Απέναντι από το πέτρινο δημοτικό σχολείο τής Αφύτου, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, η παλιά αποθήκη σίτου, που παρέμενε αναξιοποίητη από το 1989, μετατράπηκε φέτος σε έναν σύγχρονο φούρνο από την εταιρεία Λεμονής. Το κτίριο, χτισμένο στις αρχές τού 1950 από παραδοσιακή, ντόπια πέτρα, ανήκει στην οικογένεια Κατσάνη και για περίπου σαράντα χρόνια χρησίμευε για τη συγκομιδή, την αποθήκευση και την εμπορία δημητριακών (όπως κριθάρι, σιτάρι σκληρό και μαλακό, αλλά και βρώμη). Ουσιαστικά, ήταν το κέντρο που στήριζε τους αγρότες, προμήθευε με δημητριακά το χωριό και την ευρύτερη περιο- χή και βοηθούσε τις εξαγωγές, κυρίως προς την Ιταλία. Μάλιστα, πριν από την τοποθέτηση της γεφυροπλάστιγγας μπροστά από την αποθήκη, ο ιδιοκτήτης, Μιχάλης Κατσάνης, φόρτωνε τα τσουβάλια με τα δημητριακά στο λιμάνι τής Αφύτου και, με μικρά καραβάκια, τα διοχέτευε στα νησιά.
Σεβασμός στην παράδοση
Όταν η αποθήκη μεταφέρθηκε σε διαφορετική εγκατάσταση λόγω αύξησης του όγκου εργασιών, το κτίριο δεν στέγασε κάποια άλλη επιχείρηση. Η εταιρεία Λεμονής, σεβόμενη την παράδοση και την ιστορία τού τόπου, αποφάσισε να δώσει ζωή στην παλιά αποθήκη, εγκαινιάζοντας εκεί το ένατο κατάστημά της.
H αναστήλωση του κτιρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν έγκρισης της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας, έχει διατηρήσει όλα τα αρχικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως την ανακατασκευή τής ξύλινης σκεπής με παρόμοια υλικά και την απαραίτητη ενίσχυση των τοίχων με μπετό. Επίσης, στο σημείο όπου τη δεκαετία τού 1970 είχε στηθεί η πλάστιγγα για τη μέτρηση των φορτηγών, σήμερα υπάρχουν άνετα τραπεζοκαθίσματα με σκιά για τους επισκέπτες.
Προσβάσιμος απ’ όλους
Ο φούρνος αναγέννησε την είσοδο του χωριού, δημιουργώντας μια καινούργια, ζωντανή γειτονιά, αφού πλέον αποτελεί σημείο συνάντησης για τους ντόπιους και τους τουρίστες: απολαμβάνουν τον καφέ τους μαζί με κάποια χειροποίητη σφολιάτα, ψωνίζουν γλυκά και αρτοσκευάσματα για το σπίτι, επιλέγουν ζυμωτό ψωμί για το μεσημεριανό τους και τιμούν το καλοκαίρι, τρώγοντας φρέσκο παγωτό. Το πιο σημαντικό; Το κατάστημα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι προσβάσιμο και από άτομα με κινητικές δυσκολίες.