Φωτογραφίες: Όλγα Δέικου.
Παιδιά που χάζευαν τους νταβάδες στη φωτιά. Ενήλικες με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι να χορεύουν και να γελούν. Οι Nomade et Sauvage, που ανακάτευαν το φαγητό στα τσουκάλια και κάπνιζαν το κρέας. Μωρά που χτυπούσαν παλαμάκια στα «Λιανοχορταρούδια» που έπαιζαν οι Banda Entopica. Ευγενικοί σερβιτόροι και ένας πλούσιος μπουφές (επιμελημένος κυρίως από τον σεφ Απόστολο Αλτάνη, σε συνεργασία με τους «νομάδες»). Ένας κόσμος φωτεινός και γιορτινός, με διάθεση να επικοινωνήσει, με ανάγκη να κρατήσει σφιχτά στο μυαλό του αυτό το διονυσιακό μεσημέρι. Πώς χάνεται έτσι ο χρόνος!
Έχει περάσει ήδη μία εβδομάδα από το πρώτο Go Brunch τής Estrella στο Hyatt Regency Thessaloniki και οι στιγμές που έζησα ακόμη στριφογυρίζουν στο μυαλό μου. Αυτό το βαθύ και διδακτικό ταξίδι στη Μακεδονία, με παραδοσιακή μουσική και γεύσεις που βασίζονται σε εκλεκτές πρώτες ύλες, ήταν μια τρανή απόδειξη πως οι δυνατές συνεργασίες προσφέρουν πλούσιες εμπειρίες. «Παρακολουθούσα και θαύμαζα τα pop-up που οργανώνονταν σε γνωστά εστιατόρια ή μπαρ-εστιατόρια φίλων μου στο Λονδίνο και στο Βερολίνο και αναρωτιόμουν γιατί στην Ελλάδα πρέπει να είναι τόσο τυπικά – για παράδειγμα, ένα μενού μερικών σταδίων, χωρίς διασκέδαση. Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε κάποιες πρώτες συνεργασίες με σεφ στο Surfer Maya, οι οποίες κατέληγαν σε ένα μεγάλο πάρτι», λέει ο Κώστας Καπετανάκης, δημιουργός τής αλυσίδας καφέ-εστιατορίων Estrella, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το Surfer Maya. «Βλέποντας όλες αυτές τις εκδηλώσεις στο Surfer Maya –και μετά από πρόσκληση της Έλενας Μπινιάρη, γενικής διευθύντριας του Hyatt–, αποφασίσουμε να μεταφέρουμε τα πάρτι στο ξενοδοχείο. Για εμάς, το φαγητό είναι πολιτισμός. Ο κόσμος ζητάει νέες εμπειρίες πολιτισμού και, όντας φιλοξενούμενος στη χώρα μας, θα μεταφέρει αυτές τις εμπειρίες και στην πατρίδα του. Γι’ αυτό άλλωστε, μετά το Hyatt, θα ταξιδέψουμε το καλοκαίρι στην Κρήτη, όπου από τα τέλη Μαΐου ώς τα τέλη Αυγούστου θα παρουσιάσουμε με το Surfer Maya ένα γαστρονομικό φεστιβάλ με επιρροές και υλικά από την Κρήτη, το οποίο θα περιέχει πολλές παράλληλες δράσεις, όπως εκθέσεις, μπάντες κ.ά.», συμπληρώνει.
Το Go Brunch περιλάμβανε φαγητά μαγειρεμένα σε ανοιχτή κουζίνα από τους Nomade et Sauvage, όπως μοσχαράκι με σιτάρι στον νταβά και βουβαλίσια λουκάνικα με μπριάμ εποχικών λαχανικών και φρούτων, αλλά και έναν πλούσιο μπουφέ, με τη συνεργασία και των τριών (των Nomade et Sauvage, του σεφ Απόστολου Αλτάνη και του Surfer Maya), ο οποίος είχε από λαχανοντολμάδες με μανιτάρια μέχρι παντζάρια στη θράκα με εσπεριδοειδή (και, ασφαλώς, τη «σήμα κατατεθέν», πλέον, γαλατόπιτα του Surfer Maya).
Βέβαια, αυτό που μου άρεσε περισσότερο δεν ήταν ο μπουφές, αλλά η ζεστή ατμόσφαιρα και η πραγματική φιλοξενία. Είναι σπουδαίο –και πραγματικά ευρωπαϊκό– να μπορείς να συμμετέχεις με τον ενάμισι έτους γιο σου σε μια μεγάλη μεσημεριανή γιορτή, χωρίς να αισθάνεσαι αποκλεισμένος. Τουναντίον: να σε καλοδέχονται και να σε υποστηρίζουν με όλες τις ανάγκες τού παιδιού.
Πλέον, αναμένουμε το επόμενο Go Brunch, στις 19 Μαρτίου, με γεύσεις από Αγγλία.