Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η MarBella Collection συνεχίζει τον επιτυχημένο γαστρονομικό θεσμό με διεθνή αύρα, «Greek Chefs Abroad: Ambassadors of Greek Cuisine». Η φετινή διοργάνωση έρχεται να συστήσει στο κοινό της πέντε διάσημους και βραβευμένους έλληνες σεφ που διαπρέπουν στο εξωτερικό, πρεσβευτές τής ελληνικής γεύσης. Η χρυσή πεντάδα των φετινών φιλοξενούμενων σεφ περιλαμβάνει ονόματα με προσλαμβάνουσες και επιρροές από κάθε μήκος και πλάτος τού πλανήτη.
Ο Γκίκας Ξενάκης (του αθηναϊκού «Aleria»), μαζί με τον βραβευμένο με αστέρι Michelin Ασημάκη Χανιώτη (του διάσημου Pied à Terre, στο Λονδίνο), η Μαριάννα Λειβαδιτάκη (που, μετά το «Morito» τού Λονδίνου, έρχεται να μας επανασυστήσει δημιουργικά τις γεύσεις τής θάλασσας), ο John Σκοτίδας (μέχρι πρόσφατα σεφ στο λονδρέζικο «Mazi», που τώρα ξεκινάει κάτι εντελώς καινούργιο στη βρετανική πρωτεύουσα) και ο Γιάννης Κιόρογλου (με τον αέρα τού Παρισιού, των Καννών και του Saint Barth) ενώνουν δυνάμεις στο γαστρονομικό φεστιβάλ τής MarBella Collection και ξεδιπλώνουν το γαστρονομικό τους ταλέντο. Το σίγουρο είναι ότι κάθε βραδιά θα αποτελεί μόνη της ένα ξεχωριστό ταξίδι σε έναν από τους πλέον επιθυμητούς προορισμούς: την υψηλής ποιότητας γεύση.
«Η γεύση μάς ταξιδεύει και μας ενώνει, ως εμπειρία. Πειραματισμοί, επιρροές, τεχνοτροπίες – όλα είναι μέρος ενός γευστικού διαλόγου, σε ένα περιβάλλον όπου τον πρώτο λόγο έχει η ελληνική γαστρονομική βάση και η σύγχρονη αποτύπωσή της, με μεγάλη κερδισμένη τη διάθεση για δημιουργία και την ευρύτερη επικοινωνία των ανθρώπων μέσω του μοναδικού, ίσως, τομέα που τους φέρνει τόσο κοντά από άκρου εις άκρον τής Γης: τη γεύση» τονίζει ο Περικλής Γομπάκης, Sales & Marketing Director, MarBella Collection – και συμπληρώνει: «Ο Όμιλος MarBella Collection κατάφερε να γίνει γαστρονομικός προορισμός, επενδύοντας στην υγιή πρωτοβουλία και στην εφευρετικότητα ανθρώπων με γνώσεις και πάθος για το καλύτερο. Αρωγοί σ’ αυτήν του την προσπάθεια, όλοι οι σεφ που συμμετείχαν, οι άνθρωποι που εργάστηκαν επί μήνες, αθόρυβα, για τη σωστή προετοιμασία του, οι υπεύθυνοι και το προσωπικό των ξενοδοχείων και όλες οι ομάδες μας. Τους ευχαριστώ όλους θερμά».
Ένα πλούσιο πρόγραμμα
Οι διάσημοι σεφ θα φιλοξενηθούν από τη MarBella Collection στο adults-only Boutique Hotel MarBella Nido και το MarBella Corfu στην Κέρκυρα, καθώς και στο MarBella Elix, στην παραλία Καραβοστάσι, στην Πέρδικα Θεσπρωτίας. Με υλικά μια επιλογή εκλεκτών τοπικών προϊόντων, αλλά και τη γνώση, την εμπειρία και τις εικόνες που φέρνουν από τις κουζίνες στις οποίες έχουν δώσει και δίνουν το «παρών», οι σεφ θα δημιουργήσουν ελληνικά και μεσογειακά μενού με διεθνή αύρα.
Οι γαστρονομικές βραδιές θα πραγματοποιηθούν από τις 9 Ιουλίου ώς τις 10 Σεπτεμβρίου, σε τρεις χώρους ξεχωριστούς όσο και η ίδια η διοργάνωση: πρόκειται για το Pearl Fine Dining, το à la carte εστιατόριο μεσογειακής κουζίνας τού MarBella Elix, το Apaggio του MarBella Nido (με την καθηλωτική θέα στο Ιόνιο) και το ολοκαίονουριο Celeste Fine Dining του MarBella Corfu, που φέρει τον «αέρα» τής γαλλικής Ριβιέρας.
Και φέτος, το «Greek Chefs Abroad: Ambassadors of Greek Cuisine» φιλοδοξεί να μεταφέρει αυτούσιο το πνεύμα τού θεσμού, έτσι όπως αποτυπώθηκε από την πρώτη κιόλας διοργάνωση: η γεύση ως μια παγκόσμια κοινή γλώσσα, ένα εισιτήριο για κάθε γωνιά τού πλανήτη και μια εμπειρία που μας ενώνει όλους γύρω από ένα τραπέζι.
Οι σεφ
Γκίκας Ξενάκης («Aleria», Αθήνα)
Στις 9 Ιουλίου, στο MarBella Elix («Pearl Restaurant»)
Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Θήβα, οι πρώτες παιδικές αναμνήσεις τού Γκίκα Ξενάκη περιλαμβάνουν καλό, υγιεινό φαγητό και τον «χαλαρό» τρόπο ζωής τής ελληνικής υπαίθρου. Η αίσθηση αυτής της προέλευσης και των απλών υλικών αποτελεί βασικό στοιχείο των δημιουργιών του στην κουζίνα. Απόφοιτος της σχολής μαγειρικής «Le Monde», ο Ξενάκης έχει εργαστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με εξαιρετικούς σεφ, ενώ σήμερα είναι head chef στο φημισμένο εστιατόριο «Aleria», χώρος που βραβεύτηκε πρόσφατα με το τελευταίο Toques d’Or (το κορυφαίο βραβείο γαστρονομίας στην Ελλάδα). Ο Γκίκας Ξενάκης αποτυπώνει την ελληνική γαστρονομική παράδοση και την ποικιλομορφία της με το ξεχωριστό δημιουργικό του στιλ.
Μαριάννα Λειβαδιτάκη («Morito», Λονδίνο)
Στις 24 Ιουλίου, στο MarBella Nido («Apaggio Restaurant»)
Για τη Μαριάννα, ο τρόπος που σκέφτεται έχει ένα κοινό με τον τρόπο που μαγειρεύει: πολλά πράγματα συμβαίνουν ταυτόχρονα. Αντλεί έμπνευση από τους ανθρώπους και τα ταξίδια, παντρεύοντας το νέο με το παραδοσιακό, με αναφορές από την Κρήτη και την Ανατολική Μεσόγειο, δημιουργώντας κάτι εντελώς διαφορετικό. Με αφετηρία τη Χαλέπα Χανίων, όπου γεννήθηκε, έχει αναφορές που μυρίζουν θάλασσα –ο μπαμπάς της, ο Λύσανδρος, είναι ακόμη ψαράς– και ρίζες που φτάνουν ώς την άλλη άκρη της Ευρώπης – η μητέρα της, Νάνσυ, που κρατάει την οικογενειακή ψαροταβέρνα, είναι Σκοτσέζα. Λογικό λοιπόν να αποκτήσει από πολύ μικρή μια βιωματική σχέση με το φαγητό. Στο βιβλίο της, «Aegean», με θέμα –ποιο άλλο;– τη μαγειρική, ξεδιπλώνει τις πτυχές τής ζωής στην Κρήτη, παρουσιάζοντας την κουζίνα τού νησιού μέσα από τη δική της οπτική.
John Σκοτίδας (Λονδίνο)
Στις 25 Αυγούστου, στο MarBella Nido («Appagio Restaurant») και στις 28 Αυγούστου, στο MarBella Elix («Pearl Restaurant»)
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Παναμά. Μετακομίζοντας στην Ελλάδα και μεγαλώνοντας με μια ασιάτισσα μητέρα, ο John Σκοτίδας ανέπτυξε μια κατανόηση των τριών ετερόκλητων κουζινών –ελληνικής, κεντροαμερικανικής και ασιατικής–, ενσωματώνοντάς τες με έναν μοναδικό, σύγχρονο τρόπο. Καλλιέργησε το πάθος του για τη μαγειρική στη φημισμένη σχολή μαγειρικής «Le Monde», στην Αθήνα. Το έργο του απέκτησε φήμη ως executive chef τού εστιατορίου «Mazi» και του μπιστρό «Suzi Tros» στο Νότινγκ Χιλ, όπως επίσης και του «Mazi Abu Dhabi», ενώ είναι συνιδιοκτήτης και culinary director στο λονδρέζικο «EggRun», που σύντομα θα λανσάρει στο διάσημο Soho Farmhouse τής Οξφόρδης. Φιλοδοξεί να δημιουργεί καινοτόμες προτάσεις, που θα συστήνουν και θα εκπαιδεύουν τους πελάτες του στην ελληνική κουζίνα, στις παραδόσεις και στα συστατικά της, με ένα twist από Ασία και Κεντρική Αμερική.
Ασημάκης Χανιώτης («Pied à Terre», Λονδίνο)
O Γκίκας Ξενάκης υποδέχεται τον Ασημάκη Χανιώτη στις 3 Σεπτεμβρίου, στο MarBella Elix («Pearl Restaurant»).
Με καταγωγή από την Κεφαλονιά και μεγαλωμένος στην Αθήνα, μια πόλη γεμάτη ιστορία και τέχνη, ο Ασημάκης Χανιώτης ασχολήθηκε πολύ με τη street art. Και ενώ το ενδιαφέρον του για το φαγητό άρχισε να γίνεται όνειρο καριέρας, η τέχνη τον ενέπνευσε πραγματικά και τον βοήθησε να εξελιχθεί ως νεαρός commis και chef στις κουζίνες όπου εργάστηκε σε όλο τον κόσμο. Ως executive chef σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του Λονδίνου, το «Pied à Terre», βραβεύτηκε με το πρώτο του αστέρι Michelin το 2018, σε ηλικία 28 ετών (όντας ο πρώτος Έλληνας που βραβεύτηκε ποτέ με αστέρι Michelin εκτός της χώρας του και ο νεότερος στο Λονδίνο). Το 2019 ο Ασημάκης εγκαινίασε μια νέα ιδέα με την ονομασία «Chef’s table by Asimakis» στο «Pied à Terre», όπου μαγειρεύει προσωπικά, μπροστά σε 8 καλεσμένους, ένα μενού-έκπληξη που μπορεί να περιλαμβάνει 16-22 πιάτα, ανάλογα με τα υλικά και την εποχικότητα.
Γιάννης Κιόρογλου («La Guérite», «La Petite Maison», Κάννες, «La Guérite», «Shellona» (St.Barth), «Victoria Paris» (Παρίσι).
Στις 10 Σεπτεμβρίου, στο MarBella Corfu («Celeste Restaurant»).
Το μότο του: «Sharing is caring». Το γαστρονομικό κάλεσμα του Γιάννη Κιόρογλου προέκυψε όταν, κατά τη διάρκεια της θητείας του, υπηρέτησε ως μάγειρας. Αμέσως μετά ξεκίνησε σπουδές μαγειρικής τέχνης στη σχολή μαγειρικής «Le Monde», στην Αθήνα, ενώ, με την ολοκλήρωση των σπουδών του, ξεκίνησε και η επαγγελματική του πορεία: Αθήνα, Τεργέστη, Ισπανία και σύντομη επιστροφή στην Ελλάδα. Από το Φεβρουάριο του 2013 εργάζεται ως executive chef (chef de cuisine) στο «La Guérite Restaurant», στις Κάννες, ενώ συνεργάζεται ως executive/consultant chef στα «La Guérite Restaurant» και «Shellona Greek Restaurant» στο Saint Barth τής Καραϊβικής, στο «Victoria Paris Restaurant» και στο «Shellona Greek Restaurant» στο Σεν Τροπέ.
Τα οινοποιεία που θα συνοδέψουν τα δείπνα
Κατώγι Αβέρωφ. «Κλήματα από τη Γαλλία σε χώμα ελληνικό ορεινό…». Ξεκινώντας στα τέλη τής δεκαετίας τού 1950, το Κατώγι Αβέρωφ παραμένει ώς σήμερα βαθιά συνδεδεμένο με τον ιδρυτή του, Ευάγγελο Αβέρωφ, το Μέτσοβο και τους ανθρώπους που εργάζονται για την παραγωγή τού κρασιού, που αναβίωσε την αμπελουργική παράδοση που ανθούσε στην περιοχή τον 18ο και τον 19ο αιώνα. Επιπλέον, είναι η ποιοτική του συνέπεια αυτή που διακρίνει κάθε ετικέτα του – από το Inima και το Φλογερό μέχρι το ομώνυμο, πολυβραβευμένο και πολυταξιδεμένο Κατώγι.
Κτήμα Γεροβασιλείου. Μετρά ήδη 40 και πλέον χρόνια στον χώρο τού αμπελιού και του κρασιού, με παρουσία από το 1981. Ο ιδιόκτητος, ενιαίος αμπελώνας του εκτείνεται σε 800 στρέμματα, αξιοποιώντας τόσο την ιδιαίτερη γεωμορφολογία όσο και το μικροκλίμα (terroir) της περιοχής τής Επανομής. Στον αμπελώνα φυτεύτηκαν και καλλιεργούνται με ιδιαίτερη φροντίδα ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, όπως η Μαλαγουζιά, το Λημνιό, το Μαυροτράγανο, το Ξινόμαυρο, οι γαλλικές λευκές Chardonnay, Sauvignon Blanc και Viognier και οι ερυθρές Syrah και Merlot. Παράλληλα, το Μουσείο Οίνου και δραστηριότητες όπως ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια κ.ά. συμβάλλουν στη μετάδοση του αμπελοοινικού πολιτισμού.
Κτήμα Βιβλία Χώρα. Βρίσκεται στις πλαγιές τού Παγγαίου όρους, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, μια περιοχή με πλούσια αμπελοοινική παράδοση και ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες. Δημιουργοί του, οι οινολόγοι Βαγγέλης Γεροβασιλείου και Βασίλης Τσακτσαρλής, που εγκατέστησαν εκεί το 1998 έναν αμπελώνα 70 στρεμμάτων, που σήμερα καταλαμβάνει έκταση 650 στρεμμάτων. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται και οινοποιούνται σήμερα στο Κτήμα είναι οι ελληνικές Ασύρτικο, Αγιωργίτικο και Βιδιανό, οι διεθνείς Sauvignon Blanc, Chardonnay, Semillon, Gewürztraminer, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot και Pinot Noir, καθώς και μια ξεχωριστή τοπική ποικιλία, από την οποία παράγονται τα κρασιά Βίβλινος Ερυθρός και Βίβλινος Ροζέ.
Κτήμα Δύο Ύψη. Ο φαρμακοποιός Χρήστος Κόκκαλης, λάτρης τού καλού κρασιού, φυτεύει το 1990 στην περιοχή τού Αγίου Ανδρέα, στην Ηλεία, έναν μικρό αμπελώνα με τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Syrah. Το 2014 τον αναλαμβάνουν οι οινολόγοι Βαγγέλης Γεροβασιλείου και Βασίλης Τσακτσαρλής. Η ξεχωριστή τοπογραφία τού Κτήματος αποτέλεσε την έμπνευση για το νέο του όνομα, Κτήμα Δύο Ύψη. Σήμερα, το Κτήμα αποτελείται από έναν βιολογικό αμπελώνα 120 στρεμμάτων, στον οποίο καλλιεργούνται οι ποικιλίες Κυδωνίτσα, Ασύρτικο, Αγιωργίτικο, Μαυροδάφνη, Βερτζαμί, Cabernet Sauvignon, Syrah και Malbec.
Κωνσταντίνος Λαζαράκης, MW. Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στον Πειραιά. Μετά από μια ετερόκλητη ακαδημαϊκή και επαγγελματική καριέρα, που συμπεριλάμβανε και το Τμήμα Μηχανολόγων-Μηχανικών τού Μετσοβίου, βρήκε το πραγματικό του κάλεσμα: το κρασί. Σήμερα είναι ένας από τους περίπου τετρακόσιους Masters of Wine ανά τον κόσμο (του κορυφαίου και πλέον απαιτητικού τίτλου στον χώρο τού κρασιού), ενώ ήταν ο πρώτος νοτιοευρωπαίος και ο πρώτος έλληνας κάτοχός του. Είναι αγοραστής οίνου στην εταιρεία Aiolos, ιδιοκτήτης τού οινικού εκπαιδευτικού οργανισμού WPSC, πρώην μέλος τού δ.σ. του Ινστιτούτου των Masters of Wine και οινικός σύμβουλος.
Τα ξενοδοχεία MarBella Collection
Η MarBella Collection αποτελεί ένα δυναμικά εξελισσόμενο ξενοδοχειακό γκρουπ που εδώ και πάνω από 50 χρόνια προάγει την εξαιρετική ελληνική φιλοξενία μέσα από τρία ξεχωριστά ξενοδοχεία. Δύο από αυτά βρίσκονται στην Κέρκυρα: το οικογενειακό, 5άστερο MarBella Corfu Hotel, στον Άγιο Ιωάννη Περιστερών (ένα από τα κορυφαία ευρωπαϊκά καλοκαιρινά resorts σύμφωνα με το Condé Nast Traveller Readers’ Choice Awards για τις χρονιές 2019 και 2020) και το γειτονικό adults-only suite hotel MarBella Nido Suite Hotel & Villas, ενεργό μέλος των Small Luxury Hotels of the World. Το τρίτο ξενοδοχείο (και το πρώτο εκτός Κέρκυρας) είναι το MarBella Elix, στην πανέμορφη περιοχή Καραβοστάσι τού νομού Θεσπρωτίας.
Οι επιθυμίες και οι απαιτήσεις των ταξιδιωτών αλλάζουν μαζί με την ηλικία και τις προτεραιότητές τους. Με στόχο να ανταποκρίνεται αδιάκοπα στις ανάγκες των ταξιδιωτών, η MarΒella Collection δημιούργησε τρεις μοναδικές ξενοδοχειακές μονάδες, μία για κάθε lifestyle: ένα ξενοδοχείο adults-only, μια μονάδα πλήρως εναρμονισμένη με τους ανάγκες τής σύγχρονης οικογένειας και μία για όσους επιθυμούν να συνδυάσουν πολυτελείς διακοπές με την επιθυμία τους για περιπέτεια. Καθεμία είναι σχεδιασμένη ώστε να ανταποκρίνεται σε διαφορετικές ανάγκες, απολαμβάνοντας παράλληλα και οι τρεις τους κοινές αξίες: εξαιρετική εξυπηρέτηση, εντυπωσιακές εμπειρίες και εκλεπτυσμένη πολυτέλεια. Αυτός ο τόσο ξεχωριστός χαρακτήρας κάθε προορισμού, αλλά και το εύρος των επιλογών που προσφέρει η MarBella Collection στους φιλοξενούμενούς της τους κάνουν να την εμπιστεύονται για τις διακοπές τους, επιστρέφοντας ξανά και ξανά.