Τους ανήσυχους, δημιουργικούς ανθρώπους να μην τους φοβάστε. Θα βρουν πάντοτε τον τρόπο να διοχετεύσουν τη δημιουργικότητά τους, θα βρουν τρόπο να «επινοήσουν» το 24ωρο των 48 ωρών (που θα τους επιτρέψει να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις που οι ίδιοι θέτουν στους εαυτούς τους) και, στο τέλος της διαδρομής, θα δώσουν χαρά, μεταφορικά και κυριολεκτικά, σε όλους εμάς που παρακολουθούμε εντυπωσιασμένοι τη δημιουργική τους «έκρηξη».
Μια τέτοια περίπτωση είναι η Βασιλική Βαΐδου. Την πρωτογνωρίσαμε πριν από αρκετά χρόνια στο τιμόνι της κουζίνας του Νικηφόρου, ενός από τα καλύτερα κρεοφαγικά εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, που υποδέχθηκε τον πρώτο πελάτη του το 1970, χτίζοντας έκτοτε τον μύθο του. Ως μέρος της δεύτερης γενιάς του εστιατορίου και έχοντας πάρει πριν από 9 χρόνια το πτυχίο της σεφ, η Βασιλική άρχισε να εφαρμόζει τις ιδέες της το 2012, όταν, στο πλαίσιο επαφών που είχε με τον σύλλογο «Δράση για την κοιλιοκάκη», αποφασίζει –πρώτη στην πόλη– να εισαγάγει στο μενού του Νικηφόρου πιάτα για άτομα με κοιλιοκάκη (σημειωτέον ότι ήδη από το 2015 το μενού του εστιατορίου είναι ολοκληρωτικά στραμμένο προς αυτήν την κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες όπως άλευρα από φαγόπυρο και κεχρί, άμυλο ταπιόκας κοκ.).
Σε αυτήν την αλλαγή, η δημιουργικότητα της Βασιλικής βλέπει την ευκαιρία να κάνει τη διαφορά, εξελίσσοντας μια κατηγορία που αφορά μία μερίδα ανθρώπων που μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο. «Όταν πριν από το 2020 έλεγα ότι προσπαθώ να φτιάξω νόστιμα φαγητά και ζύμες χωρίς γλουτένη, οι περισσότεροι γελούσαν, επειδή θεωρούσαν ότι το να τρέφονται κάποιοι με τροφές χωρίς γλουτένη είναι μόδα και όχι ανάγκη», λέει χαρακτηριστικά. Ευτυχώς, κάποια πράγματα αλλάζουν… Χωρίς να έχει η ίδια κάποια δυσανεξία που να την καθιστά περισσότερο ευαίσθητη στο συγκεκριμένο πρόβλημα (έχοντας όμως φροντίσει προηγουμένως να παρακολουθήσει μια σειρά από σχετικά σεμινάρια στο εξωτερικό), ανοίγει στην Καλαμαριά το Foodie’s Shop, ένα εξειδικευμένο κατάστημα με περισσότερους από χίλιους κωδικούς προϊόντων χωρίς γλουτένη.
«Δεν σταμάτησες ούτε εκεί, όμως…» της λέμε πειρακτικά ένα απόγευμα Τετάρτης, καθισμένοι σε ένα τραπέζι στο Foodie’s Art Bakery, τον νέο χώρο που δημιούργησε εδώ και μερικούς μήνες σε ένα από τα ομορφότερα σημεία του κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Κεραμοπούλου, με θέα τον ναό της Αγίας Σοφίας. «Όχι, επειδή κάποια στιγμή θέλησα να δημιουργήσω στο Foodie’s Shop έναν χώρο όπου θα προσφέρω παρασκευές φούρνου και αρτοποιήματα» απαντά. «Και κάπως έτσι κατέληξα ότι θα ήταν καλύτερο να φτιάξω έναν χώρο αποκλειστικά αφιερωμένο στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Ο κόσμος με έφερε εδώ που είμαι σήμερα» συμπληρώνει.







Η κοιλιοκάκη είναι μια χρόνια πάθηση του λεπτού εντέρου, η οποία προκαλείται από την τοξική δράση της γλουτένης, μιας πρωτεΐνης που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και τη βρώμη. Σε άτομα με γενετική προδιάθεση, η γλουτένη ενεργοποιεί ανοσολογικούς μηχανισμούς που οδηγούν σε ατροφία του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου, επηρεάζοντας τη φυσιολογική απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων. Είναι μια πάθηση συχνότερη απ’ ό,τι υποθέτουν οι περισσότεροι, καθώς υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ταλαιπωρεί 1 στα 100-200 άτομα (αριθμοί που, στην πραγματικότητα, πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτεροι, καθώς η πλειονότητα των πασχόντων παραμένουν αδιάγνωστοι).
Στην προσπάθειά της οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από το συγκεκριμένο αυτοάνοσο νόσημα να μη στερούνται ό,τι αγαπούν, η Βασιλική έχει φροντίσει ώστε να βρίσκουν καθημερινά μια μεγάλη ποικιλία σε ψωμιά, πάντοτε χωρίς γλουτένη, με αλεύρι από φαγόπυρο και κεχρί και λίγο καστανό ρύζι (θα βρείτε ελαιόψωμο, καρβελάκι, μπαγκέτα, προζυμένιο και πολύσπορο, αλλά και ένα ονειρεμένο ψωμί με σύκα και φουντούκια, ιδανικό για να συνοδεύσει ένα καλό κατσικίσιο τυρί με ένα ποτήρι λευκό κρασί). Από κοντά και μια σειρά από αρτολιχουδιές, όπως μπουρεκάκια με τυρί, σπανάκι, κασέρι-λουκάνικο, κοτόπουλο ή μοσχαρίσιο κιμά, κουλούρια Θεσσαλονίκης (απλά και γεμιστά με φέτα), μπουγάτσα με γλυκιά κρέμα, τσουρέκια ατομικά και 400 γρ., μηλόπιτα, το περίφημο κέικ ημέρας (δεν είναι ποτέ το ίδιο), ακόμη και μπακλαβά και ρεβανί. Από τα ράφια του Foodie’s Art Bakery δεν λείπουν και τα συσκευασμένα προϊόντα (κατάψυξης και ξηρού φορτίου), που θα κάνουν τη ζωή όσων ταλαιπωρούνται από κοιλιοκάκη (αλλά και όλων των υπολοίπων) όχι απλώς πιο εύκολη, αλλά και πολύ νοστιμότερη.
Πολύ σύντομα το νέο στέκι της Βασιλικής στην οδό Κεραμοπούλου θα προσφέρει και καφέ, όπως επίσης και σοκολάτα (πάντοτε χωρίς γλουτένη και ζάχαρη). Κι όπως ο καιρός αρχίζει να αλλάζει και το φθινόπωρο κάνει προοδευτικά αισθητή την άφιξή του, ανυπομονούμε για μία ζεστή σοκολάτα στα τραπεζάκια του Foodie’s Art Bakery, με μία από τις αρτολιχουδιές της Βασιλικής στο πιάτο μας και την ωραιότερη θέα στο κέντρο της πόλης να απλώνεται μπροστά μας. Το ραντεβού έκλεισε!