Μπορεί ο περισσότερος κόσμος να φέρνει στον νου του τη Χαλκιδική για τις υπέροχες θάλασσές της, αλλά και για τις υπέροχες διακοπές που κάποια στιγμή έκανε σ’ αυτήν, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής όμως ήρθε να μας δώσει ακόμη έναν λόγο για να την επισκεφτούμε: τις υπέροχες γεύσεις της.
Το «Taste Halkidiki Festival», που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία τής Νέας Φώκαιας, απέδειξε ότι η γαστρονομία τής Χαλκιδικής δεν είναι απλώς γευστική, αλλά ότι μπορεί να ανταγωνιστεί ακόμη και περιοχές τής Ελλάδος που, παραδοσιακά, φημίζονται για τις νοστιμιές τους. Σε μια έκταση 800 τετρ.μ. στήθηκαν ειδικές τέντες, όπου οι τοπικοί παραγωγοί μελιού, ελιάς, ελαιολάδου, κρασιών, μπίρας, τσίπουρου και ρίγανης απ’ όλη τη Χαλκιδική παρουσίασαν τα προϊόντα τους στους επισκέπτες. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο τής μαγειρικής, σεφ από καταξιωμένα εστιατόρια της περιοχής ετοίμασαν τις γευστικές δημιουργίες τους, βασισμένες σε τοπικές παραδοσιακές συνταγές.
Ονειρεμένες γεύσεις
Οι μαγειρικές, την παρουσίαση των οποίων έκανε ο σεφ Γιώργος Παλησίδης (της εταιρείας Geogastronomy), ξεκίνησαν με την παραδοσιακή μαγείρισσα Δέσποινα Ρήγα, η οποία ετοίμασε τα φημισμένα «συρτά» ζυμαρικά. Ακολούθησε ο σεφ Δημήτρης Μελισσόπουλος (από το εστιατόριο «Μασσαλία»), που ετοίμασε ξιφία μαρινάτο με ζελέ μπουγιαμπέσα. Ο Αστέριος Σουσούρας (από το «Τριζόνι» μαγείρεψε ψάρι σε αγιορείτικο ταβά με φασολάκια, ο Χρήστος Αγγούσης (από το «The old Remezzo») επέλεξε να παρουσιάσει πασχαλιάτικο αρνάκι με ριζότο, ενώ ο μάγειρας Γιώργος Πανταζής έκανε σουτζουκάκια σμυρνέικα με πλιγούρι, καθώς και ένα παραδοσιακό ρυζόγαλο γαρνιρισμένο με μέλι. Οι επισκέπτες, εκτός από την απόλαυση των εδεσμάτων, είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τα πιάτα και να ψηφίσουν το καλύτερο. Η εκδήλωση είχε ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Όλη η Χαλκιδική μία παρέα
Οικοδεσπότες τής εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Ιωάννης Κουφίδης, και άλλα μέλη τού δ.σ., ενώ με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση η βουλευτής Κυριακή Μάλαμα, ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Χαλκιδικής Γεώργιος Πασσαλής, η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά και πλήθος κόσμου.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Ιωάννης Κουφίδης, «στρατηγικός στόχος τού Taste Halkidiki είναι να αποτελέσει μια σταθερή αναφορά για τη γαστρονομία όλης της Χαλκιδικής, να συμβάλει στην ανάπτυξη περιοχών –τουριστικών και μη– με αφορμή τη γαστρονομία, στη διεύρυνση της τουριστικής σεζόν και στην οικονομική ανάπτυξη των κλάδων τής παραγωγής τροφίμων, της εστίασης και της φιλοξενίας».
Χορηγός τής εκδήλωσης ήταν η σχολή Millenium, σπουδαστές τής οποίας (από τα τμήματα Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων) συμμετείχαν και συνέβαλαν στη διοργάνωση, μαζί με τις ακούραστες εθελόντριες της κοινότητας Νέας Φώκαιας.
Η Citymag, η οποία συμμετείχε στο τετραήμερο fam trip δημοσιογράφων από τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και την Αθήνα, επισκέφθηκε παραγωγούς προϊόντων σε όλη τη Χαλκιδική, δοκιμάζοντας τοπικά πιάτα σε επιλεγμένα εστιατόρια, τα οποία θα παρουσιάσουμε αναλυτικά σε προσεχή μας φύλλα.