O σεφ Βασίλης Σπόρος είναι γνωστός για την αγάπη, αλλά και τη δημιουργικότητα που τον χαρακτηρίζει γύρω από το πιο διάσημο σάντουιτς του κόσμου: το μπέργκερ. Τα τελευταία χρόνια, οι πολυεθνικοί συνδυασμοί του στο εστιατόριο «Mama Roux», αλλά και οι μίξεις στο αυθεντικό μπάρμπεκιου στο εστιατόριο «Po’Boys» έχουν αποτελέσει σημείο αναφοράς μας. Στο πλαίσιο ενός πεντάωρο masterclass θα μας αποκαλύψει όλα τα μυστικά από τα χρόνια εμπειρίας του μέσα από 15 συνταγές, ενώ θα μοιραστεί μαζί μας και το τι κάνει τόσο επιτυχημένα τα πιο διάσημα και πετυχημένα burgers σε εστιατόρια ανά τον κόσμο.
Στο σεμινάριο θα δούμε τρεις διαφορετικές ζύμες για ψωμιά (μπριός, κλασικό μπέργκερ μπαν, μπάο μπέργκερ μπαν) συν ένα εναλλακτικό μπαν από sticky rice, θα αλέσουμε, θα προετοιμάσουμε και θα συγκρίνουμε διαφορετικές κοπές βοδινού για διαφορετικά ψησίματα, θα μάθουμε πώς θα πετύχουμε το πιο εναλλακτικό μπέργκερ τής δεκαετίας (το Ramen Burger, με μπαν από ramen noodles), θα σιγοκαπνίσουμε χοιρινές σπάλες, για να δημιουργήσουμε το απόλυτο pulled pork burger, και θα μάθουμε τη συνταγή για το πιο τραγανό τηγανητό κοτόπουλο από τον αμερικανικό Νότο. Επίσης, θα δούμε ένα διαφορετικό vegan burger με υφή και όψη κανονικού, θα μάθουμε πώς γίνονται σωστά τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τρεις διαφορετικές βασικές σάλτσες, θα δοκιμάσουμε διαφορετικές τεχνικές για την καλύτερη φρεσκοτηγανητή πατάτα, ενώ θα μάθουμε και τη συνταγή (και την τεχνική) για την πιο γνωστή γαρνιτούρα για μπέργκερ: την coleslaw.
Ποια μπέργκερ θα ετοιμάσουμε
Classic American Ηamburger/Cheeseburger: Ο «βασιλιάς» των μπέργκερ, με απλά υλικά.
Ramen Burger με μπαν από ramen noodles, αβγό και μια ιδιαίτερη, γλυκόξινη σάλτσα από μαύρα φασόλια.
Crispy Peking Duck Burger: η πάπια Πεκίνου σε αφράτο ψωμάκι μπέργκερ ατμού μπάο, με χόισιν σος και τραγανές πίκλες.
Pulled Pork Burger: σιγοκαπνίζουμε χοιρινή σπάλα σε ξύλα και κάρβουνα και ετοιμάζουμε το πιο διάσημο εναλλακτικό μπέργκερ.
Brisket Burger: ο «βασιλιάς» τού BBQ παρουσιάζεται σε μπέργκερ με μια ιδιαίτερη μπάρμπεκιου σος, κλέβοντας τις εντυπώσεις από οποιοδήποτε μπέργκερ με βοδινό κιμά.
Black Label Burger: τo μπέργκερ που ανέδειξε ξανά γαστρονομικά αυτήν την κατηγορία, από πέντε διαφορετικές κοπές βοδινού και μόνο με καραμελωμένα κρεμμύδια να το συνοδεύουν.
Τhe Tipsy Texan: ο «Tεξανός που παραπατάει» πρωταγωνιστεί σε όλα τα μενού των νοτιοαμερικανικών bbq joints, συνδυάζοντας brisket, pulled pork και σιγοκαπνιστό λουκάνικο.
Buttermilk Fried Chicken Burger: με πανάρισμα 11 μπαχαρικών, ξινόγαλο και αβγό, είναι το πιο τραγανό τηγανητό κοτόπουλο.
Vegan Burger: συνδυάζοντας πρωτεΐνη σόγιας, δημιουργούμε ένα μοναδικό μπέργκερ που σε υφή και όψη μοιάζει με το κανονικό, αλλά δεν έχει ίχνος ζωικού προϊόντος.
Grilled Cheeseburger Wrap: ένα τελείως διαφορετικό μπέργκερ, που ενώνει δύο διαφορετικές κουλτούρες. Ένα κλασικό grilled cheeseburger τυλιγμένο σε τορτίγια από αλεύρι.
Sticky Rice Salmon Burger: πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε με sticky rice ένα διαφορετικό μπαν και να το συνδυάσουμε με ένα αφράτο patty από σολομό.
Juicy Lucy: συνώνυμο με το γεμιστό μπέργκερ με τυρί, έχει καταστεί από το 1954 ένα κλασικό μπέργκερ, που φιγουράρει σε πολλά σπουδαία μενού.
Takoyaki Burger: μοναδικός συνδυασμός από ζύμη με κομμάτια χταποδιού, αφράτο μπάο μπέργκερ μπαν, κατσουομπούσι και τακογιάκι σος.
The Luther (Donut) Burger: τι γίνεται, όταν ένα ντόνατ παίρνει τη θέση ενός κλασικού μπέργκερ μπαν; Δημιουργείται το Luther Burger που, αν και μετράει μόλις 10 χρόνια «ζωής», έχει καταφέρει ήδη να γίνει κλασικό.