεότευκτο ξενοδοχείο «MarBella Elix», στην παραλία Καραβοστάσι, στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο ενός καινούργιου γαστρονομικού θεσμού: του «Greek Chefs Abroad: A Culinary Series» (μιας σειράς από pop-up γαστρονομικά events με καλεσμένους διάσημους έλληνες σεφ που εργάζονται στο εξωτερικό), ο οποίος ξεκινά αυτό το καλοκαίρι στα ξενοδοχεία MarBella Collection, σε Κέρκυρα και Θεσπρωτία.
Ένας νέος θεσμός
Οι συμμετέχοντες σεφ είναι προσκεκλημένοι τής MarBella Collection στο ξεχωριστό adults only boutique hotel «MarBella Nido» στην Κέρκυρα, καθώς και στο νέο μέλος τού Ομίλου, το «MarBella Elix» στην παραλία Καραβοστάσι, στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, μεταφέροντας τις γαστρονομικές εμπνεύσεις τους στις κουζίνες των ξενοδοχείων.
Οι φιλοξενούμενοι θα απολαύσουν αυθεντικά ελληνικά και μεσογειακά μενού με ένα twist επηρεασμένο από τις διεθνείς τάσεις, πάντοτε όμως με γνώμονα την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και την προβολή των τοπικών προϊόντων. Τα μενού είναι βασισμένα στo «100 miles radius», ένα διατροφικό κίνημα που ξεκίνησε από το Βανκούβερ τού Καναδά, έχοντας ως φιλοσοφία ότι, αν καταναλώνουμε ό,τι παράγεται σε ακτίνα 100 μιλίων από την περιοχή μας, επιβαρύνουμε πολύ λιγότερο το οικοσύστημα, πετυχαίνουμε μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα και ζούμε πιο αρμονικά με το περιβάλλον.
Η αρχή…
Τον νέο θεσμό εγκαινίασε (στις 2 Ιουλίου στο gourmet εστιατόριο «Appagio» του «MarBella Nido» και στις 4 Ιουλίου στο εστιατόριο «Pearl Fine Dining» του «MarBella Elix») η ελληνίδα νικήτρια του βρετανικού MasterChef 2019, Ειρήνη Τζώρτζογλου. Η Ειρήνη, εκτός από γνωστή σεφ, είναι επιχειρηματίας, ομιλήτρια και συγγραφέας (πρόσφατα δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο μαγειρικής, «Under the Olive Tree: Recipes from my Greek Kitchen»). Με καταγωγή από την Κρήτη, έμαθε από μικρή να αγαπά και να ανακαλύπτει τα παραδοσιακά ελληνικά συστατικά. Σήμερα η Ειρήνη Τζώρτζογλου είναι γνωστή στα μέσα ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελλάδας, της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και του Καναδά και υπερηφανεύεται για τη συνειδητή προσπάθεια που κάνει –επιλέγοντας τοπικά προϊόντα– να καταπολεμήσει τη σπατάλη τροφίμων, χρησιμοποιώντας φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές για τη μαγειρική της.
Η Ειρήνη υποδέχθηκε τους καλεσμένους της με δύο ξεχωριστά μενού για κάθε βραδιά, εμπνευσμένα από το βιβλίο της, συνδυάζοντας εξαιρετικές πρώτες ύλες που ακολουθούν την αρχή των 100 μιλίων, τις οποίες ανέδειξαν οι executive chefs των δύο ξενοδοχείων. Τις επιλογές των κρασιών που συνόδευσαν τα πιάτα της βραδιάς στο εστιατόριο «Pearl» επιμελήθηκε ο οινολόγος Αργύρης Γεροβασιλείου, ο οποίος μάλιστα τα παρουσίασε προσωπικά.
…και η συνέχεια
Τη σκυτάλη θα πάρει ο διεθνώς καταξιωμένος σεφ Γιάννης Κιόρογλου, ο οποίος θα φιλοξενηθεί στα pop-up gourmet events από τις 10 ώς τις 12 Σεπτεμβρίου, με δύο διαφορετικά μενού πέντε πιάτων που θα φιλοξενηθούν τόσο στο «MarBella Elix» όσο και στο «MarBella Nido».
Εμπνευσμένος από διαφορετικές κουζίνες απ’ όλη την Ευρώπη, ο Γιάννης Κιόρογλου θα σχεδιάσει ένα ελληνικό μενού με διεθνή χαρακτήρα, σε συνεργασία με τους executive chefs τού Ομίλου MarBella Collection. Με καταγωγή από την Αθήνα, ο Γιάννης Κιόρογλου ξεκίνησε τη μαγειρική του καριέρα στον στρατό, όπου ανακάλυψε την αγάπη του να μαγειρεύει για το ευρύ κοινό. Από τότε, ο Κιόρογλου εργάστηκε σε διακεκριμένα εστιατόρια στην Ιταλία, τη Σλοβενία και την Ισπανία με αστέρια Michelin, αναπτύσσοντας ισχυρή κατανόηση της μεσογειακής κουζίνας, που αποτελεί τη βάση τής μαγειρικής του έκφρασης. Από το 2013 μέχρι σήμερα κατέχει τη θέση τού chef de cuisine στο εστιατόριο «La Guérite» στις Κάννες, ενώ παράλληλα έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του ως consulting chef σε πλειάδα εστιατορίων ανά τον κόσμο. Ο Γιάννης παρουσιάζει την παραδοσιακή, ζεστή ελληνική φιλοξενία ως το κύριο συστατικό σε όλες τις συνταγές του, συνδυασμένο με υλικά και έντονες γεύσεις κορυφαίας ποιότητας.
INFO: Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα γαστρονομικά events θα βρείτε στον σύνδεσμο https://www.marbella.gr/events/
Η MarBella Collection
Η MarBella Collection αποτελεί ένα δυναμικά εξελισσόμενο ξενοδοχειακό γκρουπ, που εδώ και πάνω από 50 χρόνια προάγει την εξαιρετική ελληνική φιλοξενία μέσα από δύο ξενοδοχεία στην Κέρκυρα: το οικογενειακό, πεντάστερο «MarBella Corfu» στον Άγιο Ιωάννη Περιστερών (το οποίο τόσο το 2019 όσο και το 2020 τιμήθηκε με το Condé Nast Traveller Readers’ Choice Awards ως ένα από τα κορυφαία ευρωπαϊκά καλοκαιρινά resorts) και το γειτονικό, adults only suite hotel «MarBella Nido Suite Hotel & Villas», ενεργό μέλος των Small Luxury Hotels of the World. Στην «οικογένεια» της MarBella Collection εντάχθηκε από αυτόν τον Μάιο το «MarBella Elix», το πρώτο ξενοδοχείο εκτός Κέρκυρας, στην πανέμορφη περιοχή Καραβοστάσι τού νομού Θεσπρωτίας.