Τρία μαγαζιά στην οδό Βενιζέλου γίνονται το γαστρονομικό talk-of-the-town της πόλης. Όχι άδικα, όπως διαπιστώσαμε δοκιμάζοντάς τα.
Λένε πως τον τόπο σου τον κουβαλάς μέσα σου, όπου κι αν βρεθείς. Αυτό το ρητό το επιβεβαιώνει απόλυτα η περίπτωση του Κωνσταντίνου Γραβάνη, ο οποίος έχει «μεταφέρει» στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται, όχι απλώς την παράδοση του τόπου, της Ελασσόνας(μιας πανέμορφης κωμόπολης αμφιθεατρικά χτισμένης στους πρόποδες του Ολύμπου), αλλά και όσα του έμαθαν οι γονείς του, ο κυρ-Γιώργης και η κυρά-Σοφία. Δύο άνθρωποι που τον μεγάλωσαν διδάσκοντάς του τον απόλυτο σεβασμό στην παράδοση και την πρώτη ύλη. Τα στοιχεία, δηλαδή, με τα οποία σήμερα ο Κωνσταντίνος μας εκπλήσσει γαστριμαργικά – ξανά και ξανά.
Η αρχή έγινε το 2021, όταν άνοιξαν τις πόρτες τους οι Πίτες της Κυρά-Σόφης – ένας χώρος που αποτίει φόρο τιμής στις παραδοσιακές ελληνικές πίτες, φτιαγμένες με χειροποίητο φύλλοκαι με τα αγνότερα υλικά, ακριβώς όπως είχε διδάξει τον Κωνσταντίνο η μητέρα του. Η συνταγή είναι σίγουρη και δοκιμασμένη – δεν είναι τυχαίες οι ουρές καθημερινά έξω από το μαγαζί στα «ορεινά» της οδού Βενιζέλου, όπου Θεσσαλονικείς και επισκέπτες στην πόλη κάνουν ουρές για να δοκιμάσουν χειροποίητη (το φύλλο ανοίγεται μπρος στα μάτια σας), μαμαδίστικη τυρόπιτα, αλλά και κοτόπιτα, σπανακοτυρόπιτα, νηστήσιμες και vegan επιλογές.
Το δεύτερο «επεισόδιο» ενός μαγειρικού success story γράφτηκε το 2023, όταν άνοιξε, μερικές δεκάδες μέτρα μακρύτερα (και πάλι επί της Βενιζέλου), το Παραδοσιακό Σουβλατζίδικο του Κυρ-Γιώργη. Ένας «ναός» αφιερωμένος στο γνήσιο, το αυθεντικό σουβλάκι, σε κάθε πιθανή εκδοχή του (πρόβειο, από αρνί, από μοσχάρι, από χοιρινό ή από κοτόπουλο, δίπλα σε τρυφερά, ζουμερά παϊδάκια και σε χειροποίητα λουκάνικα από την Ελασσόνα).
Το ένα βήμα φέρνει τ’ άλλο – ή, αν προτιμάτε, τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Κάπως έτσι, το 2024 έφερε τα επόμενα δύο βήματα του Κωνσταντίνου.
Την Παραδοσιακή Κρεαταγορά του Κυρ-Γιώργη, ακριβώς δίπλα στο σουβλατζίδικο, όπου θα βρείτε εκλεκτά ελληνικά κρέατα (τα ίδια που ψήνονται στο σουβλατζίδικο, πάντοτε από ντόπιους παραγωγούς, τους οποίους οι άνθρωποι του Κυρ-Γιώργη γνωρίζουν προσωπικά), για να τα πάρετε και να τα ετοιμάσετε στο σπίτι σας.
Αλλά και, πολύ πρόσφατα, το Μπιφτεκάδικο του Κυρ-Γιώργη, στην οδό Ζεύξιδος, με μπέργκερς, σάντουιτς και hot-dogs «α λα Γκρέκα» (και μόνον οι ονομασίες τους προϊδεάζουν για το τι θα απολαύσουμε: «Κρανιά», «Βερδικούσια», «Σαραντάπορο», «Δεσκάτη», «Μεγάλο Ελευθεροχώρι» και πάει λέγοντας – δεν σας λέμε περισσότερα, επιβάλλεται μία δοκιμή).
Το 2021 ο Κωνσταντίνος Γραβάνης ξεκίνησε με μια καλή ιδέα και υλικά το μεράκι και την (πολλή) προσωπική εργασία. Τρία χρόνια αργότερα, η ιδέα του ρίζωσε και μεγαλώνει. Κι όλοι όσοι αγαπάμε το καλό φαγητό χαιρόμαστε πολύ γι’ αυτό.