Την 1η Αγορά Βοτάνων και Μπαχαρικών διοργανώνουν ο δήμος Θεσσαλονίκης και το τμήμα Τουρισμού την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, στο φουαγιέ του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, από τις 10:00 ώς τις 18:00. Εκεί θα ανακαλύψουμε τα μυστικά των βοτάνων και τη διατροφική τους αξία, θα μάθουμε για τη σωστή συλλογή και τη χρήση τους για τη δημιουργία νόστιμων πιάτων, καθώς και για τη συμβολή τους στη δημιουργία γαστρονομικού προϊόντος.
Στην 1η Αγορά Βοτάνων και Μπαχαρικών 2024, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία:
να ενημερωθούν για τα φαρμακευτικά βότανα της ελληνικής φύσης και να μάθουν παραδοσιακές συνταγές με ελληνικά βότανα και μπαχαρικά,
να γευτούν κουλουρίνι με βότανα και χαρακτηριστικές τοπικές σος με μπαχαρικά και βότανα από τον σεφ Γιάννη Κατσαντώνη,
να δοκιμάσουν και να δουν τη σωστή παρασκευή ροφημάτων και αφεψημάτων.
Οι παράλληλες εκδηλώσεις
«Βότανα και θεραπευτικές ιδιότητες» από τον Θωμά Σαββίδη, καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας – Τομέας Βοτανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
«Τα βότανα στον γαστρονομικό τουρισμό – Βότανα και διατροφή» από τη δρα. Χαρίτα Βλάχου, καθηγήτρια Αγροδιατροφής στο ΑΠΘ.
«Βότανα στην Ελλάδα και η νέα τάση χρήσης ασιατικών βοτάνων» από τον Νίκο Θυμάκη, κηποτέχνη/γεωπόνος, ΜSc υπεύθυνος Αγροτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης και συνεργάτη του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων.
«Βότανα στην κουζίνα» από τον σεφ Γιάννη Κατσαντώνη, μέλος της ΘΕΥ Γαστρονομικής Λέσχης Θεσσαλονίκης.
«Βότανα στην καλλιέργεια – Τεχνικές καλλιέργειας, συλλογής και αποθήκευσης βοτάνων»από τον Γιώργο Αγκαθίδη, εκπαιδευτικό, φυσικό, βιοκαλλιεργητή αρωματικών φαρμακευτικών φυτών.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η Βάλια Βλάτσιου, παρουσιάστρια της εκπομπής «Βότανα, καρποί της Γης» στην ΕΡΤ3.
Στο φουαγιέ του δημαρχείου θα στηθεί ολοήμερη αγορά βοτάνων, μπαχαρικών και τοπικών προϊόντων με βάση τα καρυκεύματα από μικρούς παραγωγούς και βιοκαλλιεργητές της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης.