Στην αρχή αγοράσαμε σωρηδόν τα αντισηπτικά και τα απολυμαντικά. Κατόπιν (και σχεδόν πριν ξεκινήσει το #menoumespiti) φορτώσαμε τα καροτσάκια τού σούπερ μάρκετ με χαρτιά υγείας, ζυμαρικά κάθε είδους, ρύζια και άλευρα, δημιουργώντας στοκ στα ντουλάπια τής κουζίνας για σχεδόν όλα τα είδη πρώτης ανάγκης. Η αναγκαστική παραμονή στο σπίτι έφερε και τις συμβουλές των διατροφολόγων για καλύτερο χτίσιμο του ανοσοποιητικού απέναντι στον κορονοϊό και γενικά στους ιούς, με αποτέλεσμα πολλά θρεπτικά τρόφιμα (εποχικά και μη) να εξαφανίζονται γρήγορα από πάγκους και ράφια, όπως τα πορτοκάλια, που ενδείκνυνται για την πρόσληψη βιταμίνης C, ή τα αβγά, που, ως θρεπτικό και εύκολο φαγητό, ανέβηκε στις επιλογές μας.
Συμβουλές επί συμβουλών από ειδικούς, σεφ και γιατρούς για το τι είναι καλό να τρώμε κλεισμένοι πολλές ημέρες στο σπίτι σε σνακ, γεύματα και δείπνα – και, μέσα στα παρεπόμενα του εγκλεισμού, εξαφανίστηκε η μαγιά ακόμη και από τους φούρνους(!), καθώς το διαδίκτυο κατακλύστηκε από βίντεο DIΥ («Φτιάξ’ το μόνος σου») και για το ψωμί. Εκεί όμως που πραγματικά ξαφνιάζουν τα ποσοστά κατανάλωσης των κλεισμένων στα σπίτια Ελλήνων είναι τα φθηνά και ταπεινά σπόρια (δηλαδή, ο κολοκυθόσπορος, ο ηλιόσπορος –τα λεγόμενα και «μπατιρόσπορα»– και οι σπόροι καλαμποκιού για σπιτικό πόπκορν, τα οποία, απ’ ό,τι φαίνεται, μασουλήθηκαν (στις προβολές ταινιών;) χωρίς μέτρο.
«Η αύξηση κατανάλωσης σε ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο και καλαμπόκι αυτήν την περίοδο του ‘μένουμε σπίτι’ ήταν εκρηκτική, σχεδόν στο 100% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων-Βιοτεχνών Ξηρών Καρπών Βορείου Ελλάδος (και γραμματέας τού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης/ΕΒΕΘ), Πάνος Μενεξόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Μενεξόπουλο, «οι περισσότεροι, κατά την αναγκαστική παραμονή τους στο σπίτι, κυρίως στα αστικά κέντρα, επέλεξαν τους φθηνούς ξηρούς καρπούς και όχι τους ‘ωμούς’ (άψητους), π.χ. φρέσκα καρύδια ή αμύγδαλα», που, σε συγκεκριμένη ποσότητα ανά ημέρα, κάνουν περισσότερο καλό στον οργανισμό, όπως υποστηρίζουν διατροφολόγοι και άλλοι ειδικοί.
Οι ξηροί καρποί (φιστίκια, αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, κολοκυθόσπορος) θεωρούνται μια καλή πηγή καλών λιπαρών, ινών και άλλων ωφέλιμων θρεπτικών ουσιών, με κάθε «ξηροκάρπι» να προσφέρει διαφορετικά διατροφικά οφέλη.
Οι αγαπημένοι των Ελλήνων
Οι συμπατριώτες μας καταναλώνουν ετησίως 8,5 κιλά ξηρούς καρπούς κατ’ άτομο. Μία από τις εξηγήσεις για την παρατηρούμενη κατανάλωση περισσότερων φθηνών ξηρών καρπών σχετίζεται και με το μέσο εισόδημα. Η μεγαλύτερη παραγωγή ηλιόσπορου και κολοκυθόσπορου στην Ελλάδα προέρχεται από τους τρεις νομούς τής Θράκης, από τους οποίους καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος τής ετήσιας ζήτησης στην εγχώρια αγορά ξηρών καρπών.
Πολλοί έμποροι ανέμεναν μεγαλύτερη κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων και ωμών ξηρών καρπών, που βρίσκονται ψηλά στη λίστα μιας ισορροπημένης διατροφής, η ζήτηση σε αυτά τα είδη, ωστόσο, κινήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στα συνήθη εποχικά πλαίσια, ενώ και η περίοδος της νηστείας (στην οποία κατά κανόνα παρατηρείται αύξηση κατανάλωσης των αποξηραμένων φρούτων και καρπών) δεν εμφανίζει διαφορετική εικόνα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Ωστόσο, από τα μέσα Μαρτίου παρατηρείται αύξηση της κατανάλωσης στα ροφήματα με ελληνικά φυτικά προϊόντα (κυρίως αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά). Σε αυτό πιθανόν να συντέλεσαν η επικρατούσα άποψη ότι τα ζεστά ροφήματα βοηθούν στην αντιμετώπιση των ιών, αλλά και οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.
«Υπάρχει μια αυξητική τάση προς τα ροφήματα που είναι και υγιεινά. Σε σύγκριση με πέρσι παρατηρούμε μια στροφή προς τα ζεστά ροφήματα με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, κυρίως στο τσάι τού βουνού και το χαμομήλι», αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Θανάσης Μπαγκατζούνης, εκπρόσωπος εταιρείας εμπορίας μπαχαρικών, αρωματικών φυτών, βοτάνων και ροφημάτων με έδρα τη Δυτική Μακεδονία. Σύμφωνα με τον κ. Μπαγκατζούνη, η αύξηση αυτή υπολογίζεται στο 15%-20%.