«ΜΕΛΕΤΗΣΑ τις ζωές μεγάλων ανδρών και γυναικών και διαπίστωσα ότι αυτοί που έφτασαν στην κορυφή ήταν εκείνοι που έκαναν τη δουλειά που είχαν να κάνουν με όλη τους τη δύναμη και όλο τους τον ενθουσιασμό»: η ιστορική φράση ανήκει στον Χάρι Τρούμαν, ο οποίος υπήρξε ο 33ος πρόεδρος των ΗΠΑ, υπηρετώντας το αξίωμα από το 1945 ώς το 1953.
Κι όμως: παρότι έχουν περάσει σχεδόν 80 χρόνια από την εποχή που ειπώθηκε η συγκεκριμένη ατάκα, η ιστορία δείχνει να επαναλαμβάνεται – ευτυχώς, όχι ως φάρσα. Σε εποχές ανακατατάξεων και αλλαγών, σε εποχές προκλήσεων και αυξημένης δυσκολίας, όπως αυτές που διανύουμε, είναι αυτοί ακριβώς οι άνθρωποι που δεν επιβιώνουν απλώς: είναι οι οραματιστές, που ξεχωρίζουν για το όραμα και την ποιότητα της δουλειάς τους, καταφέρνοντας με το παράδειγμά τους να ωθήσουν ακόμη περισσότερους προς τα εμπρός.
ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ είναι ο Απόστολος Θυμιόπουλος, ο βορειοελλαδίτης οινοποιός που κέρδισε το 2022 το βραβείο «Rising Star» του διεθνούς περιοδικού «Decanter» (μίας από τις «Βίβλους» των οινόφιλων διεθνώς) λόγω της συμβολής του στην προώθηση μιας νέας γενιάς ελληνικών κρασιών στη διεθνή αγορά. Όπως ανέφερε, σχολιάζοντας τη διάκριση, η Master of Wine (MW) Σάρα Τζέιν Έβανς, «ο Θυμιόπουλος λειτουργεί ως ‘πρεσβευτής’ των νέων κρασιών και των οινοπαραγωγών της Ελλάδας, πηγαίνοντας τη χώρα πέρα από τη Μεσόγειο και καθιερώνοντάς την στις διεθνείς αγορές».
«ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ ένας οινοποιός σε ένα αφιέρωμα στον καφέ;» ίσως αναρωτηθούν κάποιοι. Η απάντηση είναι απλή – και αυτονόητη, όταν μιλάμε για ανθρώπους δημιουργικούς και ανήσυχους, οι οποίοι δεν επαναπαύονται στις δάφνες τους, θεωρώντας κάθε στόχο που πετυχαίνουν ως προθάλαμο ενός επόμενου στόχου, ακόμη πιο φιλόδοξου.
Λάτρης –εκτός από το κρασί– και του καφέ, ο Απόστολος Θυμιόπουλος είδε στο αναγκαστικό «διάλειμμα» της περιόδου της πανδημίας την ιδανική ευκαιρία, ώστε να ασχοληθεί και με το έτερο πάθος του. Κάπως έτσι, στα τέλη τού 2021, το όραμα άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά με τη δημιουργία του brand «The Coffee Rawsters», το οποίο λειτουργεί ήδη δύο καταστήματα στη Θεσσαλονίκη (στην οδό Δελφών 117, κοντά στη συμβολή της με τη Συνδίκα, αλλά και στην Πόντου 130, στην Καλαμαριά – θα άξιζε να τα επισκεφθείτε ακόμη και μόνο για να θαυμάσετε το εντυπωσιακό modbar από την κορυφαία εταιρεία εξοπλισμού La Marzocco, που δεσπόζει στον χώρο, θυμίζοντας σύγχρονο γλυπτό), προμηθεύοντας παράλληλα πρώτη ύλη σε μια σειρά από άλλα καφέ ανά τη χώρα. Συνεργός στο «έγκλημα» (για το οποίο τον ευγνωμονούμε), ο roasting SCA professional και coffee diploma CSP Κωνσταντίνος Μπισούκης (του ναουσαϊκού «Καφελλήνιον»), ο οποίος πειραματίζεται με τη δημιουργία χαρμανιών (blends) και την εύρεση των ιδανικών συνθηκών καβουρδίσματος, ώστε κάθε ποικιλία να μπορεί να αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά της. Και, προφανώς, η επιλογή του… συνεργού μόνο τυχαία δεν είναι, μια που ο Κωσταντίνος καβουρδίζει specialty coffee ήδη από το 2007 (ήταν ένας από τους πρώτους στην Ελλάδα), έχοντας στην πορεία όλων αυτών των χρόνων χτίσει ένα δίκτυο που του επιτρέπει να αγοράζει άμεσα (direct trade) από μικρούς παραγωγούς.
Κάπως έτσι, Απόστολος Θυμιόπουλος και Κωνσταντίνος Μπισούκης συγκρότησαν τον αρχικό πυρήνα μιας παρέας ανήσυχων και δημιουργικών επαγγελματιών που μεγαλώνει διαρκώς, επιζητώντας άοκνα και με συνέπεια (με ό,τι κι αν καταπιάνονται) το καλύτερο, το νέο, το φρέσκο και το πρωτοποριακό.
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι, όπως στο κρασί, έτσι και στον καφέ η φιλοσοφία του Απόστολου Θυμιόπουλου, αλλά και του συνεργάτη του, Κωνσταντίνου Μπισούκη, παραμένει προσηλωμένη στην αδιαπραγμάτευτη ποιότητα ενός specialty coffee. Η πρώτη ύλη είναι εκλεκτή, με προσεκτική επιλογή των προμηθευτών και με έμφαση στις ιδιαίτερες, exclusive ποικιλίες. Εξίσου προσεκτική είναι και η διαδικασία του καβουρδίσματος, με στόχο την παραγωγή ενός καφέ βαθιά ποιοτικού, με άρωμα, σώμα, γεύση και φινίρισμα, ο οποίος, φτάνοντας εν τέλει στο φλιτζάνι μας, θα αντανακλά και θα αναδεικνύει όλη τη δουλειά και την προστιθέμενη αξία των κρίκων αυτής της μακράς αλυσίδας απόλαυσης (από τον παραγωγό και τον εισαγωγέα ώς τον roaster, τον barista και, τελικώς, τον καταναλωτή), δημιουργώντας ένα βιωματικό «εγχειρίδιο εκτίμησης» ενός πραγματικά ποιοτικού προϊόντος. Μία «δόση» συμπυκνωμένης απόλαυσης στην καθημερινότητα καθενός μας.
Και επειδή το καλό είναι εχθρός του καλύτερου, το νέο αντικείμενο δραστηριοποίησης του Απόστολου Θυμιόπουλου ετοιμάζεται ήδη να βρει το νέο του «σπίτι»: έναν καινούργιο χώρο υψηλής αισθητικής, δίπλα στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Κτήματος Θυμιόπουλου, στον Τρίλοφο Ημαθίας, όπου δημιουργούνται όχι απλώς μια ολοκαίνουργια γραμμή παραγωγής (ικανή να ικανοποιήσει τις ανάγκες πολύ περισσότερων σημείων πώλησης), αλλά και ένας χώρος εκπαίδευσης και απόλαυσης του ποιοτικού καφέ, ειδικά σχεδιασμένος για τους επαγγελματίες και τους ερασιτέχνες coffee lovers που αποζητούν μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Ανυπομονούμε!