fbpx

Citymagthess.gr

Η πανδημία «μόλυνε» και το κρασί

Μοιραστείτε το

Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό οινοποιητικό κλάδο εξαιτίας της πανδημίας τού κορωνοϊού. Όταν τα πρώτα κρούσματα του ιού άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους σε ευρωπαϊκό έδαφος, με πρώτη την Ιταλία, η πλειονότητα των κρατών άρχισε να λαμβάνει μέτρα, προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωσή του.

Ένα από τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση για την προστασία των πολιτών της ήταν η προσωρινή αναστολή λειτουργίας εστιατορίων, ταβερνών, καθώς και άλλων επιχειρήσεων εστίασης, όπως και των ξενοδοχειακών μονάδων ανά την επικράτεια. Κίνηση η οποία είχε σίγουρα θετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την εξάπλωση του κορωνοϊού ωστόσο αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα της πτώσης τού κύκλου εργασιών τού οινοποιητικού κλάδου, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής τής Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), Παρασκευάς Κορδοπάτης.

«Ζοφερή κατάσταση»

«Δυστυχώς, η κατάσταση χαρακτηρίζεται ζοφερή, με δεδομένο ότι ανεστάλη η λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης, των εμπορικών καταστημάτων και των ξενοδοχειακών μονάδων, που είναι παραδοσιακοί τομείς κατανάλωσης οίνου» σημειώνει ο κ. Κοδροπάτης.

Τα μόνα σημεία όπου οι καταναλωτές μπορούν να προμηθευτούν, πλέον, κρασιά είναι τα σούπερ μάρκετ, καθώς και οι κάβες που έχουν παραμείνει ανοικτές, σημεία όμως που αντιπροσωπεύουν μόλις το 15% των πωλήσεων των οινοποιείων. Αυτά τα δεδομένα έχουν ως αποτέλεσμα ο κλάδος τού οίνου να καταγράφει ζημίες που, σύμφωνα με τον διευθυντή τής ΚΕΟΣΟΕ, σε πολλές περιπτώσεις ο κύκλος εργασιών να καταγράφει ζημιές 60%-90%.

Όπως τονίζουν οινοπαραγωγοί, πολλές είναι οι ακυρώσεις παραγγελιών, με τον κ. Κοδροπάτη να επισημαίνει ότι «πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς στις κύριες εξαγωγικές αγορές μας επικρατεί ακόμη και πανικός από τα θύματα του κορωνοϊου, όπως π.χ. στις ΗΠΑ».

Τώρα το Πάσχα πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν μιαν αύξηση των εσόδων, μια και το κρασί βρίσκεται παραδοσιακά στο ελληνικό πασχαλινό τραπέζι. Όμως, αυτό μόνο δεν αρκεί για να αναπληρωθούν τα έσοδα των επιχειρήσεων στο σύνολο της περιόδου. Σύμφωνα με τον κ. Κοδοπάτη, την τρέχουσα περίοδο «δεν παρατηρείται μεταβλητότητα των τιμών στην αγορά, με δεδομένο και το ότι τα περιθώρια κέρδους είναι πολύ μικρά». Όπως προσθέτει, ωστόσο, «σίγουρα παρατηρείται η συνήθης μείωση τιμών λόγω προωθητικών ενεργειών», καθώς «το καταναλωτικό κοινό συμπεριφέρεται συντηρητικά στην οικιακή κατανάλωση και δεν παρατηρείται η έκρηξη διαδικτυακών αγορών που παρατηρείται σε άλλα προϊόντα».

 


 

«Χρειαζόμαστε στήριξη»

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΕΟΣΟΕ, η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα γίνει εν μια νυκτί, αλλά σταδιακά. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ. Κορδοπάτης, «μην ξεχνάμε ότι από τον Αύγουστο ώς τον Οκτώβριο θα διενεργηθεί ο τρύγος για την καινούρια σοδειά, οι προβλέψεις είναι επισφαλείς και συναρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας και τη συμπεριφορά των καταναλωτών».

Με τα καιρικά φαινόμενα ώς την τρέχουσα χρονική περίοδο να μην είναι «κανονικά», οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια κανονική οινοποιητική χρονιά, με τον όγκο να προβλέπεται ότι θα αγγίξει τα 2.300.000 χιλιόλιτρα (HL).

Με τις επιπτώσεις τής πανδημίας τού κορωνοϊού να γίνονται κάθε μέρα όλο και περισσότερο εμφανείς σε όλο και περισσότερους κλάδους τής εφοδιαστικής αλυσίδας, ο οινοποιητικός κλάδος, αλλά και αυτός της αμπελουργίας ζητούν τη λήψη νέων, επειγόντων μέτρων, με δεδομένο ότι τα οινοποιεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στους αμπελουργούς που εισκόμισαν τη σταφυλική τους παραγωγή τον Σεπτέμβριο του 2019 στα οινοποιεία και δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί.

Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες, στις οποίες πρέπει να προβεί η ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη του οινοποιητικού κλάδου, ο κ. Κοδοπάτης επισημαίνει ότι «πρέπει πρώτα απ’ όλα να κινητοποιηθεί προς την κατεύθυνση αρωγής τού κλάδου, με τη λήψη εκτάκτων μέτρων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης – δηλαδή, να ενισχυθούν οικονομικά εκτάκτως όχι μόνο τα οινοποιεία, αλλά και οι κάτοχοι των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο κόστος παραγωγής ενόψει τού επερχόμενου τρύγου».

Τέλος, ο διευθυντής τής ΚΕΟΣΟΕ ζητά την άμεση αποφόρτιση των αδιάθετων αποθεμάτων οίνου από τα οινοποιεία «μέσω απόσταξης για την παραγωγή οινοπνεύματος, που είναι τόσο απαραίτητο στη σημερινή συγκυρία». Ωστόσο, «είναι προφανές ότι η τιμή ανά αποσταζόμενο λίτρο οίνου θα πρέπει να καλύπτει το κόστος παραγωγής του». Τέλος, ζητά να ενταχθούν στους ΚΑΔ και στις επόμενες ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα ακολουθήσουν γι’ αυτήν την κατηγορία οι κατά κύριο επάγγελμα αμπελουργοί.


Μοιραστείτε το

" "

" "

This will close in 20 seconds

Κύλιση στην κορυφή

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες