Έτοιμοι να λάβουν μέρος σε διαγωνισμό μαγειρικής μοιάζουν πολλοί απ’ όσους μένουν σπίτι, αφού η καραντίνα φαίνεται ότι λειτούργησε θετικά ως προς την αναβάθμιση των μαγειρικών τους επιδόσεων. Η επισκεψιμότητα στους διάφορους ιστότοπους μαγειρικής έχει «πιάσει ταβάνι» και τα βίντεο με περισσότερο ή λιγότερο γνωστούς σεφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συντροφεύουν καθημερινά όσες και όσους αποφασίζουν να βάλουν την κατσαρόλα στη φωτιά.
«Η μαγειρική βγήκε νικήτρια από αυτήν την κατάσταση. Από τα τηλεφωνήματα που έχουμε καθημερινά, αλλά και από τη μεγάλη επισκεψιμότητα στη σελίδα μας προκύπτει ότι γυναίκες και άνδρες ασχολήθηκαν όσο ποτέ αυτό το διάστημα του εγκλεισμού με την κουζίνα και πολλαπλασίασαν το ενδιαφέρον τους για τη μαγειρική», δηλώνει η Κική Εμμανουηλίδου, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων και Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι έδωσε ήδη τουλάχιστον 100 συνταγές ενόψει Πρωτομαγιάς.
Η κουζίνα μάς ενώνει
Εδώ κι έναν μήνα οι κατσαρόλες έχουν την τιμητική τους, οι συνταγές μεταξύ φίλων διαδικτυακά δίνουν και παίρνουν και οι φωτογραφίες από το αποτέλεσμα της μαγειρικής με τα κυρίως πιάτα, τις σαλάτες και τα γλυκά έχουν δυναμική παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποδεικνύοντας ότι η μαγειρική μπήκε σε πρώτο πλάνο.
«Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί νεοεισερχόμενοι στη μαγειρική. Γυναίκες και άνδρες που, όπως λένε οι παλιοί, ‘δεν ήξεραν να βράσουν ούτε αβγό’, τηλεφωνούν στα μέλη μας και, ακολουθώντας βήμα βήμα τις οδηγίες των ειδικών, καταφέρνουν να ανακαλύψουν τη μαγειρική, παίζοντας με τα άφθονα μπαχαρικά, τα μυρωδικά και τις γεύσεις», δηλώνει η κυρία Εμαννουηλίδου.
«Nouvelle cuisine» by… Covid-19
Από την άλλη, έμπειρες μαγείρισσες, που βρέθηκαν με περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή τους, ξέφυγαν από τις παραδοσιακές συνταγές, πειραματίστηκαν και αναζήτησαν μυστικά για να «παντρέψουν» την παράδοση με τις νέες τεχνικές και τη μοριακή μαγειρική: «Οι νοικοκυρές κυρίως –λιγότερο οι άνδρες– έφτιαξαν μέχρι και ψωμί στο σπίτι. Ζύμωσαν κι έψησαν το δικό τους αρτοσκεύασμα – μάλιστα, τις πρώτες εβδομάδες τής καραντίνας είχε εξαφανιστεί από τα ράφια η μαγιά, που επανήλθε μόλις πριν από λίγες ημέρες στην αγορά», εξηγεί η κυρία Εμμανουηλίδου.
Στην κουζίνα μπήκαν και τα παιδιά. Οι γονείς είχαν την ευκαιρία να έχουν «sous-chef» τα παιδιά τους, με τις παρασκευές να γίνονται οικογενειακή υπόθεση. Και μπορεί οι επίδοξοι «σεφ τής καραντίνας» να μη συμμετέχουν σε κάποιο παιχνίδι μαγειρικής, δίνοντας μάχη για την παραμονή τους, αλλά μαγειρεύουν με πολύ μεράκι και αγάπη για το τραπέζι τής οικογένειας.