Πέντε θεματικές εκδηλώσεις γύρω από τις ιστορίες των γεύσεων από το βάθος του χρόνου μέχρι και σήμερα διοργανώνουν η διεύθυνση Πολιτισμού και το τμήμα Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των 59ων Δημητρίων. Πέντε θεματικές, ζωντανές συζητήσεις, αφιερωμένες στην κουζίνα της Θεσσαλονίκης ανά τους αιώνες, στην ιστορική Αγορά Μοδιάνο.
Η δράση «Ζαμάν» Food Stories αποτελεί ένα ταξίδι στις ιδιαίτερες, μοναδικές και αξεπέραστες γεύσεις της Θεσσαλονίκης. Από τις συνταγές και τις ιστορίες του βυζαντινού παρελθόντος στα κοσμοπολίτικα πιάτα του σήμερα, από τους εβραϊκούς οδηγούς μαγειρικής ώς τα αρμενικά και προσφυγικά μενού στους διεθνείς καταλόγους του πρώτου παγκοσμίου πόλεμου.
Πέντε απογεύματα γεμάτα αρώματα, γεύσεις, γνώσεις και ιστορία της γαστρονομίας της Θεσσαλονίκης. Καταξιωμένοι σεφ, δημοσιογράφοι γαστρονομίας, bloggers, επιχειρηματίες εστίασης και ακαδημαϊκοί της πόλης θα αναλύσουν το θέμα, με κεντρικό άξονα τη Θεσσαλονίκη. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 24.09, την 01.10, στις 08.10, στις 15.10 και στις 22.10, στην Αγορά Μοδιάνο, και εντάσσονται στις δράσεις του δικτύου δημιουργικών πόλεων της UNESCO.
Aυτήν την Τρίτη το ξεκίνημα
Η δράση στο πλαίσιο των 59ων Δημητρίων ξεκινά αυτήν την Τρίτη 24.09, στις 19:00, με το στρογγυλό τραπέζι «Θεσσαλονίκη μου, ποτέ δεν σ’ απαρνιέμαι, είσαι η κουζίνα μου, το λέω και καυχιέμαι!». Οι πολυβραβευμένοι ambassador chefs του δήμου Θεσσαλονίκης (με διεθνείς συμμετοχές εντός και εκτός Ελλάδος) Απόστολος Αλτάνης (executive chef του Hyatt Regency), Σωτήρης Ευαγγέλου (executive chef του Makedonia Palace) και Δημήτρης Τσανανάς (executive chef του TheMET hotel) θα μυήσουν το κοινό στις θεσσαλονικιώτικες γεύσεις. Πώς τις ορίζουμε; Ποια είναι τα πιάτα-σφραγίδα; Μπορούμε σήμερα να μιλάμε για μια ευδιάκριτη θεσσαλονικιώτικη γαστρονομική σκηνή;
O δημοσιογράφος Γιάννης Παπαδημητρίου (από το περιοδικό «Γαστρονόμος» της «Καθημερινής») επισκοπεί πάνω στον μύθο και τα όσα διθυραμβικά γράφονται για τη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης, της πρώτης ελληνικής πόλης που εντάχθηκε στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO.
Την εκδήλωση θα παρουσιάσει και θα συντονίσει ο εξειδικευμένος σε θέματα γαστρονομίας δημοσιογράφος Κώστας Γιάντσιος (από το Biscotto.gr). Νόστιμα πιάτα θα παρασκευάζονται και θα προσφέρονται από τη σχολή La Chef Levi και θα συνοδεύονται από τις «Γοργόνες» του αστικού αμπελώνα του δήμου Θεσσαλονίκης.