

Ένα σουβλάκι «με απ’ όλα» (μια φράση που ακούγεται κατά κόρον στα ταχυφαγεία) αποκτά πλέον άλλη διάσταση, αφού και ο πατσάς μπαίνει στον κατάλογο των επιλογών των απανταχού καλοφαγάδων. Χοντροκομμένος ή ψιλοκομμένος, ο πατσάς μπαίνει πλέον στο τυλιχτό και γίνεται σάντουιτς για όσους θέλουν να απολαύσουν (και) στο χέρι ό,τι γεύονταν μέχρι πρότινος μόνο στο πιάτο.
Το σουβλάκι πατσά είναι ιδέα της καταξιωμένης σεφ Σεμσά Ντενιζσέλ και είχαν την ευκαιρία να το δοκιμάσουν όλοι όσοι έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση σε ένα από τα μακροβιότερα πατσατζίδικα της Θεσσαλονίκης, το πατσατζίδικο Τσαρούχας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πατσά. Στην ίδια εκδήλωση, μια άλλη πολύ γνωστή σεφ, η Μαρία Εκμετσίογλου, παρουσίασε ακόμη μία γευστική πρόταση ικανή να «απογειώσει» και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο, αφού συνδυάζει τον πατσά με χούμους ρεβιθιού.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με τη συνεργασία του δήμου Θεσσαλονίκης και του τμήματος Τουρισμού και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 59ου Φεστιβάλ των Δημητρίων, καθώς εντάσσεται στις δράσεις τη Θεσσαλονίκης ως μέλους του δικτύου δημιουργικών πόλεων της UNESCO για τη γαστρονομία.
Πλώρη για μία θέση στον κατάλογο της UNESCO
Μία θέση στον κατάλογο της UNESCO για τα προϊόντα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς διεκδικεί για τον πατσά ο Δημήτρης Τσαρούχας, ιδιοκτήτης δεύτερης γενιάς του γνωστού πατσατζίδικου, ο οποίος θα ήθελε, όπως εξήγησε στην εκδήλωση, να τα καταφέρει, για να αφιερώσει αυτήν τη νίκη στη μνήμη του πατέρα του, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από ενάμιση χρόνο.
«Έχουμε ολοκληρώσει τις δύο πρώτες φάσεις: έχουμε συγκεντρώσει όλα τα έγγραφα μαζί με τη Λένα Οφλίδου, που έχει γράψει βιβλίο για τον πατσά σε συνεργασία με το Ισλαχανέ, και έχουμε ήδη υποβάλει στο υπουργείο Πολιτισμού τον φάκελο πριν από μερικούς μήνες – για την ακρίβεια, τον περασμένο Φεβρουάριο. .Οπότε, αυτήν την περίοδο περιμένουμε να μας δοθεί η τελική έγκριση, ώστε να μπει και ο πατσάς στον σχετικό κατάλογο» σημείωσε ο κ. Τσαρούχας.
«Έχουμε περάσει άπειρες στιγμές σ’ αυτό το μαγαζί με τον αείμνηστο Νίκο Τσαρούχα, ο οποίος ήταν προσωπικός μου φίλος. Είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχιστεί αυτή η παράδοση ετών. Η παράδοση της πόλης μας, αλλά και της Πόλης συνεχίζεται», ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Σερκάν Γκεντίκ, ο οποίος ευχαρίστησε τον ιδιοκτήτη για την πρόσκληση, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία του σε ένα μαγαζί με τεράστια ιστορία στην πόλη.