fbpx

Citymagthess.gr

Πίτα… μουσακά made in Thessaloniki στο Μάντσεστερ

Μοιραστείτε το

Ιανουάριο του 2016 ο Αργύρης Μπεντίλας παρουσίασε στη Βρετανία τη νέα έκδοση ενός βιντεοπαιχνιδιού «made in Greece». Η εταιρεία του το είχε μόλις δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη και αναζητούσε ξένους επενδυτές για το επόμενο βήμα.

Ακριβώς πέντε χρόνια μετά, εν μέσω πανδημίας, ο Αργύρης παρουσιάζει ξανά στο βρετανικό κοινό ένα ελληνικό προϊόν. Μόνο που αυτήν τη φορά λανσάρει μελομακάρονα και κουραμπιέδες, επιδιώκοντας να εξοικειώσει τους Βρετανούς με τα ελληνικά γλυκά, με αφετηρία το μικροαρτοποιείο που δημιούργησε στο σπίτι του, στο Μάντσεστερ. Μια δημιουργική μικροεπιχείρηση, που τον κρατά άγρυπνο τα βράδια, ανάμεσα σε ζύμες και ζάχαρη άχνη, φρεσκοκαβουρδισμένους ξηρούς καρπούς και ελληνικό ανθόμελο, λιωμένη σοκολάτα και υπέροχες μυρωδιές.

Την ώρα τής (διαδικτυακής) συζήτησής μας, ο Αργύρης συμπληρώνει αρκετές ώρες άυπνος – όχι μπροστά σε μιαν οθόνη υπολογιστή γράφοντας κώδικα, αλλά ζυμώνοντας και ξεφουρνίζοντας εκατοντάδες μελομακάρονα και κουραμπιέδες.

Με έδρα την κουζίνα του και παρακαταθήκη τα μαγειρικά θαύματα που ξεμύτιζαν από τον ξυλόφουρνο της γιαγιάς του στο ορεινό Ζεμενό Κορινθίας, το μικροαρτοποιείο «Μελίανθος» του Αργύρη παραδίδει ελληνικές γεύσεις σε ολόκληρη τη Βρετανία, με διάφορους τρόπους και αναλόγως της απόστασης: είτε ταχυδρομικά είτε χέρι χέρι – σύντομα ενδεχομένως και με ποδήλατο, στο Μάντσεστερ.

Μέσα στο μικροαρτοποιείο, ο Αργύρης είναι υπεύθυνος για τα πάντα: από τις παρασκευές και τα δημιουργικά πειράματα μέχρι τη φωτογράφιση, το μάρκετινγκ και τη διεκπεραίωση των παραγγελιών. Γι’ αυτό και εστιάζει στην πολύ υψηλή ποιότητα των προϊόντων του, όχι στην ποσότητα.

Η γλυκιά στροφή

Πώς όμως αποφάσισε τη στροφή από τον σχεδιασμό βιντεοπαιχνιδιών στη Θεσσαλονίκη στη δημιουργία ενός μικροαρτοποιείου στη Βρετανία;

Ο Αργύρης μετακόμισε στο Μάντσεστερ με τη γυναίκα του αρχές τού 2018. Αφού δούλεψε για περίπου έναν χρόνο απομακρυσμένα για μια τεχνολογική startup στο Παρίσι, αποφάσισε να ψάξει κάτι καινούργιο στη Βρετανία, μπαίνοντας σταδιακά στον δρόμο που τον οδήγησε στον «Μελίανθο».

«Σκεφτόμουν εδώ και καιρό να δοκιμάσω κάτι στην εστίαση, με το μικρότερο δυνατό κόστος και με χρήση υπαρχόντων πόρων. Αυτό σήμαινε να δουλεύω από το σπίτι με τον εξοπλισμό που ήδη έχω, προσφέροντας αρχικά συγκεκριμένα προϊόντα. Κάπως έτσι γεννήθηκε ο ‘Melíanthos’. Είναι σημαντική στροφή σε σχέση με ό,τι έκανα την τελευταία εικοσαετία – δηλαδή, δημιουργία ηλεκτρονικών παιχνιδιών και εφαρμογών, σχεδίαση ιστοσελίδων/εταιρικής ταυτότητας και ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών, ως συνιδρυτής δύο εταιρειών μαζί με τον αδελφό μου, Δημήτρη», εξηγεί, διευκρινίζοντας πάντως ότι στον «Μελίανθο» εφαρμόζει όλα τα πολύτιμα μαθήματα που πήρε απ’ ό,τι προηγήθηκε στην καριέρα του.

Το μικροαρτοποιείο μπήκε στην αφετηρία στις 16 Ιανουαρίου, προσφέροντας αυτό που στη Βρετανία ονομάζεται «luxury biscuits» (μπισκότα πολυτελείας): «Σκέφτηκα ότι οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα φτιάχνονται με πάρα πολύ ποιοτικά και ακριβά υλικά. Πρόκειται πραγματικά για πολυτελή εδέσματα. Στην Ελλάδα τα έχουμε ταυτίσει με τα Χριστούγεννα. Για τους κατοίκους τής Βρετανίας, όμως, αυτός ο συσχετισμός δεν υπάρχει. Αυτό δημιουργεί μιαν ευκαιρία: την ευρύτερη γνωστοποίησή τους ως ‘luxury biscuits’, αλλά και την πώλησή τους για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», επισημαίνει.

Η ίδρυση οικιακού μικροαρτοποιείου στη Βρετανία και η πίκρα τού Brexit

Πόσο εύκολο και γρήγορο είναι, όμως, να ιδρύσεις μιαν οικιακή επιχείρηση εστίασης; «Κάνεις αίτηση online στον δήμο και κανονίζουν συνάντηση υγειονομικού χαρακτήρα στον χώρο σου» εξηγεί ο Αργύρης Μπεντίλας. «Μόλις περάσει ένας ημερολογιακός μήνας από τη στιγμή τής αίτησης, μπορείς να πουλήσεις. Αν επιλέξεις να μην ιδρύσεις εταιρεία, αλλά να δουλεύεις ως ελεύθερος επαγγελματίας, οφείλεις να δηλώσεις τη δραστηριότητά σου στην εφορία μόνον εφόσον τα έσοδά σου ξεπεράσουν τις 1.000 στερλίνες. Επίσης, δεν χρειάζεται να καταβάλεις ΦΠΑ, αν δεν ξεπεράσεις τις 85.000 στερλίνες σε εισόδημα. Η σύγκριση με το αντίστοιχο καθεστώς στην Ελλάδα θα ήταν ιδιαίτερα απογοητευτική…».

Πριν από το Brexit, προμηθεύτηκε από την Ελλάδα ξηρούς καρπούς και ανθόμελο για την παρασκευή των γλυκισμάτων, δημιουργώντας και εντυπωσιακές παραλλαγές των παραδοσιακών μελομακάρονων και κουραμπιέδων. «Βλέποντας τα αποθέματα των ελληνικών πρώτων υλών να μειώνονται, επικοινώνησα με δύο εταιρείες μεταφορών που εκτελούν εβδομαδιαία δρομολόγια μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας. Δυστυχώς, η κατάσταση δεν είναι καλή (σ.σ.: μετά το Brexit). Υπάρχει γενικότερη ασάφεια και πολλά επιπλέον έξοδα για κάτι απλό, μέχρι πρότινος. Χωρίς καλό μέλι δεν έχει νόημα να προσφέρω μελομακάρονα, οπότε προτιμώ να τα αποσύρω, αν δεν βρεθεί λύση», εξηγεί.

Πάντως, ασχέτως Brexit, η επόμενη μεγάλη κατηγορία προϊόντων που σκέφτεται να λανσάρει ο Αργύρης στη Βρετανία είναι οι πίτες με το προζυμένιο φύλλο του: «Όσον αφορά στη γέμιση, πέρα από τις κλασικές γεύσεις, θα προσφέρω μια παραλλαγή τής βρετανικής ‘fish pie’, αλλά και του ελληνικού μουσακά», αποκαλύπτει.

Όταν ο χρόνος γίνεται ένα με τ’ αλεύρι

Οι εικόνες τής παρασκευής ψωμιού ή πίτας από τη μητέρα, τη γιαγιά και τις θείες του εντυπώθηκαν στο μυαλό του απ’ όταν ήταν μικρός. Βλέποντας η γυναίκα του, η Μαρία, πόσο του άρεσε όλο αυτό, του έκανε δώρα σχετικά βιβλία και εξοπλισμό.

«Σύντομα θα έφτιαχνα το πρώτο μου προζύμι, μαθαίνοντας παράλληλα τι σημαίνει πραγματικό ψωμί, χωρίς πρόσθετα, βελτιωτικά και ζάχαρη. Ψωμί που θέλει τον χρόνο του – δεκάδες ώρες, κατά τις οποίες ο χρόνος γίνεται και αυτός ένα από τα βασικά συστατικά και αλλάζει το καρβέλι. Το να φτιάχνεις προζυμένιο ψωμί είναι χαλαρωτικό, αλλά αποτελεί και πρόκληση, καθώς ποτέ δεν βγαίνει ίδιο. Και μου αρέσουν οι προκλήσεις», καταλήγει.


Μοιραστείτε το

This will close in 20 seconds

Κύλιση στην κορυφή

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες