Μετά την επιτυχία των δύο πρώτων διοργανώσεων, το Greek Chefs Abroad επιστρέφει για τρίτη συνεχή χρονιά στα ξενοδοχεία τού Ομίλου MarBella Collection, φέρνοντας διάσημους έλληνες σεφ απ’ όλο τον κόσμο, για να δημιουργήσουν νέα, εμπνευσμένα μενού για τους επισκέπτες του στην Κέρκυρα και τη Θεσπρωτία, από τον Ιούλιο ώς και τον Σεπτέμβριο του 2023.
Ντουμπάι, Μελβούρνη, Σιγκαπούρη, Μαϊάμι, αλλά και Λονδίνο: εμβληματικές πόλεις με τεράστια γαστρονομική πυγμή, που έμελλε να επηρεάσει σημαντικά τους συμμετέχοντες σεφ τής τρίτης χρονιάς των Greek Chefs Abroad. Η διεθνής γαστρονομική σύζευξη των πέντε ηπείρων μεταφέρεται στα μενού και μετουσιώνεται σε γεύσεις, μεταμορφώνοντας την παράδοση σε μέλλον, χρησιμοποιώντας πάντοτε τεχνικές και φρέσκα, τοπικά υλικά, σε συνεργασία με τις ομάδες των σεφ των ξενοδοχείων τού Ομίλου MarBella. Στον πυρήνα της, η σειρά Greek Chefs Abroad θα γιορτάσει το αυθεντικό ελληνικό-μεσογειακό φαγητό, φυσικά με διεθνές άρωμα, έτσι ώστε να δημιουργήσει μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες.
Το πρόγραμμα
Nick Molyviatis (1η Ιουλίου, MarBella Elix)
Μέχρι πρότινος head chef τού KILN Soho, ο Nick Molyviatis οδήγησε το εστιατόριο στηνκατάκτηση του πολυπόθητου βραβείου Best UK restaurant το 2018. Θα είναι ο πρώτος σεφ τού τρίτου κύκλου, μαγειρεύοντας ένα ειδικό, ελληνικό μενού, εμπνευσμένο από ταϊλανδέζικες γεύσεις, για τους επισκέπτες τού MarBella Elix. Ως θερμός υποστηρικτής τής ελληνικής κουζίνας, ο Molyviatis είναι μια πηγή γνώσεων όταν πρόκειται για εστιατόρια που προσφέρουν αυθεντικό, ξεχωριστό ελληνικό φαγητό σε όλη τη βρετανική πρωτεύουσα. Έχει, επίσης, συνεργαστεί στενά με πολλούς Thai chefs, για να βελτιώσει τις γνώσεις του πάνω στην ταϊλανδέζικη κουζίνα και να μάθει περισσότερα για τη χώρα και το πώς να προσαρμόσει τις μοναδικές γεύσεις και τα μπαχαρικά της στην ελληνική κουζίνα.
Αλέξανδρος «Σπέρχος» Παυλόπουλος (14 Ιουλίου, MarBella Nido)
Ο σεφ Σπέρχος θα ετοιμάσει ένα μενού με ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις, εμπλουτισμένες με αρώματα της Μέσης Ανατολής, χρησιμοποιώντας υλικά που συνδυάζουν τόσο οπτικά όσο και γευστικά στοιχεία. Γεννημένος στα Καλάβρυτα, έχει ένα βαθιά ριζωμένο πάθος για τη μαγειρική και τα τοπικά παραγόμενα υλικά, αφού μεγάλωσε ανάμεσα σε αγρότες, δουλεύοντας σε χωράφια και κήπους. Το 2015 μετακόμισε στο Ντουμπάι, για να μεταφέρει το όραμά του να δημιουργήσει ένα εστιατόριο που θα περιλαμβάνει ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις στη Μέση Ανατολή: εγκαινίασε το εστιατόριό του «The Warehouse», το οποίο λειτουργεί ταυτόχρονα ως τηλεοπτικό στούντιο και εργαστήριο κουζίνας. Ο Σπέρχος είναι ο επίσημος πρεσβευτής τής ελληνικής γαστρονομίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συνιδιοκτήτης τού «Ena», στο Ντουμπάι.
Vadym Kunitskyy (26 Αυγούστου, MarBella Nido)
Ο Vadym Kunitskyy θα δώσει μια ασιατική πινελιά στο ελληνικό του μενού, στο πλαίσιο αυτής της σειράς. Έχοντας μετακομίσει στην Αθήνα το 1998, όταν η μητέρα του μετανάστευσε στην Ελλάδα από την Ουκρανία, είναι σήμερα head σεφ στο Alati (ένα από τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια στη Σιγκαπούρη). Συνεργάζεται στενά με τον Αθηναγόρα Κωστάκο, τον άνθρωπο πίσω από τα μενού τού Bacchanalia και του Meraki, ενώ έχει, επίσης, εργαστεί σε εστιατόρια όπως το Alchemist στην Κοπεγχάγη και στο βραβευμένο με αστέρι Michelin «Martin Berasategui», κοντά στο Σαν Σεμπαστιάν τής Ισπανίας.
Χρήστος Μπισιώτης (1η Σεπτεμβρίου, MarBella Nido)
Ο Χρήστος Μπισιώτης, με έδρα το Μαϊάμι, θα φέρει έναν συνδυασμό μεσογειακών γεύσεων στο MarBella Nido αυτό το καλοκαίρι. Συνδυάζοντας την ελληνική, την ιταλική και την ισραηλινή κουζίνα, ο Μπισιώτης είναι ένας πολυτάλαντος σεφ με μεγάλες δεξιότητες και γνώσεις στη φαρέτρα του. Θα επιδείξει το εύρος των ταλέντων του κατά τη διάρκεια της παρουσίας του, εδραιώνοντας τη θέση του ως κορυφαίου έλληνας σεφ στο εξωτερικό. Ο Μπισιώτης έλαβε σημαντικές διακρίσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας του (μεταξύ των οποίων η υποψηφιότητα για αστέρι Michelin στο εστιατόριο «The Greek»), ενώ υπήρξε ο πρώτος και νεότερος έλληνας σεφ που μαγείρεψε στον Λευκό Οίκο, μετά από πρόσκληση του executive chef του. Το περασμένο καλοκαίρι ξεκίνησε τη δική του εταιρεία φιλοξενίας με την ονομασία «The CB Concepts», που επικεντρώνεται σε τρεις κουζίνες, οι οποίες περιλαμβάνουν το «Terpsi» (ελληνικό), το «LORA» (ιταλικό) και το «Lox’n’Love» (ισραηλινό).
Alex Xinis (7 Σεπτεμβρίου, MarBella Nido – 9 Σεπτεμβρίου, MarBella Elix)
Ο Alex Xinis έρχεται να προσθέσει μια αυστραλιανή πινελιά σε ένα παραδοσιακό ελληνικό μενού, διατηρώντας παράλληλα τις μοναδικές του γεύσεις και το στιλ μαγειρικής. Περηφανεύεται που μαγειρεύει αυθεντικό ελληνικό φαγητό και αγκαλιάζει τις παραδόσεις τής κληρονομιάς του μέσω του φαγητού του, συνδυάζοντας αυστραλιανά μπαχαρικά με παραδοσιακά ελληνικά πιάτα γι’ αυτό το μενού. Αν και γεννήθηκε στο Μπρίσμπέιν, ο Xinis μεγάλωσε με την ελληνική γαστρονομική παράδοση, καθώς ο παππούς του κατάγεται από το Ιόνιο και, συγκεκριμένα, από την Ιθάκη.
Ο Xinis επιβλέπει επί του παρόντος την κουζίνα στο «Fable», στη Μελβούρνη, όπου ενσωματώνει το προφίλ τής υψηλής γαστρονομίας του σε ένα σύγχρονο μενού, εμπνευσμένο από την ελληνική κουζίνα. Είναι υπερήφανος που μαγειρεύει αυθεντικό ελληνικό φαγητό και αγκαλιάζει τις παραδόσεις τής κληρονομιάς του μέσα από τα πιάτα του.
Ο Όμιλος MarBella Collection
Η MarBella Collection αποτελεί έναν οικογενειακό όμιλο ξενοδοχείων που στόχο έχει να φέρει τον επισκέπτη, μέσα από τις διακοπές του, κοντά στις ομορφιές τού Ιονίου πελάγους. Κάθε ξενοδοχείο της έχει επιμεληθεί προσεκτικά, ώστε να ανταποκρίνεται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των επισκεπτών σε διαφορετικά στάδια της ζωής τους: από το πρώτο ξενοδοχείο τού ομίλου, το εμβληματικό MarBella Corfu (το οποίο επαναπροσδιόρισε τις πολυτελείς διακοπές στην Κέρκυρα, όταν άνοιξε πριν από 50 χρόνια, και σήμερα αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για οικογένειες), μέχρι το adults-only MarBella Nido (που άνοιξε το 2018 και προσφέρει ένα γαλήνιο καταφύγιο για ζευγάρια ή ομάδες φίλων που επιθυμούν να εξερευνήσουν την Κέρκυρα).
Το νεότερο ξενοδοχείο στη συλλογή είναι το MarBella Elix, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του στις ακτές τού Ιονίου, στη δυτική πλευρά τής ηπειρωτικής Ελλάδας, το 2021 και αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν δυναμικές, υπαίθριες περιπέτειες και περιηγήσεις, συνδυασμένες με πολυτελείς διακοπές.
Και τα τρία ξενοδοχεία (τα οποία έχουν βραβευτεί από το Condé Nast Traveller Reader’s Choice Awards 2022 ανάμεσα στα 10 καλύτερα ελληνικά ξενοδοχεία) προσφέρουν στους επισκέπτες τους μια μεγάλη ποικιλία από εξατομικευμένες δραστηριότητες και αποκλειστικές υπηρεσίες, που τους επιτρέπουν να εξερευνήσουν τις τοπικές περιοχές και τον πολιτισμό, ενώ αποτελούν πολυτελείς οικογενειακούς προορισμούς στην Κέρκυρα και τη Θεσπρωτία.