Ολοένα
και περισσότερα εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα σπεύδουν να προσθέσουν έστω και ένα χορτοφαγικό κυρίως πιάτο στο μενού τους, ανταποκρινόμενα στην τάση αύξησης του αριθμού των χορτοφάγων (vegetarians), των αυστηρά χορτοφάγων (vegan) και των φίλων της ευέλικτης διατροφής (flexitarians), αλλά και στις επιταγές διεθνών οργανισμών, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για μείωση της κατανάλωσης του κρέατος. Αυτό επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Σουζάνα Ισαακίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Χορτοφάγων «HellasVeg», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι, βάσει έρευνας του 2022, που συγχρηματοδοτήθηκε από τον Σύλλογο Ελλήνων Χορτοφάγων (HellasVeg) και την αντίστοιχη ευρωπαϊκή ένωση (European Vegetarian Union-EVU), σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες και Ελληνίδες (49%) επιθυμεί να μειώσει την κατανάλωση κρέατος, ενώ οι καταναλωτές εμφανίζονται επίσης ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να δοκιμάσουν κρέας κυτταροκαλλιέργειας (σε ποσοστό 49%), αλλά και τρόφιμα που αξιοποιούν πρωτεΐνη από έντομα (ένας στους τέσσερις ή ποσοστό 26%).
«Τα περισσότερα
εστιατόρια στην Ελλάδα έχουν κάποια χορτοφαγικά ορεκτικά παραμεσογειακής και μεσογειακής διατροφής. Κυρίως πιάτα, όμως, δεν υπάρχουν αρκετά – και αυτό είναι βασική έλλειψη, καθώς το κυρίως πιάτο σερβίρεται σε άλλο μέγεθος μερίδας και έχει άλλη πληρότητα θρεπτικών συστατικών. Αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει, επειδή ο κόσμος αλλάζει. Οι χορτοφάγοι, οι vegans και οι flexitarians, που είναι πολύ δικτυωμένοι μεταξύ τους και θα προτείνουν σε άλλους ανθρώπους τα χορτοφαγικά εστιατόρια στα οποία έχουν απολαύσει το φαγητό τους, αυξάνονται και οι εστιάτορες έχουν αρχίσει να λαμβάνουν το μήνυμα. Επιπλέον, υπέρ της χορτοφαγίας λειτουργεί και η διεθνής τάση: οργανισμοί όπως ο ΠΟΥ και η ΕΕ βγάζουν συνέχεια συστάσεις για μείωση της κατανάλωσης κρέατος, για λόγους τόσο υγείας όσο και προστασίας του περιβάλλοντος εν μέσω κλιματικής αλλαγής. Η μαζική εκτροφή ζώων είναι μια πρακτική ζημιογόνος για το περιβάλλον, καθώς, μεταξύ άλλων, απαιτεί τεράστιες εκτάσεις με μονοκαλλιέργειες για την παραγωγή ζωοτροφών, ενώ είναι, επίσης, υπεύθυνη για υπέρογκη έκλυση αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, μεγάλο είναι το ποσοστό των ανθρώπων που στρέφονται στην ευέλικτη χορτοφαγία για ηθικούς λόγους, έναντι των ανθρώπων που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας, αλλά και της εκμετάλλευσης των ζώων» σημειώνει η πρόεδρος του Συλλόγου.
Πόσα είναι
τα εστιατόρια που εντάχθηκαν στον χάρτη της «HellasVeg» με τα σημεία εστίασης που έχουν στο μενού τους από μία ώς τρεις χορτοφαγικές συνταγές; Στη Θεσσαλονίκη είναι σήμερα 67, στην Καβάλα 8, στην Αλεξανδρούπολη 13, στη Λάρισα 17, στον Βόλο 18 και στα Ιωάννινα 22. Νοτιότερα, στην Αθήνα, στον χάρτη έχουν μπει 38 εστιατόρια, στην Πάτρα 36, στο Ηράκλειο 24 και στην Καλαμάτα 17, όπως εξηγεί η κυρία Ισαακίδου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Ελλήνων Χορτοφάγων HellasVeg διοργανώνει τον διαγωνισμό «Veg.contest Thessaloniki 2024 – Η Γαστρονομία της πόλης αλλάζει» για την ανάδειξη των καλύτερων χορτοφαγικών συνταγών (vegan και vegetarian) στη Θεσσαλονίκη. Τα εστιατόρια που επιθυμούν να συμμετέχουν θα δηλώσουν συμμετοχή με χορτοφαγικές ή αυστηρά χορτοφαγικές συνταγές, οι οποίες θα διαγωνιστούν υπό όρους γευσιγνωσίας και διατροφικής αξίας: «Στόχος του διαγωνισμού είναι πρωτίστως η ανάδειξη στο κοινό της πόλης, αλλά και στους επισκέπτες της χώρας μας των χορτοφαγικών συνταγών που υπάρχουν ήδη στο μενού πολλών εστιατορίων γενικής εστίασης, καθώς και η δημιουργία νέων, ευφάνταστων και ολοκληρωμένων διατροφικά συνταγών από τους σεφ, που θα σερβίρονται ως κυρίως πιάτα. Ακόμη ένας στόχος είναι η προβολή και επιβράβευση των συγκεκριμένων εστιατορίων για τη συμπερίληψη και τον εμπλουτισμό του μενού τους με χορτοφαγικά γεύματα» επισημαίνει η κυρία Ισαακίδου, προσθέτοντας πως μέσα από την καμπάνια προβολής που θα διενεργήσει ο σύλλογος πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας του διαγωνισμού θα δοθεί η δυνατότητα στα εστιατόρια που συμμετέχουν να θέσουν τις χορτοφαγικές δημιουργίες τους στην κρίση του κοινού.
Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει στα μέσα Μαρτίου, ενώ τα πιάτα που θα συμμετάσχουν θα «διαγωνίζονται» για δύο περίπου μήνες. Η λήξη του διαγωνισμού αναμένεται με την ανακοίνωση και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, στα μέσα του προσεχούς Ιουνίου. Το κοινό θα μπορεί να παραγγείλει και να δοκιμάσει τα διαγωνιζόμενα πιάτα από το μενού του εστιατορίου και να τα αξιολογήσει σε πραγματικό χρόνο ως προς τη γεύση, την οσμή, την εμφάνιση και το αίσθημα κορεσμού, ενώ, σε δεύτερο χρόνο, ειδικοί της κριτικής επιτροπής θα αξιολογήσουν τα διατροφικά χαρακτηριστικά των πιάτων. Η τελική κατάταξη θα προκύψει από τον συνυπολογισμό των δύο αξιολογήσεων.