ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ (πλην Κυριακής), η κουζίνα ξεφουρνίζει νοστιμιές δύο φορές μέσα στην ημέρα, κάτι που σημαίνει ότι το φαγητό είναι πάντοτε φρεσκομαγειρεμένο και ζεστό, γι’ αυτό και τόσο δημοφιλές (δύσκολα θα περισσέψει κάτι μετά τις μεσημεριανές ώρες…). Ο κ. Συμεωνίδης υποδέχτηκε το Citymag στο καινούργιο «Leone», στην οδό Κωνσταντινουπόλεως. Μας μίλησε για τη φιλοσοφία του, αλλά και για τη γαστρονομία που μπορεί να προσφέρει ένας φούρνος.
Τι γυρεύει ένας σεφ σε ένα αρτοποιείο; Όταν δέχτηκα την πρόσκληση-πρόκληση να στήσουμε μια κουζίνα μέσα σε ένα δημοφιλές αρτοποιείο, όπως το «Leone», από τον ιδιοκτήτη, κ. Θεόδωρο Παπαδόπουλο, οραματίστηκα ένα μενού με πολλές, διαφορετικές προτάσεις σε κρέας, ψάρι, λαδερά και ζυμαρικά –σχεδόν όλα τα αγαπημένα φαγητά τής ελληνικής κουζίνας–, με μοντέρνες και συνθέτες τεχνικές, με σκοπό να ανεβάσουμε τον γαστρονομικό πήχη και να πάμε ένα βήμα παραπέρα.

Δηλαδή, κάτι εντελώς διαφορετικό; Όχι, προς Θεού! Προσπαθούμε να είμαστε κοντά στην παράδοση. Απλώς, οι νέες τεχνικές μάς βοηθούν να παρουσιάσουμε κάτι διαφορετικό και πολύ νόστιμο. Πιστεύω ακράδαντα ότι η γεύση είναι μνήμη. Είναι παρελθόν, είναι οι γευστικές αναμνήσεις από το οικογενειακό περιβάλλον. Αυτό προσπαθούμε όχι να το πειράξουμε, αλλά να το αναδείξουμε.
Πώς θα περιγράφατε την κουζίνα τού «Leone»; Έχουμε φτιάξει μια κουζίνα που δίνει έμφαση στο ελληνικό comfort food και στο value-for-money. Θέλουμε ο πελάτης μας, που μας ξέρει και μας εμπιστεύεται για το ψωμί μας, να τρώει και να νιώθει όμορφα με τη σωστή τιμή και ποσότητα.
Πώς μπορεί να ισχύσει αυτό; Χρειάζεται συνέπεια και υπομονή. Ψάχνουμε συνέχεια τις πρώτες ύλες και συνεργαζόμαστε στενά με παραγωγούς. Υπάρχουν καταπληκτικές συνταγές με λίγα και εξαιρετικά προϊόντα – σ’ αυτά βασιζόμαστε για να μπορέσει να ισχύσει η value-for-money συνθήκη χωρίς οποιαδήποτε έκπτωση στην ποιότητα του φαγητού που προσφέρει το «Leone».
Και η συνέχεια; Μας αρέσει να πειραματιζόμαστε συνέχεια – ακόμη και το πιο απλό φαγητό ψάχνουμε τρόπο να το φτιάξουμε αλλιώς, να μην είναι αδιάφορο ή συνηθισμένο. Να έχει εποχικές πρώτες ύλες και να εκπλήσσει γευστικά. Θα τολμήσουμε και περισσότερο εναλλακτικά πράγματα στα μαγειρευτά, ενώ θα αναπτύξουμε και άλλες χορτοφαγικές και βίγκαν επιλογές.
Ανταποκρίνεται ο κόσμος; Ο κόσμος όχι μόνον ανταποκρίνεται, αλλά μας δίνει και συμβουλές και ιδέες, ωθώντας μας να συνεχίσουμε. Ήταν αναπάντεχη η επιτυχία που είχαν τα ειδικά μενού που βγάλαμε την Καθαρά Δευτέρα και την 25η Μαρτίου, όπως επίσης και οι καθημερινές προκρατήσεις για το μενού τής επομένης ημέρας. Ο κόσμος ξέρει. Ο κόσμος ψάχνει. Και είναι δίκαιος, στηρίζοντάς σε όταν το φαγητό σου είναι καλής ποιότητας και πολύ καλά εκτελεσμένο. Τους ευχαριστώ γι’ αυτό.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας πιάτο στο «Leone»; Μου είναι αδύνατον να διαλέξω μόνον ένα πιάτο. Έτσι κι αλλιώς, στην κουζίνα μας αλλάζουμε κάθε μέρα όλο το μενού, οπότε θα μου επιτρέψετε να σας πω τις επιλογές μου από κάθε μέρα. Με δυσκολία διαλέγω το χοιρινό, σιγοψημένο κότσι, την πέρκα σαγανάκι με φέτα, τον μουσακά λαχανικών, το λεμονάτο μοσχαράκι με αγκινάρες, τη γεμιστή μπαλοτίνα κοτόπουλου με φέτα και μπέικον, τους λαχανοντολμάδες και, τέλος, τα αγαπημένα λαδερά φασολάκια μας με πατάτες και φρέσκια ντομάτα.