Σε ένα κουκλίστικο μαγαζί στην οδό Κεραμοπούλου απολαμβάνουμε υπέροχο ψωμί, αρτοσκευάσματα και προϊόντα χωρίς γλουτένη.
«Τι διαφορετικό μπορεί να προσφέρει ακόμη ένας φούρνος στη Θεσσαλονίκη;» ίσως αναρωτηθεί ένας bread lover, παρακολουθώντας το κρεσέντο από νέους φούρνους που ξεφυτρώνουν κάθε λίγο και λιγάκι σε διάφορα σημεία της πόλης. «Πολλά» θα απαντήσουμε εμείς – ειδικά έχοντες συγκεκριμένες περιπτώσεις στο μυαλό μας. Περιπτώσεις όπως το Foodie’s Art Gluten Free Bakery, το οποίο άνοιξε πριν από μερικούς μήνες στην οδό Κεραμοπούλου (τρία λεπτά από τον σταθμό «Αγίας Σοφίας» του μετρό) η Βασιλική Βαΐδου, την οποία πρωτογνωρίσαμε πριν από αρκετά χρόνια στο τιμόνι της κουζίνας του Νικηφόρου, ενός από τα καλύτερα κρεοφαγικά εστιατόρια της Θεσσαλονίκης.
Η κοιλιοκάκη είναι μια χρόνια πάθηση του λεπτού εντέρου (ταλαιπωρεί περίπου 1 στα 150 άτομα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με τον πραγματικό αριθμό να είναι, πιθανότατα, ακόμη μεγαλύτερος), η οποία προκαλείται από την τοξική δράση της γλουτένης, μιας πρωτεΐνης που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και τη βρώμη. Σε άτομα με γενετική προδιάθεση, η γλουτένη ενεργοποιεί ανοσολογικούς μηχανισμούς που οδηγούν σε ατροφία του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου, επηρεάζοντας τη φυσιολογική απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων.
Χωρίς να ταλαιπωρείται η ίδια από το συγκεκριμένο αυτοάνοσο νόσημα, η Βασιλική έβαλε στόχο να ανοίξει έναν φούρνο όπου καθένας θα μπορεί να βρίσκει καθημερινά μια μεγάλη ποικιλία σε ψωμιά, πάντοτε χωρίς γλουτένη. Και το κατάφερε. Έχοντας πάρει πριν από 9 χρόνια το πτυχίο της σεφ, η Βασιλική ανέπτυξε το δικό της μείγμα αλεύρων χωρίς γλουτένη. Με αυτό ως πρώτη ύλη, φουρνίζει καθημερινά μια μεγάλη γκάμα από ολόφρεσκα, μυρωδάτα ψωμάκια σε μια σειρά από παραλλαγές, ενώ παράλληλα φτιάχνει το δικό της, χειροποίητο φύλλο για τις συγκλονιστικές πίτες της (δοκιμάσαμε την ημέρα της επίσκεψής μας την κρεατόπιτα και αποκτήσαμε τον νέο μας εθισμό), αλλά και λαχταριστά γλυκά και αρτοπαρασκευάσματα – πάντοτε gluten-free, κατάλληλα για όσους ταλαιπωρούνται από κοιλιοκάκη, χωρίς ωστόσο την ελάχιστη έκπτωση στη νοστιμιά και τη φρεσκάδα.
Στα ράφια του Foodie’s Art Bakery θα βρείτε, ακόμη, συσκευασμένα προϊόντα (κατάψυξης και ξηρού φορτίου), ειδικά φτιαγμένα για όλους όσοι ταλαιπωρούνται από κοιλιοκάκη.
Κάτι τελευταίο, αλλά σημαντικό για όλους εμάς τους coffee lovers: πλέον, στον φούρνο της Βασιλικής στην Κεραμοπούλου θα βρείτε εξαιρετικό καφέ από επιλεγμένα χαρμάνια της Nespresso, αλλά και υπέροχο ρόφημα σοκολάτας (πάντοτε χωρίς γλουτένη και ζάχαρη).
Κρύο, υπέροχα αρτοσκευάσματα και εξαιρετικός καφές – πόσο καλύτερος μπορεί να γίνει ο χειμώνας μας;