fbpx

Citymagthess.gr

Ο ντάκος, πυρήνας τής κρητικής διατροφής, επανεφευρίσκεται

Μοιραστείτε το

Διανύοντας φέτος την 5η χρονιά τους, τα Culinary Journeys στο Daios Cove είναι ένας θεσμός που ξεδιπλώνει μέσα από τις θεματικές του ενότητες ένα μωσαϊκό γεύσεων και πολιτιστικών «ενώσεων», προάγοντας τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε έναν από τους σημαντικότερους τομείς τού ανθρώπινου πολιτισμού: τη γαστρονομία.

Φέτος, για πρώτη φορά, ένας από τους εξοχότερους πρεσβευτές τής κρητικής παράδοσης, που εμπνέεται από την εντοπιότητα, την εποχικότητα και την ποιότητα των ελληνικών υλικών, ο βραβευμένος σεφ Μανώλης Παπουτσάκης, μας συστήνει ξανά τη γαστρονομική εμπειρία τής Κρήτης και τη συναρπαστική κληρονομιά της. Σε συνεργασία με τη Lidl Ελλάς και τον «Γαστρονόμο», μάς ταξιδεύουν σε μια γαστρονομική δίνη γεύσης μέσα από ένα απλό πιάτο: τον ντάκο, βασικό συστατικό τής κρητικής διατροφής σε μια λαχταριστή, σύγχρονη ερμηνεία.

Η Lidl Ελλάς υποστηρίζει τη συγκεκριμένη διοργάνωση ως χορηγός, προσφέροντας προσεκτικά διαλεγμένα, ολόφρεσκα και ποιοτικά υλικά από την ελληνική γη, από επιλεγμένες συνεργασίες με έλληνες προμηθευτές και με συνεχείς ελέγχους ποιότητας.

Όπως σημειώνει σχετικά ο Άγγελος Ρέντουλας, αρχισυντάκτης τού «Γαστρονόμου» και των γαστρονομικών εκδόσεων της «Καθημερινής», «Η ελληνική κουζίνα έχει ορισμένα φαγητά-σύμβολα, φαγητά που κουβαλούν τη φιλοσοφία της, που αποκαλύπτουν το γονιδίωμά της. Ένα τέτοιο είναι ο ντάκος. Ένα λιτό, αλλά εμβληματικό έδεσμα της κρητικής κουζίνας, ένα καθρέφτισμα της ηθικής τής παραδοσιακής ελληνικής μαγειρικής. Σύμβολο μιας βιώσιμης γαστρονομίας που λαμβάνει υπόψη της τους διαθέσιμους πόρους και τους διαχειρίζεται ορθολογικά. Συνταγή που έφτασε σ’ εμάς από τα βάθη των αιώνων, προϊόν μακρόχρονων διεργασιών σε ορισμένα τοπικά συμφραζόμενα: το ψωμί έπρεπε να συντηρηθεί και έτσι γεννήθηκε το παξιμάδι, το οποίο οι Κρητικοί συνδύασαν με το βρισκούμενο, συντονισμένοι με την εποχή και τον τόπο, σε μια καθημερινή άσκηση βιωσιμότητας. Τι είχαν στην Κρήτη; Ελαιόλαδο φυσικά, τόσο πολύ που ακούσαμε κάποιον κάποτε να λέει πως έπλεναν τα χέρια τους με αυτό. Ελιές, άφθονες καλές ελιές. Τυρί θαυμαστό. Ντομάτα που κοκκινίζει και γλυκαίνει στον δυνατό κρητικό ήλιο. Και εγένετο ντάκος. Η συνταγή αποκρυσταλλώθηκε, όμως συναντάμε πλείστες όσες παραλλαγές, παραδοσιακές και άλλες, ανάλογα με τη διάθεση και τα διαθέσιμα του μάγειρα, επαγγελματία και οικιακού. Προσφάι, μεσημεριανό, βραδινό, στο χωράφι, στο σπίτι, στο γραφείο, στις διακοπές, ο ντάκος είναι ένα εύκολο και απλό καλοκαιρινό γεύμα με υλικά που όλοι έχουμε. Και μια διαρκής υπενθύμιση πως οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ, ἀλλ᾿ἐν τῷ εὖ τὸ πολύ. Τον ντάκο αποφασίσαμε να γιορτάσουμε αυτό το μεσημέρι καλοκαιριού στην Κρήτη. Τη χάρη τής απλότητας, την καθαρή νοστιμιά των ελληνικών τροφίμων».

Το Daios Cove φιλοξενεί επτά αυτόνομα εστιατόρια και μπαρ, όλα με το δικό τους, μοναδικό στιλ και χαρακτήρα και με βραβευμένους σεφ. Τα τοπικά, εποχιακά υλικά συνδυάζονται, για να αναδείξουν το καλύτερο σε κάθε στοιχείο, χωρίς να χάνουν την αυτονομία τους. Ο κρητικός τρόπος ζωής δίνει το «παρών» σε όλα τα εστιατόρια: σχολαστικός, απλός, λιτός. Αυτό αντικατοπτρίζεται στα πιάτα, όπου η φρεσκάδα, η αυθεντικότητα και οι εξαιρετικές γεύσεις έρχονται στο προσκήνιο. Αυτή η προσήλωση στην ποιότητα, τα φρέσκα, τοπικά και εποχιακά υλικά, σε συνδυασμό με τη φαντασία των δημιουργικών σεφ παρουσιάζουν ένα ανεπανάληπτο γαστρονομικό ταξίδι.

Το who is who τού σεφ Μανώλη Παπουτσάκη

Ο Μανώλης Παπουτσάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κίσσαμο Χανίων – εκεί έλαβε τη βασική σχολική του εκπαίδευση. Πέτυχε στο πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου και πήρε το πτυχίο του από τη Φιλοσοφική Σχολή. Στον στρατό έλαβε τη βασική του εκπαίδευση ως μάγειρας και έκτοτε αποφάσισε ότι η μαγειρική θα γινόταν το επάγγελμά του και η φιλοσοφία το χόμπι του.

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε για τη διδακτορική διατριβή του στον Πλάτωνα, ταυτόχρονα όμως συνέχιζε να χτίζει τη μαγειρική του καριέρα. Ανδρώθηκε μαγειρικά μέσα στην κουζίνα τού κρητικού εστιατορίου «Μυρσίνη» και, αφού πέρασε από τις κουζίνες άλλων εστιατορίων, αποφάσισε να ανοίξει το 2017 το δικό του κρητικό εστιατόριο, το «Χαρούπι», του οποίου είναι ο σεφ.

Το εστιατόριο έχει ήδη διακριθεί και βραβευτεί πολλές φορές (Αθηνόραμα, Χρυσοί Σκούφοι, FNL), ενώ έχει δώσει μια νέα δυναμική ανανέωσης στην παραδοσιακή κρητική κουζίνα. Ταυτόχρονα, ο σεφ είναι συνιδιοκτήτης τού σύγχρονου μεζεδοπωλείου «Δέκα Τραπέζια», επίσης στη Θεσσαλονίκη.

Είναι τακτικό μέλος τής Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, διδάσκει μαγειρική στο ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης και έχει λάβει μέρος, ως κριτής, σε αρκετούς πανελλήνιους διαγωνισμούς μαγειρικής, καθώς και στον τηλεοπτικό διαγωνισμό Master Chef Junior. Αρθρογραφεί για θέματα γαστρονομίας στο Olive magazine καθώς και στην εφημερίδα «Μακεδονία» τής Θεσσαλονίκης. Ταξιδεύει πολύ και λατρεύει το καλό φαγητό και το κρασί. Πρόσφατη συνεργασία του είναι το πολυσυζητημένο «Pharaoh», στην Αθήνα, όπου είναι ο σεφ τής κουζίνας.

To Daios Cove

Το resort, έκτασης 205 στρεμμάτων, περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία από ευρύχωρα δωμάτια, σουίτες και βίλες σε αρμονία με το περιβάλλον, με κάθε κατάλυμα να διαθέτει απεριόριστη θέα στα καταγάλανα νερά τού όρμου και του Αιγαίου. Κάθε χώρος διαμονής διαθέτει μαρμάρινο μπάνιο, king-size κρεβάτια, μπαλκόνια και κήπους, ενώ πολλά διαθέτουν και ιδιωτική πισίνα, ενισχύοντας την απόλαυση των διακοπών.

Στην «καρδιά» τού ξενοδοχειακού συγκροτήματος, επτά ξεχωριστά εστιατόρια και μπαρ σερβίρουν πιάτα από διάφορες γαστρονομικές παραδόσεις, φτιαγμένα με τα καλύτερα τοπικά και εποχιακά προϊόντα. Τα δύο καινούργια εστιατόρια, «Taverna» και «RHO», προσφέρουν εκλεπτυσμένη λιτότητα με απαράμιλλο ντιζάιν και θέα στον μαγευτικό κόλπο τού Daios Cove. Οι εμπνευσμένες δημιουργίες στην «Taverna» εξυμνούν τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα, ενώ στο «RHO» γευόμαστε την ωμή, ακατέργαστη πρώτη ύλη, με ιδιαίτερες τεχνικές μαγειρικής. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν τον νέο χώρο ευεξίας και καινοτομίας «KĒPOS by Goco», kids club, κέντρο θαλάσσιων σπορ, θερμαινόμενη infinity pool και ιδιωτική παραλία με άμμο που προσφέρει διάφορες δραστηριότητες.

Κεντρική θέση στη φιλοσοφία φιλοξενίας τού Daios Cove έχουν η προσοχή στη λεπτομέρεια και η άψογη αισθητική. Από το μοναδικό εστιατόριο, pool και lounge bar «Ocean», που σερβίρει γεύσεις με την υπογραφή της ομάδας Ducasse Conseil, ώς τον μινιμαλιστικό, σύγχρονο χώρο του Culinary School και τα έργα τέχνης της Saatchi Art, κάθε σημείο και κάθε χώρος έχει δημιουργηθεί για να συνεισφέρει ουσιαστικά σε μια μοναδική εμπειρία διακοπών.

Με εξαιρετικό κλίμα και λιακάδα χειμώνα-καλοκαίρι, η Κρήτη διαθέτει εκπληκτικές παραλίες και μερικούς από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην υφήλιο, όπως το παλάτι τής Κνωσσού και τα άλλα εντυπωσιακά ευρήματα του μινωικού πολιτισμού, του παλαιότερου της Ευρώπης.

Info: Για περισσότερες πληροφορίες για το Daios Cove, μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο www.daioscove.com. Επίσης τη σελίδα του στο Instagram (@daios_cove) και στο Facebook(/daios.cove.resort).

Μοιραστείτε το

Κύλιση στην κορυφή

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες